7 °C Budapest

Így éli túl a családi drámáját a sztár: pénzre van szüksége

Pénzcentrum
2014. január 26. 13:02

Válása után több kisebb fellépést is el kell vállalnia Détár Enikőnek, hogy fent tudja tartani családi házát. Több színházi szerepét inkább lemondta, hogy ne kelljen volt férjével találkozni. Helyettük kisebb fellépéseket is vállal, ahol például citerázik a vendégeknek.

A Blikk szerint Détár enikő több kisebb vidéki fellépést is elvállal, hogy pénzhez jusson. Amire megcsappant szerepeinek száma és a rá maradt nagy családi ház miatt van szüksége. A válás után ugyanis egyedül kell fizetnie a költségeit, a színházi szerepekben meg gyakran együtt játszott férjével, így azokat lemondta.

Spórolnia kell tehát a színésznőnek 2014-ben. Ehhez segítségül összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan lehet félretenni egyre több pénzt, akárt te is.

Vezess listát a bevételeidről és a kiadásaidról

Év elején érdemes családi költségvetés készíteni: mérjük fel, mennyi bevételünk és mennyi kiadásunk lehet idén, gondoljuk át, az év mely részében várható nagyobb kiadás (nyaralás, iskolakezdés, karácsony, stb.). Vezessük rendszeresen, havonta kiadásainkat, így észrevehetjük, hol "szökik a pénz".

Nézd át banki költségeidet

Újévkor megfogadhatjuk, hogy idén jobban odafigyelünk pénzügyeinkre. Kezdhetjük azzal, hogy átnézzük banki költségeinket, és - ha szükségesnek érezzük - keressünk olcsóbb számlacsomagot, bankkártyát. Akár több ezer forintot is spórolhatunk ezzel havonta. Figyeljünk arra, mennyi a számlavezetés, a netbank, a call center, vagy az sms-értesítő díja, de akár a bankunktól postai úton érkező rendszeres számlaértesítőket is lemondhatjuk.

Ingyenes készpénzfelvét: minél hamarabb

Január 20-ig kell kérvényezni az ingyenes készpénzfelvételt
, ha már február elsejétől szeretnénk költségmentesen hozzájutni a pénzünkhöz. Összesen havi két alkalommal, legfeljebb 150 ezer forinthoz juthatunk hozzá ingyen. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a fő számlánk esetén jelezni az igényünket bankunk felé. Ezt egy formanyomtatványon is megtehetjük a bankfiókokban, de gyorsabb és egyszerűbb, ha internetbankon keresztül intézzük.

Nézd át biztosításaidat

Év elején érdemes a biztosításokkal is foglalkozni. Könnyen lehet, hogy - például az online kalkulátorok segítségével - jóval kedvezőbb árú lakásbiztosítást, életbiztosítást is találhatunk a jelenleginél. Apropó, lakásbiztosítás: ha az ingóságok értékét érintő változás történik, például egy nagyobb értékű vagyontárggyal gazdagodik a tulajdonos, vagy - az ingatlant illetően - bővítést végzett, akkor a biztosítási védelem mindenképpen felülvizsgálatra szorul.

Fizess kevesebbet a televízióért, internetért

Nézzük át kábeltévé, internet számláinkat: könnyen lehet, hogy túl sokat fizetünk ezekért a szolgáltatásokért. Ha nem köt minket a hűségidő, ne féljünk a szolgáltatóváltástól, hiszen jó eséllyel találunk a piacon havi 1-2 ezer forinttal olcsóbb csomagot is, akár gyorsabb nettel, vagy több HD-csatornával. Azt is érdemes átgondolni, szükségünk van-e 50-60 csatornára.

Fizess kevesebbet a telefonálásért

A legnagyobb hazai mobilszolgáltatók az elmúlt hónapokban új csomagokat, tarifákat vezettek be: 10 ezer forint körüli összegért már korlátlan beszélgetést, sms-ezést kapunk. Nézzük át számláinkat, és ha kell, váltsunk szolgáltatót (a számunkat úgyis vihetjük magunkkal). Használjuk az internetes ingyenes beszélgetésre alkalmas szolgáltatásokat, mint a Skype, vagy a Viber.

Vezetékes telefon: biztos, hogy szükséged van rá?

Hasznos lehet megfontolni azt is, szükségünk van-e vezetékes telefonra. Ha a család csak keveset használja, inkább mobilon tartja a kapcsolatot, könnyen lehet, hogy nem érdemes a vezetékes telefon havidíját is fizetnünk.


A benzinnel is spórolhatsz

A gépjárművezetés során több olyan elem is adódik, amelynél kis odafigyeléssel már jelentős eredmények érhetők el. A legfontosabb, hogy mindig kerüljük a felesleges elindulásokat és megállásokat, és minél egyenletesebb tempóban igyekezzünk haladni. A piros lámpa előtti araszolás például többszörösére növeli a fogyasztást, hiszen egy alkalom helyett három-négyszer is elindul az autó, mielőtt mozgásba lendülne. A nagy fékezések szintén növelik a fogyasztást, ezért mindig igyekezzünk kellő követési távolságot tartani, hogy legyen időnk alkalmazkodni a forgalmi helyzet változásaihoz. Célszerű megtervezni az útvonalat is annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges oda-vissza utakat. Hasznos kellék ehhez a navigációs rendszer - ez a berendezés ma már egyre olcsóbb (a legtöbb okostelefonban is van ilyen program), ráadásul a modern készülékek a dugókat is segítenek elkerülni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hosszú alapjárati üzem szintén kerülendő: a motor bemelegítését - néhány másodpercnyi járatás után - inkább már menet közben, a terhelést fokozatosan növelve végezzük. Ha látjuk, hogy a megállás 25 másodpercnél hosszabbnak ígérkezik (például vasúti átjáróban), akkor érdemes leállítani a motort, hiszen az újraindítással ekkor már kevesebb üzemanyag fogy, mint a járatással.

A takarékos üzemeltetésnek persze alapeleme a gépjármű kifogástalan műszaki állapota is: fontos, hogy a keréknyomást - hideg guminál - mindig ellenőrizzük, hiszen az előírtnál alacsonyabb nyomású gumik jelentős túlfogyasztást okoznak. A gyújtógyertyák cseréjével sem éri meg megvárni, míg meghibásodnak: egy kopott gyertya szintén jelentős túlfogyasztást tud okozni, csakúgy, mint az erősen szennyezett légszűrő. A légellenállást növelő tartozékokat (tetőcsomagtartó, kerékpártartó) csak addig hagyjuk az autón, amíg szükséges.

Vásárolj tudatosabban, használd fel a megmaradt készleteket

Karácsony előtt sokan jóval több élelmiszert - köztük tartós élelmiszereket is- halmoztak fel, mint amennyit valójában felhasználtak. Vásárlás előtt érdemes áttekinteni megmaradt készleteinket, és bevásárlólistánkra csak azokat felírni, amire valóban szükségünk van. Az elkészített lista alapján próbáljunk meg csak kéthetente nagybevásárlást tartani, mert így kevesebbszer fogunk elcsábulni egy-egy nem feltétlenül szükséges termék iránt. Az egyszeri bevásárlással nem mellesleg az üzemanyagköltséget is meg lehet spórolni.

A konzervált termékekből, valamint a sokáig elálló tartós élelmiszerekből, mint például a száraz tésztafélékből vagy rizsből, lisztből, valamint cukorból érdemes akár több hónapra előre bevásárolni, mert nagyobb kiszerelésben, például karton áron jóval olcsóbban juthatunk hozzá ezekhez a nem romlandó árukhoz, és így az esetleges áremeléseket is elkerülhetjük. Több hipermarket jelentős akciókkal indította az évet, nézzük át ezeket, mielőtt bevásárolni indulnánk. Több termékhez olcsóbban juthatunk most hozzá, tipikusan ilyenek a karácsonyi díszcsomagolásban megvásárolható illatszerek, ajándékcsomagok.

Leértékelés: biztos, hogy megéri?

A leértékelések, árengedmények egyfajta biológiai folyamatot indítanak el a vásárlók fejében. Az árengedményt ugyanis egyfajta jutalomként értelmezzük, erre az impulzusra pedig vásárlással, fogyasztással reagálunk. Ez pedig azzal jár, hogy sok szükségtelen, felesleges terméket is megvásárolunk: nem véletlen, hogy a boltok polcain oly' sok akciós címkét találunk, némelyek a leértékelés arányát mutatják százalékban, míg mások azt jelzik, hogy (elvileg) ez a legolcsóbb ár a választékban. Rendszeresen előfordul, hogy a termék egyáltalán nem leértékelt, csak úgy hirdetik, gyakori trükk, hogy a leértékeléseknél kommunikált eredeti árat csak nagyon rövid ideig használják.

Hamarosan lejár a szavatossága? Nem baj

Ne félj megvásárolni azokat a termékeket, amelyek közelítenek a minőségmegőrzési időhöz. Ezek az élelmiszerek még akár napokig felhasználhatók, de sok esetben az eredetihez képest jóval alacsonyabb áron adják őket. A vegyi áruknál, háztartási cikkeknél a termékek akár még hetekkel, hónapokkal a minőségmegőrzési idő után is használhatók.

Bevásárlóközösség? Egyáltalán nem lehetetlen

Hosszú távú költségcsökkentést eredményezhet, ha rokonainkkal, barátainkkal vásárlóközösségeket alakítunk ki. Így, együtt megvásárolva például egy egész sertést jóval olcsóbb áron juthatunk hozzá a húshoz, de akár egy zöldségtermelővel is megállapodhatunk arról, hogy szállít nekünk élelmiszert. Már Magyarországon is működnek olyan élelmiszer-közösségek (hónapokra előre tervezhető költségvetéssel), amelyek segítségével közvetlenül a termelőtől vásárolhatjuk meg a zöldséget, gyümölcsöt, így a bolthoz, piachoz képest sokkal jobb az ár/érték arány, a szezonnak megfelelő, jó minőségű élelmiszereket kapunk, ráadásul a helyi termelőket is támogatjuk.

Kuponok, utalványok

Nézd meg, nem maradt-e valamilyen vásárlási utalványod, kuponod, esetleg melegétel-utalványod. Ellenőrizd a bankszámládat, hiszen elképzelhető, hogy elfeledkeztél arról, hogy maradt még rajta néhány ezer forint. Akár a hitelkártyás vásárlásaid után kapott pontokat is felhasználhatod.

A nyugdíjasok akár tízezreket is spórolhatnak

Kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait, a 2014-ben harmadik évébe lépő programra a tervek szerint 3,5 milliárd forintot biztosít a kormány. A nyugdíjasoknak fürdőjegy program indul: 2 500 forint befizetésével akár 25 alkalmas belépőt kaphatnak - így akár több tízezer forintot is megspórolhatnak.A pályázattal elnyerhető támogatást a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány gyógyfürdőkbe szóló belépőjegyek formájában nyújtja - derül ki a pályázati felhívásból. Jelentkezni az öregségi nyugellátásban részesülő, 60. életévét betöltött személyeknek lehet, akinek rendszeres havi teljes összegű ellátása nem haladja meg a 147 ezer forintot, valamint további adóköteles jövedelemmel nem rendelkeznek.Ide kattintva bővebben is olvashatsz a témáról. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem