16 °C Budapest

Még 1 napod van: sokba kerülhet a késlekedés

Pénzcentrum
2014. január 19. 08:02

Mivel még a közvetlen munkatársaim is megkérdezték minap, hogy meddig kell leadni az ingyenes készpénzfelvétel igénylő lapját, ezért talán megér még a téma egy cikket. Hétfő este éjfélig kell eljuttatni a bankhoz az igénylőt, ha már február elsejétől szeretnénk élni az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével.

Előreláthatólag az ügyfelek 40-50 százaléka kéri majd január 20-ig az ingyenes készpénzfelvételt. Ez után már minden hónap 20-áig leadott igény az azt követő hónapra jogosít majd ingyenes készpénzfelvételre. Bankszámlaváltás esetén is ez lesz érvényes, de ez esetben a régi számlához tartozó ingyenességet le kell mondanunk a banknál, míg az új életbelépése előtt.

Legegyszerűbb, ha internetbankban töltjük ki a nyomtatványt, hiszen így nem csak sorban állni nem kell, de még a lakásból se kimozdulni. Egyébként meg érdemes holnap jóval a fiók zárása előtt elmenni a bankunkba, hogy biztosan sorra is kerüljünk.

Néhány fontos tudnivaló:

Mennyit vehetek fel ingyen?
Maximum havi két alkalommal, legfeljebb 150 ezer forintot. A 3. készpénzfelvétel vagy az első két alkalommal a 151 ezredik forint már akár több száz vagy ezer forintba is kerülhet neked. A 6 ezrelékes tranzakciós illetéket szinte biztosan meg kell ilyenkor fizetned, de a legtöbb bank ennél jóval nagyobb költséget számol fel. Nézd meg a friss listánkat erről.

Meddig igényelhetem?
Bármikor, de minden hónap 20-áig leadott kérelem esetén a következő hónap elsejétől vehetünk fel ingyen készpénzt. Bankszámla váltás esetén is 20-áig kell az igénylést leadni az új számlára vonatkozólag is. Amíg nincs közös nyilvántartó rendszer, addig a mi felelősségünk, hogy a régi számlán megszüntessük a kedvezményt.

Igényelhetem a céges számlámra is?

Nem, csak 16. életévüket betöltött magánszemélyek kérhetik az ingyenes készpénzfelvételt.

Havi 4 darab készpénzfelvétel jár a házastársak számlájához?
Nem, minden számlához csak két ingyenes készpénzfelvétel jár törvényileg. A 150 ezer forintos limit sem változik. Ha több készpénzre van szükségünk, akkor érdemes külön számlát nyitni, bár ennek magasabbak lehetnek a költségei is. A BankRáció.hu-n találhatjuk meg a legjobb számlacsomagokat magunknak.

Megéri még utalni?
Ha 150 ezer forintnál lényegesen nagyobb összeg felvétele helyettigen. Előfordulhat, hogy egy nagyobb összeget kell felvenni számlánkról, például előleg kifizetésére, de ilyen esetben az utalás sokkal olcsóbb lehet. Ha fél millió forintot szeretnénk felvenni, akkor a bank akár az első két készpénzfelvétel során is felszámolhatja a vaskos ATM használati díjat és a 150 ezer forint feletti összegre fizetendő tranzakciós díjat.

A postán is ingyen vehetek fel készpénzt?
Nem. A postai készpénzfelvétel POS terminálon keresztül történik, emiatt a kedvezmény arra nem vonatkozik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 


Csak a saját bankom ATM-ét használhatom?
Bármely Magyarországon elhelyezett automatából ingyen vehetünk fel pénzt az első két alkalommal. A bankkártyával nem rendelkező ügyfelek esetében a bankkártya nélküli készpénzfelvétel számlavezető bankjuk bankfiókjaiban lehetséges.

Hitelkártyáról is ingyen vehetek fel készpénzt?
A kedvezmény fizetési számlára vonatkozik. Hitelkártya-számlákhoz kapcsolódó hitelkártyával történő készpénzfelvételre nem vonatkozik.

Drágább lesz az ingyenes készpénzfelvétel miatt a bankolás?

Pénzcentrum vélemény
Én biztosra veszem. Valamilyen módon megfogjuk fizetni az árát, ha a bankok közvetlenül nem tudják áthárítani a költségeket, akkor a boltokban lévő POS terminál költségein keresztül akár a kenyér árában is megjelenhet ez a költség. De még ezen felül is rengeteg módja van annak, hogy végül mégis a mi hátunkon csattanjon az ostor, a bankok közötti verseny csökkenése vagy megszűnése is óriási plusz költséget jelenthet számunkra. + Lépett az OTP: kemény válasz az ingyenes készpénzre

 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?