21 °C Budapest

14 769 forintot tesz félre az átlag magyar

Pénzcentrum
2013. október 29. 15:06

A magyarok átlagosan 14 769 forintot tudnak havonta félretenni, ami 2,5 százalékos növekedés az előző évhez képest, és lényegében stagnálást jelent 2011-hez viszonyítva - derül ki egy nemzetközi felmérésből. A megtakarítási szokásokat vizsgáló kutatás szerint a fiataloknak csak kevesebb mint fele tartja nagyon fontosnak a takarékoskodást, míg az 50 év felettieknek a kétharmada.

Az IMAS International az Erste Group megbízásából ötszáz magyar lakos megkérdezésével végzett kutatást a régióban élők megtakarítási szokásairól, és a pénzügyi aggodalmakról. A felmérést Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Romániában, Szerbiában, és Szlovákiában is elvégezték.

A magyarok körében tavalyhoz képest 3 százalékponttal 59 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik nagyon fontosnak tartják a takarékoskodást. A 2012-es felméréshez hasonlóan az idei felmérés is megállapítja, hogy a nők számára fontosabb a spórolás: a magyar nők 61 százaléka tartja nagyon fontosnak ezt, miközben a férfiak esetében 57 százalékos volt az arány. Az életkor emelkedésével egyre kiemeltebb szerepet játszik a takarékoskodás, a 15-29 éves korosztályban csak 48 százalék számára nagyon fontos, míg az 50 éven felülieknél jóval magasabb, 67 százalékos eredmény született.

A múlt évhez képest változott a megtakarítási termékek népszerűsége: idén a banki betét volt a legkedveltebb megtakarítási forma, megelőzte a 2012-ben első helyezett tőkegarantált életbiztosítást. A harmadik helyen - tavalyhoz hasonlóan - idén is az államilag garantált nyugdíjbiztosítás áll. Érdekes, hogy a magyarok körében még mindig magas - 29 százalékos -, azoknak az aránya, akik otthon vagy trezorban tartják a megtakarításukat.

A kutatás szerint a magyarok 2013-ban átlagosan 14 769 forintot tudnak félretenni havonta, ami 2,5 százalékkal haladja meg a tavalyi 14 411 forintot. Bár tavalyhoz képest növekedett a megtakarított összeg, 2011-hez képest már kevésbé kedvező a kép: a megtakarítási barométer szerint tavalyelőtt a magyarok havonta átlagosan 14 705 forintot spóroltak, ehhez viszonyítva az idei eredmény mindössze 0,4 százalékos emelkedést, lényegében stagnálást jelent - az inflációt figyelembe véve pedig ennél is gyengébb az eredmény.

A legtöbben - a megkérdezettek 42 százaléka - az idén kevesebb mint 10 ezer forintot tud megtakarítani havonta, tavaly az arányuk még 46 százalékos volt. A friss felmérés szerint havi 10 és 20 ezer forint közötti megtakarításra a megkérdezettek 28 százaléka képes, ami 1 százalékpontos javulást jelent éves összevetésben. A mostani kutatás szerint 9 százalékos azok aránya, akik képtelenek félretenni, míg a válaszadók 1 százaléka mondta azt, hogy 75 ezer forintnál is többet tud spórolni minden egyes hónapban. 2012-ben a takarékoskodni képtelenek aránya csak 6 százalékos volt, a 75 ezer forintnál többet spórolók pedig ugyanúgy 1 százalékos tábort alkottak. A magyarok 80 százalékánál a megtakarítás legfőbb indoka, hogy tartalékot halmozzanak fel vészhelyzet esetére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Erste Group megtakarítási barométeréből az is kiderül, hogy tavalyhoz képest 1 százalékponttal 27 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik a következő 5 évben inkább többet szeretnének félretenni, mint most. Ezzel párhuzamosan 36-ról 32 százalékra mérséklődött azok aránya, akik előreláthatóan a mostaninál kevesebbet tudnak spórolni a következő öt évben. Az idei adatok szerint a magyarok 40 százaléka elégedett azzal az összeggel, amit meg tud takarítani, arányuk tavaly valamivel alacsonyabb, 38 százalékos volt.

A kutatás azt is értékelte, hogy a magyarok mitől féltik leginkább a megtakarításaikat. A legtöbben, a megkérdezettek 59 százaléka az árfolyam leértékelődésétől, a magas inflációtól és a vásárlóerő csökkenésétől félti a megtakarítását. Minden második ember ugyanakkor azért félti a megtakarítását, mert elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben nem tudnak félretenni.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?