5 °C Budapest

Add el a forintot, vegyél zloty-t

Pénzcentrum
2005. december 6. 09:18

A brit uniós költségvetési javaslat után és a magyar havi költségvetési számok közzétételét megelőzően (ma 17:00) rövid forint és hosszú zloty pozíciót ajánl ügyfeleinek a Calyon Bank.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Calyon szerint az új EU tagállamoknak szánt támogatások 10%-os csökkentése igen negatívan érintené Magyarországot, ahol jelentős a költségvetési hiány és a külső finanszírozási igény. 2004-06 között az uniós alapokból évente átlagosan a GDP 2.8%-nak megfelelő összegre számíthat hazánk. A forrásoknak csak negyedét fizetik ki automatikusan, a felhasználások hatékonyságát még javítani kell a nagyobb kihasználás érdekében.

Az idei magyar költségvetés az előző évekhez hasonlóan aggodalomra ad okot. A pénzforgalmi szemléletű hiány novemberben elérhette a terv 125%-át. Októberben egy vagyonértékesítés okozott pozitív meglepetést. A piac elsősorban az ESA 95 szemléletű adatokra kíváncsi, ugyanakkor ezek csak meglehetős időbeli késéssel lesznek elérhetők. A bizottsági becslések szerint a költségvetés eredményszemléletű hiánya idén eléri a GDP 6.1%-át, jövőre pedig a 6.7%-át. Emellett azonban megvan az esély a túllövésre. A Calyon utal a friss konvergencia programra is, mely megítélése szerint nem hiteles.

Lengyelországban a politikai kockázatnak jelentős szerepe van, ennek ellenére a költségvetési pozíció a magyarnál kedvezőbbnek értékelhető. A lengyel adósságráta a magyartól elmarad.

Összességében a Calyon a zloty befektetéseket preferálja a forinttal szemben. Hosszú zolty ajánlásukat november közepe óta fenntartják.

2005.11.21 08:15
Spekuláljunk a forint ellen, 260-as év végi célár - HSBC

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?