Add el a forintot, vegyél zloty-t

Pénzcentrum
2005. december 6. 09:18

A brit uniós költségvetési javaslat után és a magyar havi költségvetési számok közzétételét megelőzően (ma 17:00) rövid forint és hosszú zloty pozíciót ajánl ügyfeleinek a Calyon Bank.

A Calyon szerint az új EU tagállamoknak szánt támogatások 10%-os csökkentése igen negatívan érintené Magyarországot, ahol jelentős a költségvetési hiány és a külső finanszírozási igény. 2004-06 között az uniós alapokból évente átlagosan a GDP 2.8%-nak megfelelő összegre számíthat hazánk. A forrásoknak csak negyedét fizetik ki automatikusan, a felhasználások hatékonyságát még javítani kell a nagyobb kihasználás érdekében.

Az idei magyar költségvetés az előző évekhez hasonlóan aggodalomra ad okot. A pénzforgalmi szemléletű hiány novemberben elérhette a terv 125%-át. Októberben egy vagyonértékesítés okozott pozitív meglepetést. A piac elsősorban az ESA 95 szemléletű adatokra kíváncsi, ugyanakkor ezek csak meglehetős időbeli késéssel lesznek elérhetők. A bizottsági becslések szerint a költségvetés eredményszemléletű hiánya idén eléri a GDP 6.1%-át, jövőre pedig a 6.7%-át. Emellett azonban megvan az esély a túllövésre. A Calyon utal a friss konvergencia programra is, mely megítélése szerint nem hiteles.

Lengyelországban a politikai kockázatnak jelentős szerepe van, ennek ellenére a költségvetési pozíció a magyarnál kedvezőbbnek értékelhető. A lengyel adósságráta a magyartól elmarad.

Összességében a Calyon a zloty befektetéseket preferálja a forinttal szemben. Hosszú zolty ajánlásukat november közepe óta fenntartják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2005.11.21 08:15
Spekuláljunk a forint ellen, 260-as év végi célár - HSBC

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 21:18
A Mindenki Magyarországa Néppárt meghívót küld minden párt részére, hogy üljenek le egy asztalhoz és...
Kiszámoló  |  2024. május 22. 19:31
Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmozna...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 13:07
Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamat...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem