18 °C Budapest

Profitáljunk a szárnyaló svájci frankból

Pénzcentrum
2011. augusztus 3. 12:00

Minden tőzsdéző akarva-akaratlanul megtapasztalja, hogy az árfolyamok nemcsak fölfelé, hanem a piacok hullámzó mozgásának köszönhetően bizony lefelé is tudnak haladni. Ha valaki kiragad egy pár hetes időszakot a grafikonon, akkor ezek a hullámok ijesztő összevisszaságban váltakoznak. Több éves távlatban vizsgálva a piacok mozgását ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az össze-vissza haladó árfolyamok bizony összességében egy meghatározott irányba, fölfelé vagy lefelé haladnak.

Alapvető beidegződése az embereknek, hogy az árfolyam emelkedésére spekuláljanak és a jövőbeni árfolyam emelkedés reményében részvényt vagy egyéb tőzsdei terméket vásároljanak. Az igazság ezzel szemben az, hogy napjaink online kereskedési platformjai számos lehetőséget nyújtanak arra, hogy az árfolyam csökkenéséből is profitáljunk. Ebben az esetben először értékesítjük például a lenti grafikonon látható EURCHF terméket (euró-svájci frank keresztárfolyamot), úgy hogy az nincs is a birtokunkban, és a jövőben alacsonyabb árfolyamon visszavásároljuk azt.

Kövesd a trendet

A kereskedő legjobb barátja a trend, ami nem más mint a piac iránya, amely emelkedő avagy csökkenő lehet. Az uralkodó trend irányába kereskedve magunk mellé tudjuk állítani a valószínűségeket. Ezen egyszerű technika segítségével elérhető, hogy a nyereséges ügyleteink száma meghaladja a veszteségeseket. Mint az alábbi EURCHF grafikonon is jól látható, csökkenő trendben a lefelé mutató hullámok a hosszabbak, az emelkedő hullámok a rövidebbek, aminek következtében ilyen szituációban sokkal könnyebb áresésre spekulálni.

EURCHF napi grafikon


A trend hosszát előre meghatározni nem tudjuk! A legtöbb eredményes kereskedő egyszerűen követi a trendet, semmint annak fordulására apellálna. Ez utóbbi azt jelenti, hogy csökkenő trendben nem találgatunk, hogy hol van a piac alja, hanem eladási pozíciókat nyitunk, és ellenállunk a kísértésnek, hogy az egyre alacsonyabb árszintek vételre csábítsanak. Az előbbi szisztémát követve a svájci frank euróval szembeni erősödéséből szépen profitálhatott a legalapvetőbb kereskedési szabályt betartó kereskedő.

A trend követés azt eredményezi, hogy emelkedő piacon - amikor egyre drágább az adott termék - árfolyam vételi pozíciókat keresünk. Olyan termék esetén viszont, amelyeknek folyamatosan csökken az ára, nem vásárolunk, hanem inkább annak további áresésére játszunk. Tán furcsának tűnik, de ez a helyes kereskedői szemlélet, amiről többet is megtudhat a PC Tőzsdesuli előadásain.

A CHFHUF (svájci frank-forint keresztárfolyam) esetén emelkedő trendet láthatunk, ami azt jelenti, hogy egyelőre továbbra is vételi pozíciókat célszerű keresni. CHFHUF vétel esetén a svájci frank forint elleni erősödéséből profitálhatunk.

CHFHUF napi grafikon

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha kíváncsi a TőzsdeTITOKRA regisztráljon PC Tőzsedesuli hírlevelünkre.
Díjmentes tőzsdei oktatás a PC Tőzsdesuliban

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?