15 °C Budapest

Profitáljunk a szárnyaló svájci frankból

Pénzcentrum
2011. augusztus 3. 12:00

Minden tőzsdéző akarva-akaratlanul megtapasztalja, hogy az árfolyamok nemcsak fölfelé, hanem a piacok hullámzó mozgásának köszönhetően bizony lefelé is tudnak haladni. Ha valaki kiragad egy pár hetes időszakot a grafikonon, akkor ezek a hullámok ijesztő összevisszaságban váltakoznak. Több éves távlatban vizsgálva a piacok mozgását ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az össze-vissza haladó árfolyamok bizony összességében egy meghatározott irányba, fölfelé vagy lefelé haladnak.

Alapvető beidegződése az embereknek, hogy az árfolyam emelkedésére spekuláljanak és a jövőbeni árfolyam emelkedés reményében részvényt vagy egyéb tőzsdei terméket vásároljanak. Az igazság ezzel szemben az, hogy napjaink online kereskedési platformjai számos lehetőséget nyújtanak arra, hogy az árfolyam csökkenéséből is profitáljunk. Ebben az esetben először értékesítjük például a lenti grafikonon látható EURCHF terméket (euró-svájci frank keresztárfolyamot), úgy hogy az nincs is a birtokunkban, és a jövőben alacsonyabb árfolyamon visszavásároljuk azt.

Kövesd a trendet

A kereskedő legjobb barátja a trend, ami nem más mint a piac iránya, amely emelkedő avagy csökkenő lehet. Az uralkodó trend irányába kereskedve magunk mellé tudjuk állítani a valószínűségeket. Ezen egyszerű technika segítségével elérhető, hogy a nyereséges ügyleteink száma meghaladja a veszteségeseket. Mint az alábbi EURCHF grafikonon is jól látható, csökkenő trendben a lefelé mutató hullámok a hosszabbak, az emelkedő hullámok a rövidebbek, aminek következtében ilyen szituációban sokkal könnyebb áresésre spekulálni.

EURCHF napi grafikon


A trend hosszát előre meghatározni nem tudjuk! A legtöbb eredményes kereskedő egyszerűen követi a trendet, semmint annak fordulására apellálna. Ez utóbbi azt jelenti, hogy csökkenő trendben nem találgatunk, hogy hol van a piac alja, hanem eladási pozíciókat nyitunk, és ellenállunk a kísértésnek, hogy az egyre alacsonyabb árszintek vételre csábítsanak. Az előbbi szisztémát követve a svájci frank euróval szembeni erősödéséből szépen profitálhatott a legalapvetőbb kereskedési szabályt betartó kereskedő.

A trend követés azt eredményezi, hogy emelkedő piacon - amikor egyre drágább az adott termék - árfolyam vételi pozíciókat keresünk. Olyan termék esetén viszont, amelyeknek folyamatosan csökken az ára, nem vásárolunk, hanem inkább annak további áresésére játszunk. Tán furcsának tűnik, de ez a helyes kereskedői szemlélet, amiről többet is megtudhat a PC Tőzsdesuli előadásain.

A CHFHUF (svájci frank-forint keresztárfolyam) esetén emelkedő trendet láthatunk, ami azt jelenti, hogy egyelőre továbbra is vételi pozíciókat célszerű keresni. CHFHUF vétel esetén a svájci frank forint elleni erősödéséből profitálhatunk.

CHFHUF napi grafikon

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha kíváncsi a TőzsdeTITOKRA regisztráljon PC Tőzsedesuli hírlevelünkre.
Díjmentes tőzsdei oktatás a PC Tőzsdesuliban

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?