15 °C Budapest

Profitáljunk a szárnyaló svájci frankból

Pénzcentrum
2011. augusztus 3. 12:00

Minden tőzsdéző akarva-akaratlanul megtapasztalja, hogy az árfolyamok nemcsak fölfelé, hanem a piacok hullámzó mozgásának köszönhetően bizony lefelé is tudnak haladni. Ha valaki kiragad egy pár hetes időszakot a grafikonon, akkor ezek a hullámok ijesztő összevisszaságban váltakoznak. Több éves távlatban vizsgálva a piacok mozgását ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az össze-vissza haladó árfolyamok bizony összességében egy meghatározott irányba, fölfelé vagy lefelé haladnak.

Alapvető beidegződése az embereknek, hogy az árfolyam emelkedésére spekuláljanak és a jövőbeni árfolyam emelkedés reményében részvényt vagy egyéb tőzsdei terméket vásároljanak. Az igazság ezzel szemben az, hogy napjaink online kereskedési platformjai számos lehetőséget nyújtanak arra, hogy az árfolyam csökkenéséből is profitáljunk. Ebben az esetben először értékesítjük például a lenti grafikonon látható EURCHF terméket (euró-svájci frank keresztárfolyamot), úgy hogy az nincs is a birtokunkban, és a jövőben alacsonyabb árfolyamon visszavásároljuk azt.

Kövesd a trendet

A kereskedő legjobb barátja a trend, ami nem más mint a piac iránya, amely emelkedő avagy csökkenő lehet. Az uralkodó trend irányába kereskedve magunk mellé tudjuk állítani a valószínűségeket. Ezen egyszerű technika segítségével elérhető, hogy a nyereséges ügyleteink száma meghaladja a veszteségeseket. Mint az alábbi EURCHF grafikonon is jól látható, csökkenő trendben a lefelé mutató hullámok a hosszabbak, az emelkedő hullámok a rövidebbek, aminek következtében ilyen szituációban sokkal könnyebb áresésre spekulálni.

EURCHF napi grafikon


A trend hosszát előre meghatározni nem tudjuk! A legtöbb eredményes kereskedő egyszerűen követi a trendet, semmint annak fordulására apellálna. Ez utóbbi azt jelenti, hogy csökkenő trendben nem találgatunk, hogy hol van a piac alja, hanem eladási pozíciókat nyitunk, és ellenállunk a kísértésnek, hogy az egyre alacsonyabb árszintek vételre csábítsanak. Az előbbi szisztémát követve a svájci frank euróval szembeni erősödéséből szépen profitálhatott a legalapvetőbb kereskedési szabályt betartó kereskedő.

A trend követés azt eredményezi, hogy emelkedő piacon - amikor egyre drágább az adott termék - árfolyam vételi pozíciókat keresünk. Olyan termék esetén viszont, amelyeknek folyamatosan csökken az ára, nem vásárolunk, hanem inkább annak további áresésére játszunk. Tán furcsának tűnik, de ez a helyes kereskedői szemlélet, amiről többet is megtudhat a PC Tőzsdesuli előadásain.

A CHFHUF (svájci frank-forint keresztárfolyam) esetén emelkedő trendet láthatunk, ami azt jelenti, hogy egyelőre továbbra is vételi pozíciókat célszerű keresni. CHFHUF vétel esetén a svájci frank forint elleni erősödéséből profitálhatunk.

CHFHUF napi grafikon

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha kíváncsi a TőzsdeTITOKRA regisztráljon PC Tőzsedesuli hírlevelünkre.
Díjmentes tőzsdei oktatás a PC Tőzsdesuliban

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm