2 °C Budapest

Hitelezd az MNB-t: tuti befektetés 2 hétre

Pénzcentrum
2012. január 26. 16:10

A kifejezetten bankok számára kitalált MNB-kötvények állományának elhanyagolható, de növekvő része található a lakosság kezében. Miért és ki veheti ezeket? Kinek éri meg két hetes futamidőre lekötnie a pénzét a jegybanki alapkamattal egyező hozamért? Mikor érdemes nekünk is elgondolkozni a bevásárláson? És egyáltalán mi az MNB-kötvény? A Pénzcentrum.hu cikkéből megtudhatod, hogyan "hitelezheted meg" a jegybankot.

Az MNB- kötvényeket akár a lakosság is megvásárolhatja pénzügyi intézményektől, több bank termékei között megtalálható és a befektetési alapok is tarthatnak belőle, amikor könnyen hozzáférhető (likvid) eszközökre van szükségük. De a kötvények elsődleges célja a bankrendszer felesleges pénzállományának a lekötése. Ezzel a lekötési alternatívával a jegybank tudja befolyásolni a banki kamatok alakulását.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) így az irányadó kamatának segítségével gyakorol hatást a rövid pénzpiaci hozamokra, és közvetve a gazdasági folyamatokra. A kötvényeket hetente bocsátja ki partnereinek, akik mennyiségi korlátozás nélkül vásárolhatják. A partnerek nagy részben tehát pénzügyi intézmények, bankok, melyek az épp likvid pénzállományukat köthetik le így. 2007-es bevezetése óta közel 4 ezer milliárdra nőtt a teljes állománya, ebből 2,3 milliárd volt a lakosságnál novemberben.

Miért is bocsát ki kötvényt a jegybank?

A Nemzeti Bank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Ami a középtávú célként elnevezett 3 százalékos inflációs szintre való törekvéssel kíván elérni. (Aktuális inflációs szint: 4,1%.)A kívánt inflációs cél elérése érdekében a Monetáris Tanács, a jegybank legfőbb döntéshozó szerve változtathatja meg az alapkamatot.


A kamatdöntés utáni kötvénykibocsátáskor már az új meghatározó hozam lesz érvényes, ami a banki és egyéb piaci rövidtávú hozamokra hatva befolyásolja a piaci folyamatokat. A kialakult árfolyam és kamathatások végül újabb kamatdöntésre kényszerítheti a Monetáris Tanácsot, mindaddig, amíg az úgy nem látja, hogy az árstabilitás az aktuális kamatszinttel is elérhető.

Miért vehetünk mi is MNB-kötvényt?

Nem elsősorban a lakosság számára bocsátja ki a jegybank a kötvényét, mégis 2011 novemberére 2,3 milliárd forint volt a magánszemélyeknek ebben az eszközben tartott vagyona. Összehasonlításképp azért mindenképp érdemes megnézni a lakossági betétek állományát, ami a vizsgált november hónapban 7690,8 milliárd forint volt. Ennek tehát csak töredéke az, amiről most beszélünk, de azért érdemes elgondolkozni, hogy miért és mikor érdemes MNB-kötvényben is elgondolkozni.


Jobb lenne az államkötvény? Elemzésünk: Spekulálj te is a magyar államadóssággal, ilyen egyszerű

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett pénzügyi szakértő szerint vállalati és lakosság oldalról is egyaránt vásárolhatnak MNB-kötvényt. Az ok hasonló, mint a bankok esetében, a likviditás megőrzése egy viszonylag stabil hozam mellett. A lakossági példák teljesen extrémek is lehetnek, például az is előfordulhat, hogy valaki több millió forint öröklése után vásárol MNB-kötvényt rövid időre. Nagyobb összeg esetében már rövid időre is megérheti lekötni pénzünket, ez alatt az idő alatt el lehet intézni az összeg további, nagyobb hozamot ígérő befektetését. Hasonló helyzetbe kerülhetnek a lottónyertesek, vagy azok, akik értékesebb ingatlantól szabadulnak meg hirtelen. Elsősorban tehát nagyobb összegek esetén érdemes elgondolkoznunk az MNB-kötvényen, különösen akkor, ha néhány héten belül szükségünk lesz a pénzre, de addig is szeretnénk, ha nem veszítenénk el a hozamokat.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?