7 °C Budapest

Hitelezd az MNB-t: tuti befektetés 2 hétre

Pénzcentrum
2012. január 26. 16:10

A kifejezetten bankok számára kitalált MNB-kötvények állományának elhanyagolható, de növekvő része található a lakosság kezében. Miért és ki veheti ezeket? Kinek éri meg két hetes futamidőre lekötnie a pénzét a jegybanki alapkamattal egyező hozamért? Mikor érdemes nekünk is elgondolkozni a bevásárláson? És egyáltalán mi az MNB-kötvény? A Pénzcentrum.hu cikkéből megtudhatod, hogyan "hitelezheted meg" a jegybankot.

Az MNB- kötvényeket akár a lakosság is megvásárolhatja pénzügyi intézményektől, több bank termékei között megtalálható és a befektetési alapok is tarthatnak belőle, amikor könnyen hozzáférhető (likvid) eszközökre van szükségük. De a kötvények elsődleges célja a bankrendszer felesleges pénzállományának a lekötése. Ezzel a lekötési alternatívával a jegybank tudja befolyásolni a banki kamatok alakulását.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) így az irányadó kamatának segítségével gyakorol hatást a rövid pénzpiaci hozamokra, és közvetve a gazdasági folyamatokra. A kötvényeket hetente bocsátja ki partnereinek, akik mennyiségi korlátozás nélkül vásárolhatják. A partnerek nagy részben tehát pénzügyi intézmények, bankok, melyek az épp likvid pénzállományukat köthetik le így. 2007-es bevezetése óta közel 4 ezer milliárdra nőtt a teljes állománya, ebből 2,3 milliárd volt a lakosságnál novemberben.

Miért is bocsát ki kötvényt a jegybank?

A Nemzeti Bank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Ami a középtávú célként elnevezett 3 százalékos inflációs szintre való törekvéssel kíván elérni. (Aktuális inflációs szint: 4,1%.)A kívánt inflációs cél elérése érdekében a Monetáris Tanács, a jegybank legfőbb döntéshozó szerve változtathatja meg az alapkamatot.


A kamatdöntés utáni kötvénykibocsátáskor már az új meghatározó hozam lesz érvényes, ami a banki és egyéb piaci rövidtávú hozamokra hatva befolyásolja a piaci folyamatokat. A kialakult árfolyam és kamathatások végül újabb kamatdöntésre kényszerítheti a Monetáris Tanácsot, mindaddig, amíg az úgy nem látja, hogy az árstabilitás az aktuális kamatszinttel is elérhető.

Miért vehetünk mi is MNB-kötvényt?

Nem elsősorban a lakosság számára bocsátja ki a jegybank a kötvényét, mégis 2011 novemberére 2,3 milliárd forint volt a magánszemélyeknek ebben az eszközben tartott vagyona. Összehasonlításképp azért mindenképp érdemes megnézni a lakossági betétek állományát, ami a vizsgált november hónapban 7690,8 milliárd forint volt. Ennek tehát csak töredéke az, amiről most beszélünk, de azért érdemes elgondolkozni, hogy miért és mikor érdemes MNB-kötvényben is elgondolkozni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Jobb lenne az államkötvény? Elemzésünk: Spekulálj te is a magyar államadóssággal, ilyen egyszerű

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett pénzügyi szakértő szerint vállalati és lakosság oldalról is egyaránt vásárolhatnak MNB-kötvényt. Az ok hasonló, mint a bankok esetében, a likviditás megőrzése egy viszonylag stabil hozam mellett. A lakossági példák teljesen extrémek is lehetnek, például az is előfordulhat, hogy valaki több millió forint öröklése után vásárol MNB-kötvényt rövid időre. Nagyobb összeg esetében már rövid időre is megérheti lekötni pénzünket, ez alatt az idő alatt el lehet intézni az összeg további, nagyobb hozamot ígérő befektetését. Hasonló helyzetbe kerülhetnek a lottónyertesek, vagy azok, akik értékesebb ingatlantól szabadulnak meg hirtelen. Elsősorban tehát nagyobb összegek esetén érdemes elgondolkoznunk az MNB-kötvényen, különösen akkor, ha néhány héten belül szükségünk lesz a pénzre, de addig is szeretnénk, ha nem veszítenénk el a hozamokat.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem