Akár 45 ezer forintot is bukhatsz a bankkártyáddal

2011. szeptember 19. 11:08

Elveszíthetjük, lemásolhatják, a gyerek engedély nélkül vásárolhat vele. A legbiztonságosabb fizetőeszköz, mégis bukhatunk a bankkártyánkkal. Fejes Kálmánt, a MasterCard Europe biztonságtechnikai vezetőjét kérdeztük, mit kell tennünk a bankkártyás visszaélések ellen és után? Kiderült a bankok sok esetben fizetik a kárunkat, de 45 ezer forintig mi is felelősek vagyunk.

Pénzcentrum: Mit tehetünk, ha ellopták a bank- vagy hitelkártyánkat és már vásároltak vele?

Fejes Kálmán: Először is nagyon fontos kiemelni az olyan alapvető biztonsági funkciók használatát, mint az SMS értesítő, illetve a PIN kód védelme. Az SMS segítségével már az első tranzakciónál észlelhető a bankkártya illetéktelen használata, így a bankkártya birtokos haladéktalanul letilthatja a kártyát a bankja telefonos ügyfélszolgálatán. Egyértelműnek tűnik, de sokan még ma sem tudják, a PIN kódot soha nem szabad egy helyen tárolni a kártyával, vagy azt a plasztikra ráírni. Javasolt, hogy időről időre változtassuk meg a bankkártya PIN kódját, erre lehetőségünk van minden ATM automatánál. PIN kódként nem jó könnyen kitalálható számsort megadni, születési év, születési dátum vagy egyéb pl. 1234. Válasszunk olyan számkombinációt, amit csak mi ismerünk, ha lehetséges tartsuk fejben, soha ne írjuk a kártyára.

Pc.: Visszakaphatjuk az ellopott pénzt?

FK.: Bankkártyás visszaélés esetén a bank a kártyatársaság visszatérítési szabályzata, valamint a bank üzletszabálya szerint értékeli a kártérítési igényeket. Ezen kívül a Magyar jogszabályok is a bankkártya birtokost védik felelőségét 45 ezer forintban maximálják, de ha a bankkártyát esetleg lemásolják egy ATM-nél, vagy más olyan típusú visszaélés történik, melyben a bankkártya birtokos teljesen vétlen, mérlegelést követően a bank általában a teljes kárt visszatéríti.

Pc.: Hol vagyunk a legnagyobb veszélyben?

FK.: Az ATM használatnál legyünk különösen elővigyázatosak, vizsgáljuk meg a készülék állapotát, bármilyen módosítást, rongálást észlelünk jobb, ha másik készüléket keresünk. Fontos, készpénz kivétel esetén figyeljünk arra, amit éppen teszünk - mobiltelefonálás, hamburger fogyasztása nem javasolt, ezek a tevékenységek ugyanis elvonják a figyelmünket, sebezhetővé válunk. Általános szabály, hogy soha ne fogadjunk el segítséget idegenektől, ha probléma merül fel az ATM-nél.

Pc.: Mi történik, ha a gyerek/férj/feleség használja a bankkártyát a tudtunk nélkül?

FK.: Abban az esetben, ha egy családtag használta illetéktelenül a bankkártyánkat a bank nem valószínű, hogy megtéríti a "kárt" hiszen ezt családon belül kell intézni, de ekkor is javasolt a PIN kód megfelelő védelme, illetve az SMS értesítés használata. Ma már egyre több esetben az internetes vásárlásnál is ellenőrzik a kártyahasználó személyazonosságát egy speciális kód segítségével.

Pc.: Mi a különbség az aláírást és PIN kódot kérő kártyák között? Melyikkel vagyunk nagyobb biztonságban?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

FK.: Bizonyos helyzetekben, például ATM használatkor minden bankkártya kér PIN kódot. A Magyarországon kibocsátott chipes bankkártyák általában minden tranzakciónál kérik azt. A visszatérítés szempontjából nincs lényeges különbség - mindkét esetben hasonlóan járnak el a bankok.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?