8 °C Budapest

Akár 45 ezer forintot is bukhatsz a bankkártyáddal

2011. szeptember 19. 11:08

Elveszíthetjük, lemásolhatják, a gyerek engedély nélkül vásárolhat vele. A legbiztonságosabb fizetőeszköz, mégis bukhatunk a bankkártyánkkal. Fejes Kálmánt, a MasterCard Europe biztonságtechnikai vezetőjét kérdeztük, mit kell tennünk a bankkártyás visszaélések ellen és után? Kiderült a bankok sok esetben fizetik a kárunkat, de 45 ezer forintig mi is felelősek vagyunk.

Pénzcentrum: Mit tehetünk, ha ellopták a bank- vagy hitelkártyánkat és már vásároltak vele?

Fejes Kálmán: Először is nagyon fontos kiemelni az olyan alapvető biztonsági funkciók használatát, mint az SMS értesítő, illetve a PIN kód védelme. Az SMS segítségével már az első tranzakciónál észlelhető a bankkártya illetéktelen használata, így a bankkártya birtokos haladéktalanul letilthatja a kártyát a bankja telefonos ügyfélszolgálatán. Egyértelműnek tűnik, de sokan még ma sem tudják, a PIN kódot soha nem szabad egy helyen tárolni a kártyával, vagy azt a plasztikra ráírni. Javasolt, hogy időről időre változtassuk meg a bankkártya PIN kódját, erre lehetőségünk van minden ATM automatánál. PIN kódként nem jó könnyen kitalálható számsort megadni, születési év, születési dátum vagy egyéb pl. 1234. Válasszunk olyan számkombinációt, amit csak mi ismerünk, ha lehetséges tartsuk fejben, soha ne írjuk a kártyára.

Pc.: Visszakaphatjuk az ellopott pénzt?

FK.: Bankkártyás visszaélés esetén a bank a kártyatársaság visszatérítési szabályzata, valamint a bank üzletszabálya szerint értékeli a kártérítési igényeket. Ezen kívül a Magyar jogszabályok is a bankkártya birtokost védik felelőségét 45 ezer forintban maximálják, de ha a bankkártyát esetleg lemásolják egy ATM-nél, vagy más olyan típusú visszaélés történik, melyben a bankkártya birtokos teljesen vétlen, mérlegelést követően a bank általában a teljes kárt visszatéríti.

Pc.: Hol vagyunk a legnagyobb veszélyben?

FK.: Az ATM használatnál legyünk különösen elővigyázatosak, vizsgáljuk meg a készülék állapotát, bármilyen módosítást, rongálást észlelünk jobb, ha másik készüléket keresünk. Fontos, készpénz kivétel esetén figyeljünk arra, amit éppen teszünk - mobiltelefonálás, hamburger fogyasztása nem javasolt, ezek a tevékenységek ugyanis elvonják a figyelmünket, sebezhetővé válunk. Általános szabály, hogy soha ne fogadjunk el segítséget idegenektől, ha probléma merül fel az ATM-nél.

Pc.: Mi történik, ha a gyerek/férj/feleség használja a bankkártyát a tudtunk nélkül?

FK.: Abban az esetben, ha egy családtag használta illetéktelenül a bankkártyánkat a bank nem valószínű, hogy megtéríti a "kárt" hiszen ezt családon belül kell intézni, de ekkor is javasolt a PIN kód megfelelő védelme, illetve az SMS értesítés használata. Ma már egyre több esetben az internetes vásárlásnál is ellenőrzik a kártyahasználó személyazonosságát egy speciális kód segítségével.

Pc.: Mi a különbség az aláírást és PIN kódot kérő kártyák között? Melyikkel vagyunk nagyobb biztonságban?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

FK.: Bizonyos helyzetekben, például ATM használatkor minden bankkártya kér PIN kódot. A Magyarországon kibocsátott chipes bankkártyák általában minden tranzakciónál kérik azt. A visszatérítés szempontjából nincs lényeges különbség - mindkét esetben hasonlóan járnak el a bankok.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem