19 °C Budapest

Hitelkártyája terhére él a magyar

2011. augusztus 9. 09:42

Csaknem 20 százalékkal kevesebb fogyasztási hitelt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók az első fél évben, mint az előző hat hónapban - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A havi kihelyezés - folyószámlahitelek nélkül számítva - hónapok óta húszmilliárd forint környékén stagnál, és a júniusi, 22,7 milliárdos mennyiség 29 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól - írja a Világgazdaság.

Az új kihelyezések csökkenésével, illetve pangásával párhuzamosan apadnak a háztartásoknál lévő állományok is. A fogyasztási hitelek csaknem kétharmadát adó szabad felhasználású jelzálogkölcsönök állománya annak ellenére csökkent egy év alatt 2,6 százalékkal, hogy az ezeknél a kölcsönöknél domináns svájci frank árfolyama a június végéig tartó egy év alatt bő 12 százalékkal erősödött a forinttal szemben. A legnagyobb visszaesés ugyanakkor az áruvásárlási hiteleknél következett be, amelyek mennyisége majdnem 23 százalékkal, 62 milliárd forintra olvadt a júniusig tartó egy év alatt. Nem megy jól a szekér a személyi kölcsönöknél, illetve a gépjárműhiteleknél sem: előbbiek állománya egy év alatt 12, utóbbiaké pedig közel 14 százalékkal esett vissza.

Mennyi a törlesztője a személyi kölcsönöknek? >>Kattints!<<

Az egyetlen kivételt a negatív tendencia alól a folyószámlahitelek jelentik: ezeknek a háztartásoknál lévő mennyisége a júniusig tartó egy évben is csaknem 13 százalékkal növekedett, így már megközelíti a 490 milliárd forintot. E hitelfajta trenddel ellentétes emelkedését elsősorban az magyarázza, hogy az ügyfelek rendszeres havi jövedelem birtokában könnyedén hozzájuthatnak, illetve az, hogy a háztartások feltehetően egyre nagyobb mértékben fedezik napi kiadásaikat a hitelszámlájuk terhére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?