24 °C Budapest

Mi legyen az euróval, beváltsam vagy lekössem?

2011. szeptember 1. 05:13

UniCredit Bank, ERSTE Bank, Sopron Bank A deviza sokat ér, ha megfelelően kezeljük. Ehhez olyan megtakarítás vagy befektetés szükséges, amellyel a deviza nem csak megőrzi, de növeli is értékét. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu, mint ahogy azt olvasóink már megszokhatták ismét összegyűjtötte a magyarországi pénzintézetek euróbetét konstrukcióit. Az összeállításnak köszönhetően a hosszabb és a rövidebb időtávban gondolkodó ügyfelek is találhatnak számukra megfelelő ajánlatot.

Előljáróban fontos megjegyezni, hogy a nyár eleji 265 körüli szintről augusztus végére a 270-275 közötti tartományba drágult az euró a forinttal szemben, ez a forintgyengülés azonban a jelentős nemzetközi befektetői hangulatromlás mellett mindenképpen kis mértékűnek mondható. Ebben fontos szerepe volt többek között annak, hogy a magyar kormány továbbra is szigorú költségvetési politikát ígér a romló gazdasági kilátások mellett is, ami bizalomerősítő, illetve a Magyar Nemzeti Bank rövid távon nem hajt végre kamatcsökkentést a romló GDP-kilátások és lassuló infláció ellenére sem.

 


A 6 százalékos alapkamat fennmaradása vonzó a befektetők számára, hiszen a fejlett gazdaságokban várhatóan tartósan fennmarad a nulla százalékos, vagy aközeli kamatkörnyezet. Míg nyár elején a befektetők arra számítottak, hogy az Európai Központi Bank negyedévente 25 bázisponttal emeli az alapkamatot, addig a jelentősen lassuló gazdaság miatt nagy valószínűséggel további kamatemelés az 1,50 százalékos rátához képest belátható időn belül nem lesz. Sőt nő annak az esélye, hogy idővel az EKB újra kamatcsökkentésre kényszerül. Ez a várakozás, illetve az eurózónabeli feszültségek idővel jelentősen gyengíthetik az euró erejét a vezető devizákkal szemben.

Legutóbbi euróbetét körképünkhöz képest néhány változás volt észlelhető az egyes pénzintézetek euró alapú lekötött megtakarításainak a futamidő végén várható kamatlábaiban. Vannak bankok, ahol csökkentek, máshol nőttek az euró betétekre kínált kamatok, s akadnak pénzintézetek ahol nem történt változás. Néhány új euró alapú befektetési formával is bővült egyes bankok euró betét portfoliója. Sok esetben csak friss betétekre jár kiemelt kamat, és egyes bankok a pénzintézetnél vezetett számlára érkező rendszeres jövedelmet, valamint a bankszámlához tartozó kártyahasználatot is elvárják a biztonságos extra hozamért cserébe. Érdemes lehet még megjegyezni, hogy számos pénzintézetnél mindenképp érdemes kivárni a választott futamidő végét, ugyanis a lejárat előtt feltört lekötés esetén a pénzintézetek sok esetben a kamatot nem írják jóvá. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a nyár végével számos bank kínálatából kikerülnek a jelenleg aktuális ajánlatok és helyüket új konstrukciók veszik majd át.

Az UniCredit Bank rövid és hosszú futamidejű akciós betétek széles választékát kínálja ügyfeleinek. Akciós euróbetéteiket 2 és 6 hónapra, valamint 2 és 5 évre kínálják. 2 hónapos lekötésnél évi 3 százalékos kamathoz juthatnak a bank ügyfelei, ha bankon kívüli forrásból növelik megtakarításaikat. Hosszabb futamidőre lehet jó ajánlat a 2 éves akciós euróbetét, melynél évi 3,25 százalékos kamat érhető el, és 2012. március 31. utáni feltörése esetén évi 1,75 százalék kamatot fizetnek a kivett összegre, míg a bent maradó rész változatlan feltételekkel kamatozik tovább. A lekötés feltétele mindössze annyi, hogy az ügyfél növelje a korábban lekötött 2 éves euróbetéteinek összegét. A pénzintézet legjobb ajánlata, mely kiérdemelte körképünk képzeletbeli dobogójának legfelső fokát is; az impozáns 4,5 százalékos kamattal csábító konstrukció. Természetesen ezt a lekötési lehetőséget csak azoknak az ügyfeleknek lehet jó szívvel ajánlani, akik hosszú távban gondolkodnak, hiszen a konstrukció futamideje 5 év.

Az egyes pénzintézetek euró betétei között vizsgálódva megfigyelhető, hogy igen magas várható kamatlábat biztosít továbbra is az Erste Bank Euró Aktív Betétje. A konstrukció 3, 6, vagy 12 hónapos futamidejű ismétlődő, tőkésedő, euró lekötött betét, amelynél az elérhető kamat mértéke attól függ, hogy az ügyfél milyen aktívan használja forint bankszámláját, valamint bankkártyáit. A betétben 12 hónapos lekötés esetén a kétszeri kamatprémiummal növelt elérhető éves EBKM 4,10 százalékos. A betétben elhelyezhető összeg minimuma 400 euró, míg maximuma a korábbi duplája, vagyis 180 ezer euró. Ezen kívül az Erste-nél is többféle euró betét közül van módunk választani változatos futamidők mellett, bár olykor jóval kisebb elérhető hozamok mellett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 


Igen szép, 4,06 százalékos EBKM-el kecsegtet a Sopron Bank "Gondoskodó" elnevezésű, meglévő forrásokra is alkalmazható euróbetét konstrukciója. A konstrukció két betét együttes elhelyezését kínálja, amelyben a két hónapos betétrészben elhelyezhető összeg nem haladhatja meg a teljes betétösszeg felét. Az első két hónapban a kétéves betét csak a kéthónapos betéttel együtt törhető fel. Ha a két éves betétrész feltörésére a két hónapos betétrész lejárata napja és a lekötésétől számított 121. nap között kerül sor, akkor a betétes köteles a kivett összeg 0,33 százalékát, de legfeljebb a két hónapos betétrészre kapott nettó kamatösszeget kitevő feltörési díjat fizetni. A 2 hónapos betét ismétlődő lekötése esetén az akciós kamatláb a betétlekötés első kamatperiódusára vonatkozik. A második kamatperiódustól kezdődően a betét a Sopron Bank által meghirdetett, a betét fordulónapján érvényes nem akciós (sztenderd) kamatlábon kamatozik tovább. Meglévő forrásokra is. A pénzintézetnél emellett lehetőségünk van számos más betétlekötési akció közül választani, melyek bőven 3 százalék feletti kamattal csábítanak.

 

FHB Jelzálogbank, CIB Bank, Raiffeisen Bank, MKB Bank

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 08:57
A csatorna szerint egy gyakornok betanítása közben porszem került a gépezetbe, ez volt az oka annak,...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?