18 °C Budapest

Mi legyen az euróval, beváltsam vagy lekössem?

2011. szeptember 1. 05:13

UniCredit Bank, ERSTE Bank, Sopron Bank A deviza sokat ér, ha megfelelően kezeljük. Ehhez olyan megtakarítás vagy befektetés szükséges, amellyel a deviza nem csak megőrzi, de növeli is értékét. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu, mint ahogy azt olvasóink már megszokhatták ismét összegyűjtötte a magyarországi pénzintézetek euróbetét konstrukcióit. Az összeállításnak köszönhetően a hosszabb és a rövidebb időtávban gondolkodó ügyfelek is találhatnak számukra megfelelő ajánlatot.

Előljáróban fontos megjegyezni, hogy a nyár eleji 265 körüli szintről augusztus végére a 270-275 közötti tartományba drágult az euró a forinttal szemben, ez a forintgyengülés azonban a jelentős nemzetközi befektetői hangulatromlás mellett mindenképpen kis mértékűnek mondható. Ebben fontos szerepe volt többek között annak, hogy a magyar kormány továbbra is szigorú költségvetési politikát ígér a romló gazdasági kilátások mellett is, ami bizalomerősítő, illetve a Magyar Nemzeti Bank rövid távon nem hajt végre kamatcsökkentést a romló GDP-kilátások és lassuló infláció ellenére sem.

 


A 6 százalékos alapkamat fennmaradása vonzó a befektetők számára, hiszen a fejlett gazdaságokban várhatóan tartósan fennmarad a nulla százalékos, vagy aközeli kamatkörnyezet. Míg nyár elején a befektetők arra számítottak, hogy az Európai Központi Bank negyedévente 25 bázisponttal emeli az alapkamatot, addig a jelentősen lassuló gazdaság miatt nagy valószínűséggel további kamatemelés az 1,50 százalékos rátához képest belátható időn belül nem lesz. Sőt nő annak az esélye, hogy idővel az EKB újra kamatcsökkentésre kényszerül. Ez a várakozás, illetve az eurózónabeli feszültségek idővel jelentősen gyengíthetik az euró erejét a vezető devizákkal szemben.

Legutóbbi euróbetét körképünkhöz képest néhány változás volt észlelhető az egyes pénzintézetek euró alapú lekötött megtakarításainak a futamidő végén várható kamatlábaiban. Vannak bankok, ahol csökkentek, máshol nőttek az euró betétekre kínált kamatok, s akadnak pénzintézetek ahol nem történt változás. Néhány új euró alapú befektetési formával is bővült egyes bankok euró betét portfoliója. Sok esetben csak friss betétekre jár kiemelt kamat, és egyes bankok a pénzintézetnél vezetett számlára érkező rendszeres jövedelmet, valamint a bankszámlához tartozó kártyahasználatot is elvárják a biztonságos extra hozamért cserébe. Érdemes lehet még megjegyezni, hogy számos pénzintézetnél mindenképp érdemes kivárni a választott futamidő végét, ugyanis a lejárat előtt feltört lekötés esetén a pénzintézetek sok esetben a kamatot nem írják jóvá. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a nyár végével számos bank kínálatából kikerülnek a jelenleg aktuális ajánlatok és helyüket új konstrukciók veszik majd át.

Az UniCredit Bank rövid és hosszú futamidejű akciós betétek széles választékát kínálja ügyfeleinek. Akciós euróbetéteiket 2 és 6 hónapra, valamint 2 és 5 évre kínálják. 2 hónapos lekötésnél évi 3 százalékos kamathoz juthatnak a bank ügyfelei, ha bankon kívüli forrásból növelik megtakarításaikat. Hosszabb futamidőre lehet jó ajánlat a 2 éves akciós euróbetét, melynél évi 3,25 százalékos kamat érhető el, és 2012. március 31. utáni feltörése esetén évi 1,75 százalék kamatot fizetnek a kivett összegre, míg a bent maradó rész változatlan feltételekkel kamatozik tovább. A lekötés feltétele mindössze annyi, hogy az ügyfél növelje a korábban lekötött 2 éves euróbetéteinek összegét. A pénzintézet legjobb ajánlata, mely kiérdemelte körképünk képzeletbeli dobogójának legfelső fokát is; az impozáns 4,5 százalékos kamattal csábító konstrukció. Természetesen ezt a lekötési lehetőséget csak azoknak az ügyfeleknek lehet jó szívvel ajánlani, akik hosszú távban gondolkodnak, hiszen a konstrukció futamideje 5 év.

Az egyes pénzintézetek euró betétei között vizsgálódva megfigyelhető, hogy igen magas várható kamatlábat biztosít továbbra is az Erste Bank Euró Aktív Betétje. A konstrukció 3, 6, vagy 12 hónapos futamidejű ismétlődő, tőkésedő, euró lekötött betét, amelynél az elérhető kamat mértéke attól függ, hogy az ügyfél milyen aktívan használja forint bankszámláját, valamint bankkártyáit. A betétben 12 hónapos lekötés esetén a kétszeri kamatprémiummal növelt elérhető éves EBKM 4,10 százalékos. A betétben elhelyezhető összeg minimuma 400 euró, míg maximuma a korábbi duplája, vagyis 180 ezer euró. Ezen kívül az Erste-nél is többféle euró betét közül van módunk választani változatos futamidők mellett, bár olykor jóval kisebb elérhető hozamok mellett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 


Igen szép, 4,06 százalékos EBKM-el kecsegtet a Sopron Bank "Gondoskodó" elnevezésű, meglévő forrásokra is alkalmazható euróbetét konstrukciója. A konstrukció két betét együttes elhelyezését kínálja, amelyben a két hónapos betétrészben elhelyezhető összeg nem haladhatja meg a teljes betétösszeg felét. Az első két hónapban a kétéves betét csak a kéthónapos betéttel együtt törhető fel. Ha a két éves betétrész feltörésére a két hónapos betétrész lejárata napja és a lekötésétől számított 121. nap között kerül sor, akkor a betétes köteles a kivett összeg 0,33 százalékát, de legfeljebb a két hónapos betétrészre kapott nettó kamatösszeget kitevő feltörési díjat fizetni. A 2 hónapos betét ismétlődő lekötése esetén az akciós kamatláb a betétlekötés első kamatperiódusára vonatkozik. A második kamatperiódustól kezdődően a betét a Sopron Bank által meghirdetett, a betét fordulónapján érvényes nem akciós (sztenderd) kamatlábon kamatozik tovább. Meglévő forrásokra is. A pénzintézetnél emellett lehetőségünk van számos más betétlekötési akció közül választani, melyek bőven 3 százalék feletti kamattal csábítanak.

 

FHB Jelzálogbank, CIB Bank, Raiffeisen Bank, MKB Bank

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm