Nyugdíjpara: meddig kell még várni a reálhozamokra?

2011. május 30. 08:32

A visszalépő tagok nyugdíját a holnapi napig elszámolják és a jövő hét végéig átadják az államnak a magánnyugdíjpénztárak. Bár a határidő nem okoz gondot, azonban néhány vagyonelemmel lehetnek problémák - írja a Világgazdaság.

A magánnyugdíjpénztárak holnapi dátummal elszámolják, a jövő hét végéig pedig átadják az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett, mintegy 3 millió pénztártag vagyonát a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (NYAA). A valódi határidő ennél szűkebb, június 10-e, hiszen a törvényben szereplő dátum valójában pünkösdvasárnapra esik. Ez is tartható egyébként, bizonyos vagyonelemek átadásával viszont lehetnek még problémák.

A vagyonkezelők ugyanis eredetileg csak egy Kelernél vezetett számlaszámot kaptak az értékpapírok átadásához, a Keler viszont külföldi részvényeket nem tud befogadni. E probléma megoldására kötött megállapodást az állam az UniCredit Bankkal, hogy a pénzintézet letétkezelőként fogadja a külföldi részvényeket.

"Ennek érdekében több mint 30 országban nyitottunk az UniCredit közvetítésével értékpapír- és letéti számlát" - mondja Borbély László András , az NYAA majdani kezelését végző Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese.

Az ÁKK-nál úgy látják, az összes teher-, per- és kötelezettségmentes pénzügyi eszközt tudják majd venni, természetesen az egyes részletszabályok értelmezése még nem egyértelmű. Lehetnek például olyan értékpapírok, amelyek az alapszabálya kizárja az államot mint tulajdonost, vagy külön engedélyekhez köti az értékesítést vagy visszaváltást. Néhány pénztárnál ugyanakkor ingatlanelemek is vanak a portfóliókban, és ingatlantulajdonnal sem tud mit kezdeni az ÁKK. Borbély szerint azonban ezen vagyonelemek azonban elhanagolhatóak a teljes , mintegy 3000 milliárdos összvagyonhoz képest.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A kasszáknak a vagyonátadást követően, mintegy egy hónap áll majd a rendelkezésükre, hogy kiszámolják az egyes tagoknak visszajáró reálhozamot és tagdíj-kiegészítést, ezeknek az összegét július 20-ig kérhetik vissza az államtól. Arról azonban, hogy az NYAA mikor utal a kasszáknak és így az intézmények mikor tudnak majd utalni egyelőre még nincs jogszabály. A kormány korábban augusztus végéig ígérte a reálhozamok kifizetését.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?