Nyugdíjpara: meddig kell még várni a reálhozamokra?

2011. május 30. 08:32

A visszalépő tagok nyugdíját a holnapi napig elszámolják és a jövő hét végéig átadják az államnak a magánnyugdíjpénztárak. Bár a határidő nem okoz gondot, azonban néhány vagyonelemmel lehetnek problémák - írja a Világgazdaság.

A magánnyugdíjpénztárak holnapi dátummal elszámolják, a jövő hét végéig pedig átadják az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett, mintegy 3 millió pénztártag vagyonát a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (NYAA). A valódi határidő ennél szűkebb, június 10-e, hiszen a törvényben szereplő dátum valójában pünkösdvasárnapra esik. Ez is tartható egyébként, bizonyos vagyonelemek átadásával viszont lehetnek még problémák.

A vagyonkezelők ugyanis eredetileg csak egy Kelernél vezetett számlaszámot kaptak az értékpapírok átadásához, a Keler viszont külföldi részvényeket nem tud befogadni. E probléma megoldására kötött megállapodást az állam az UniCredit Bankkal, hogy a pénzintézet letétkezelőként fogadja a külföldi részvényeket.

"Ennek érdekében több mint 30 országban nyitottunk az UniCredit közvetítésével értékpapír- és letéti számlát" - mondja Borbély László András , az NYAA majdani kezelését végző Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese.

Az ÁKK-nál úgy látják, az összes teher-, per- és kötelezettségmentes pénzügyi eszközt tudják majd venni, természetesen az egyes részletszabályok értelmezése még nem egyértelmű. Lehetnek például olyan értékpapírok, amelyek az alapszabálya kizárja az államot mint tulajdonost, vagy külön engedélyekhez köti az értékesítést vagy visszaváltást. Néhány pénztárnál ugyanakkor ingatlanelemek is vanak a portfóliókban, és ingatlantulajdonnal sem tud mit kezdeni az ÁKK. Borbély szerint azonban ezen vagyonelemek azonban elhanagolhatóak a teljes , mintegy 3000 milliárdos összvagyonhoz képest.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kasszáknak a vagyonátadást követően, mintegy egy hónap áll majd a rendelkezésükre, hogy kiszámolják az egyes tagoknak visszajáró reálhozamot és tagdíj-kiegészítést, ezeknek az összegét július 20-ig kérhetik vissza az államtól. Arról azonban, hogy az NYAA mikor utal a kasszáknak és így az intézmények mikor tudnak majd utalni egyelőre még nincs jogszabály. A kormány korábban augusztus végéig ígérte a reálhozamok kifizetését.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?