6 °C Budapest

Szociális Konzultáció: kinek járjon több nyugdíj?

Pénzcentrum
2011. május 20. 04:44

Kétszer is szerepel a nyugdíjrendszer a szociális konzultáció kérdéseit tartalmazó levélben. A Pénzcentrum.hu most a jövő évtől elinduló egyéni számlákra vonatkozó kérdést vette górcső alá. Arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink miként is vélekednek e kérdést illetően. Szavazz te is!


A Szociális Konzultáció 9. pontja (SZAVAZZ!)


Lényeg és háttér

A kormány már korábban elkötelezte magát az egyéni számlás rendszer állami bevezetése mellett, a jövő évtől működő rendszerhez kötődik a kérdés. Mivel nem tudjuk, hogy pontosan milyen járulékösszegeket fognak ezeken a számlákon jóváírni, ezért nehéz a kérdésre jó választ adni. Korábban felmerült, hogy mivel az állami egyéni számla a nyugdíjpénztáraknál alkalmazott mintára jönne létre, ezért szimmetrikusan az egyéni nyugdíjjárulékokat különítenék el erre a számlára. Abban biztosak vagyunk, hogy az összes járulékot vagy hozzájárulást nem ilyen formában fogják nyilvántartani, tehát a nyugdíjunk csak egy része kerülhet majd ilyen formában hozzánk. Azonban ha eltekintünk ettől a részlettől, akkor a kérdés mindössze úgy hangzik, hogy mi legyen a fontos a nyugdíj kiszámításánál, a munkaviszony ideje (szolgálati idő) vagy a jövedelem?

A ma ismert állami nyugdíjrendszerek többsége mind két tényezőt figyelembe veszi a nyugdíj kiszámításánál, ebben a magyar rendszer sem kivétel. A nyugdíj kiszámítása egyszerűen úgy történik, hogy a munkaviszonyunk alatt kapott kereseteknek veszik egy speciális átlagát, majd egy táblázatból kiválasztják, hogy adott munkaviszony mellett az átlagkereset mekkora százalékát kaphatjuk meg kezdőnyugdíjként. A magyar rendszer elvileg 2013-tól teljes egészében arányossá válik, hiszen egy állami rendszer tag esetében egy év az átlagjövedelem 1,65 százalékát jelenti pluszban a nyugdíjban (ezt meghaladóan a még meglévő degresszió is kikerül a nyugdíjszámításból, ami a magasabb jövedelműeknek kedvez).

Lényeges feltétel, hogy csak bizonyos szolgálati idő után lehetünk jogosultak nyugellátásra. A hatályos törvények szerint 15 év szolgálati idő után résznyugdíjra leszünk jogosultak, míg 20 év után teljes öregségi nyugdíjra. Sok esetben ez nem jelent megkötést, hiszen a férfiak és a nők többsége is 30-35 év feletti szolgálati idő után megy nyugdíjba, viszont az alacsonyan képzett csoportok esetében a feltétel nagyon komoly problémák forrása lehet. A Nyugdíj és Időskor Kerekasztal már korábban is arra hívta fel a figyelmet, hogy akár félmillióan is kiszorulhatnak a minimális szolgálati idő követelmény miatt a nyugdíjrendszerből, velük azonban nem tehetjük meg, hogy ne gondoskodjunk róluk.

A kérdés közvetetten utalhat arra is, hogy a minimális szolgálati idő feltételét - megfelelő felhatalmazás birtokában - a kormány meg akarja szüntetni, és 15-20 év alatti munkaviszony esetén is fizetnének nyugdíjat a korhatár elérése után. Az egyéni számlás rendszerben ez minden további nélkül megvalósítható, hiszen a járulékok átlátható módon vannak nyilvántartva. Viszont mivel jóval kisebb a munkában töltött idő, és ennek megfelelően a virtuális vagyon, a nyugdíj jóval alacsonyabb is lehet. A probléma viszont továbbra is adva van: mi lesz azokkal, akik a korhatárt nem érik el, nem tudnak dolgozni, és nagyon kevés szolgálati idejük van? Jelenleg is a szociális ellátásokkal oldják meg ezt a problémát, és vélhetően a kormány szándékai szerint a jövőben is ez lesz a gyakorlat.

(Forrás: Szociális Konzultáció 2011)


Eredmény és következmény

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nehéz megmondani, hogy egy átlagpolgár számára mi a fontosabb, a munkaviszony hossza, vagy éppenséggel a jövedelem. Mivel már most is komoly eltérések vannak a jövedelmi viszonyokban, és sokan szegénységben élnek, ezért azt gondoljuk, hogy a munkával eltöltött idő elsőbbséget élvez a jövedelem előtt. Rögtön hozzá kell azonban azt is tenni, hogy véleményünk szerint a két dolgot nem lehet egymástól elválasztani, egyszerűen azt lehet megtenni, hogy valamelyik oldalnak nagyobb teret engedünk.

Az adórendszerben végzett változtatások alapja az arányosság, a szakértők nagy valószínűséggel a nyugdíjrendszer esetén is ennek szavaznának elsőbbséget, hiszen ez munkaerő-piaci ösztönzőként működhet. Sokan azt gondolják, hogy mivel nem arányos most a jövedelemre nézve a nyugdíjrendszerünk (az alacsonyabb szolgálati idejű és jövedelmű foglalkoztatottaknak kedvez), az visszafogja a munkakínálatot.

 


Mivel ismert a nyugdíjrendszer helyzete, illetve hosszú távú problémái a demográfiából és foglalkoztatottságból adódóan, azt gondoljuk, hogy még ha változtatásokra is kerülne sor, akkor is az kedvezőbb feltételeket nem teremt a leendő nyugdíjasok szempontjából. Ha foglalkoztatottság élvez elsőbbséget, akkor az arányosságnak kell elsőbbséget adni, tehát a jövedelem-helyettesítésnek. Szemléletes, hogy maga a kérdés is csak a technikai háttérre kérdez rá, azt nem taglalja, hogy ebből jobb vagy rosszabb feltételek következnek.

Címlapképünk a hivatalos "Szociális Konzultáció 2011" című kérdőívből származik.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem