Jó befektetést keresel? Ezt jósolják a szakértők

2011. március 23. 15:02

Az észak-afrikai zavargások, illetve a japán katasztrófa is jól mutatja, hogy sajnos bármikor történhet olyan politikai, gazdasági vagy természeti esemény, amelynek hatására a részvény- és nyersanyagpiacok jelentős ingadozást produkálnak. Vannak, akik úgy vélik, a nemesfémek lehetnek az utóbbi idők politikai válságainak és természeti katasztrófáinak nyertesei. Az arany és az ezüst mellett pedig a gyógyszeripar is hagyományosan jó befektetésnek számít, hiszen a világon egyre többet költenek az emberek gyógyszerekre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy folytatódik a tartós befektetési számla (tbsz) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) tavalyi népszerűsége is.

"Az észak-afrikai zavargások, illetve a japán katasztrófa is jól mutatja, hogy sajnos bármikor történhet olyan politikai, gazdasági vagy természeti esemény, amelynek hatására a részvény- és nyersanyagpiacok jelentős ingadozást produkálnak. A továbbra is alacsony kamatkörnyezet miatt ugyanakkor korlátozott a biztonságos bankbetétekben elhelyezett megtakarítások hozama, ezért idén is folytatódhat az a trend, miszerint a lakossági megtakarításokon belül egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biztonságos, ugyanakkor a betéteknél magasabb hozamot ígérő befektetési alapok" - mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Nem kell lemondani a bankbetétek biztonságáról akkor sem, ha a részvénypiacok emelkedéséből szeretnénk profitálni, hiszen történhet bármi a tőkepiacokon, a tőke- és hozamvédett alapok megőrzik a befektetett tőkét, és emellett még magas fix hozamot is garantálnak. A tavalyi évben egyértelműen a háromszor fizető alapok voltak a K&H Alapkezelő legnépszerűbb tőke- és hozamvédett alapjai.

"Az ügyfelek egy jelentős részénél továbbra is a biztonságra törekvést tapasztaljuk, miközben igény van a többszöri hozamfizetésre, ezért idén is folytatjuk ennek az alapcsaládnak a bővítését, sőt, a legújabb háromszor fizető alapot egy emlékező funkcióval tesszük még vonzóbbá. Az április 29-ig jegyezhető K&H háromszor fizető emlékező alap az első évben 9% fix hozamot fizet, a második évben és a futamidő végén pedig 30 nemzetközi vállalat részvényének teljesítményéből nyújt részesedést, de minimum 3% hozamot biztosan kapnak a befektetők. Az emlékező funkció pedig azt jelenti, hogy az alap megjegyzi a második kifizetett hozamot, és azt berögzíti a harmadik hozam minimumaként. Tehát a harmadik alkalommal kifizetett hozam nem lehet kevesebb a második alkalommal kifizetett hozamnál" - mondta el Zobor Zsuzsanna.

Korábban: Mit tegyek az euróval? Beváltsam vagy lekössem?

A nemesfémek lehetnek az utóbbi idők politikai válságainak és természeti katasztrófáinak nyertesei. A líbiai válság illetve a japán földrengés okozta bizonytalanság hatására egyre több befektető fordul az olyan hagyományosan biztonságos befektetések felé, mint az arany és az ezüst - véli az OTP Alapkezelő.

Hosszútávon, a fejlődő államok gazdasági igényei, valamint a rossz időjárási viszonyok miatt várhatóan mind a nyersanyag, mind az élelmiszerárak emelkedési pályára állnak. De rövidtávon az olyan nemesfémek, mint az arany illetve az ezüst jelenthetnek menedéket azon befektetők számára, akik biztos pontot keresnek a jelenlegi geopolitikai és világgazdasági bizonytalanságában. Ezt bizonyítják az utóbbi napokban emelkedésnek indult árfolyamok is.

A tágan értelmezett árupiacokban rejlő lehetőségek felkeltették az OTP Alapkezelő érdeklődését is. Az általuk kezelt "Föld Kincsei Alapok Alapja" ráadásul olyan megoldást kínál a befektetők számára, amivel mind a nyersanyagok, mind a nemesfémek árának emelkedéséből profitálhatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Az árupiacok historikusan viszonylag alacsony együttmozgást mutatnak egyéb befektetési eszközökkel, például részvényekkel és kötvényekkel, így rendkívül jó kockázatmegosztási lehetőséget jelenthetnek. Ráadásul a különböző árupiaci szektorokba való befektetések azt jelentik, hogy akár az olajárak, az élelmiszerárak, de még az arany vagy az ezüst értékének emelkedéséből is lehetőség nyílik profitálni." - számolt be az alap nyújtotta előnyökről Gáti László, az OTP Alapkezelő értékesítési és marketing igazgatója.

A gyógyszeripar is ígéretes befektetésnek számít, mert a fejlett országokban a magasabb életszínvonallal együtt jár a gyógyszerek iránti kereslet növekedése. A gyógyszeripari vállalatok hosszú távú növekedését jelzi, hogy már a fejlődő országok - India, Kína, Indonézia - lakossága is mind többet áldoz egészségügyi kiadásokra. Továbbá a civilizációs ártalmak hatásaként új betegségek jelennek meg, melyekre újabb gyógyszereket kell kifejleszteni. A K&H hozamlánc életbiztosításhoz kapcsolódó K&H tőkevédett gyógyszeripari 2. eszközalap célja, hogy fokozott mértékű részesedést nyújtson a legnagyobb gyógyszeripari vállalatok részvényeinek árfolyam-emelkedéséből.

"Az elmúlt két hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy folytatódik a tartós befektetési számla (tbsz) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) tavalyi népszerűsége, hiszen például már több ezer ügyfél nyitott a K&H-nál ilyen számlákat csak az idén. Természetesen továbbra is érdemes ezen megtakarítási formába fektetni, hiszen a nyugdíj-előtakarékossági számlán elhelyezett megtakarítás után nem kell kamatadót fizetni, miközben a befektetett összeg után adójóváírást lehet igénybe venni, ami tovább növeli a megtakarítás hozamát.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?