Befektetési alapok: 3886 milliárdra duzzadt a kezelt vagyon

2011. március 17. 15:32

Februárban is folytatódott a januári trend: a világ jelentős részén tovább tartott a pozitív hangulat a tőkepiacokon, így a hazai és a fejlett részvénypiacok mellett a magyar állampapírpiac és a forint is erősödött, a fejlődő piacok viszont gyengélkedtek. Az intézményi befektetők aktivitása jelentősen megnőtt az elmúlt hónapban, ugyanakkor a lakosság még mindig inkább visszaváltott - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből. Az elmúlt hónapban összességében több mint 17 milliárd forint érkezett az alapokba, szemben az előző két hónapban tapasztalt mérsékelt aktivitással.

"A befektetési alapok vagyonának növekedése a hozamok mellett az ismét megélénkült intézményi érdeklődésnek köszönhető, de pozitív trendként értékelhető az is, hogy a jelentős decemberi lakossági tőkekivonás az év elejére mérséklődött.


Temmel András

A belföldi papírok ismét jól szerepeltek, az összesített hozamokat csökkentette viszont a fejlődő piaci, elsősorban ázsiai részvények gyengélkedése, továbbá a forint erősödése is rosszul hatott a külföldi devizában eszközölt befektetésekre" - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "Az intézményi befektetők esetében a folytatódó tőkebeáramlás mellett továbbra is tapasztalható volt a nyilvános alapokból a dedikált intézményi zártkörű alapok felé történő átcsoportosítás is" - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok vagyona a piaci teljesítmény hatására összesen 13,2 milliárd forinttal nőtt februárban, míg ezen időszak alatt 17,1 milliárd forintot fektettek be újonnan a befektetők. A hónap végén a BAMOSZ tagok 0,8 százalékos bővülést követően, 466 hazai befektetési alapban összesen 3 886 milliárd forintot kezeltek. A hagyományosan lakossági termékeknek számító (pénzpiaci, garantált és rövid kötvény) alapokon belül csak az ingatlanalapok tudtak friss tőkét vonzani. Friss tőke érkezett viszont az intézményi befektetők jóvoltából a kockázatosabb (részvény, származtatott) alapokba, míg a lakossági befektetők februárban is inkább visszaváltottak.

 

(Forrás: BAMOSZ)


A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (57,9 százalékát) adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon februárban 0,6 százalékkal csökkent. A vizsgált időszakban összesen több mint 20 milliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból, a piaci teljesítmények viszont 6,5 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A hazai és a fejlett részvénypiacok január után februárban is emelkedtek, míg a fejlődő piacok ismét estek, ami a forint erősödésével együtt a részvényalapok (elsősorban az ázsiai alapok) forintban mért hozamait összességében ismét negatív irányba mozdította. A képet torzítja a folytatódó jelentős intézményi átrendeződés is a nyilvános alapokból a zártkörű alapok felé. A nyilvános részvényalapokból - elsősorban a jelentős intézményi átalakítás miatt - 13,2 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a piaci teljesítmények összességében közel félmilliárd forinttal csökkentették a befektetők vagyonát. A 79 nyilvános részvényalap vagyona februárban 3,3 százalékkal, 400 milliárd forint alá csökkent. Ezen belül a kategória több mint 60 százalékát kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 4,7 százalékkal csökkent: februárban 13 milliárd forint távozott az alapokból, amelyek egymilliárd forintos hozamot értek el. A tiszta részvényalapok vagyona egy százalékkal csökkent, miután ezekből a termékekből százmillió forint tőke távozott, és összesen 1,4 milliárd forint veszteség keletkezett rajtuk.

 

Az alapok megoszlása 2011. február végén (Forrás: BAMOSZ)


A pénzpiaci alapok esetében februárban újrakezdődött az előző év végén tapasztalt visszaváltási trend, így ezek vagyona 0,5 százalékkal csökkent. Összesen 11,2 milliárd forint távozott az alapokból, de 3,8 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 376 milliárd forintra csökkent. A kategória több mint kétharmadát adó likviditási alapok vagyona 0,4 százalékkal csökkent. A befektetők 6,7 milliárd forintot vontak ki az elmúlt hónapban az alapokból, míg a likviditási alapok összesen 2,9 milliárd forintos hozamot hoztak a befektetőknek. A legnépszerűbbek az euróövezeti likviditási és pénzpiaci alapok voltak, de a dollár likviditási és a levás pénzpiaci alapokba is új befektetés érkezett. (Leggyorsabban a dollár alapú likviditási alapok vagyona nőtt.) A hónap vesztesei ismét a forint alapú likviditási és pénzpiaci alapok voltak, ezekből együttesen 15,5 milliárd forintot vontak ki a befektetők.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 30 kötvényalap vagyona 1,1 százalékkal, 303 milliárd forintra nőtt, aminek oka a rövid kötvényalapok esetében a folytatódó tőkekivonás lassulása és a nem hazai hosszú kötvényalapok tőkevonzása mellett a februári hozam volt. A kötvényalapok összesen 1,2 milliárd forint tőkét vonzottak, és több mint kétmilliárd forint hozamot értek el. A rövid kötvényalapok esetében ugyanakkor 0,8 százalékkal csökkent a vagyon, ezekből a termékekből ugyanis a hónapban ismét 2,2 milliárd forint tőke távozott, bár az alapok 880 millió forint hozamot értek el. A hosszú kötvényalapok vagyona 3,1 százalékkal nőtt, miután 3,3 milliárd forint érkezett ezekbe a termékekbe, és 1,2 milliárd forint hozamot értek el.

Valamelyest javult a kép a garantált alapok piacán, miután februárban több új alap indult, mint ahány lejárt, és a hozamok ellensúlyozni tudták a csekély mértékű tőkekivonást. A vagyon februárban 0,3 százalékkal nőtt, mivel a piaci teljesítmények 1,3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát, bár az alapokból összesen százmillió forint távozott. Két alap lejárt és megszűnt, miközben három új alap indult - bár e kettő egyenlege még pozitív, a nyíltvégű alapokból távozó tőke ezt kismértékű mínuszba fordította. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 403 milliárd forint volt. (Ezek az adatok még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.)

Bár a tőkevonzás hónapról hónapra csökken, de továbbra is gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek februárban 620 millió forint friss tőkét vonzottak, és további 1,7 milliárd forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 0,4 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 429 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 11 százaléka. A hazai ingatlanalapok alapjaiból a hónapban 50 millió forint távozott, de ezek vagyona így is 0,2 százalékkal nőtt a hónapban. Ezekben a termékekben 43 milliárd forint fekszik.

A kisebb alapkategóriák alapjában pozitív képet mutattak. A 43 vegyes alap vagyona 0,6 százalékkal, 132 milliárd forintra nőtt. Februárban ismét tőkevonzást regisztrálhattunk a vegyes alapoknál, 300 millió forint érkezett ezekbe a termékekbe, a teljesítmények pedig további több mint félmilliárd forinttal növelték a vagyont. A 17 egyéb alap vagyona bővült ismét a leggyorsabban februárban - 8,1 százalékkal, 40 milliárd forintra. A hónapban 2,5 milliárd forint érkezett ezekbe a termékekbe, amelyek további 550 millió forint hozamot értek el. A 33 nyilvános származtatott alap vagyona a hónapban 6,2 százalékkal, 102 milliárd forintra nőtt. A hónapban 6,2 milliárd forint új tőkét vonzottak, míg a piaci teljesítmények 200 millió forinttal csökkentették a vagyont.

Februárban egy zártkörű kötvényalap megszűnt, egy másik viszont elindult, és a 45 zártkörű értékpapíralap vagyona a hónapban 5,3 százalékkal nőtt. Az alapokba februárban közel 31 milliárd forint érkezett, elsősorban a részvényalapokba, és részben a nyilvános részvényalapoknál jelzett átstrukturálás következtében. A piaci teljesítmények emellett további 4,5 milliárd forinttal növelték a vagyont. Az intézményi alapokon belül majdnem minden alkategória friss tőkét vonzott, de a döntő rész a részvényalapokba érkezett, és jelentős tőke érkezett az új kötvényalapba is. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 700 milliárd forint fölé nőtt, ez az alapok összvagyonának már 18,1 százaléka.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm