9 °C Budapest

Mit tegyek az euróval? Beváltsam vagy lekössem?

2011. március 23. 04:44

Sopron Bank, Erste Bank, UniCredit Bank A deviza sokat ér, ha megfelelően kezeljük. Ehhez olyan megtakarítás vagy befektetés szükséges, amellyel a deviza nem csak megőrzi, de növeli is értékét. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu, mint ahogy azt olvasóink megszokhatták ismét összegyűjtötte a magyarországi pénzintézetek euróbetét konstrukcióit. Az összeállításnak köszönhetően a hosszabb és a rövidebb időtávban gondolkodó ügyfelek is találhatnak számukra megfelelő ajánlatot.


Előljáróban fontos megjegyezni, hogy az Európai Központi Bank közel két évig változatlanul, egy százalékon tartott alapkamat után várhatóan áprilisban először emel kamatot és az év végéig összesen fél-háromnegyed százalékpontos emelés következhet be a jelenlegi piaci várakozások alapján. A mostani euró-betét-körképünk tehát még a mérsékelt kamatemelési sorozat megindulása előtti állapotot rögzíti. Később érdekes lesz majd azt megfigyelni, hogy az egyes bankok mikor és milyen mértékben reagálnak majd az euróbetéti kondíciókban az emelkedő eurózóna pénzpiaci környezetre. De erre térjünk majd vissza következő körképünkben.


Legutóbbi euróbetétünk
höz képest néhány változás volt észlelhető az egyes pénzintézetek euró alapú lekötött megtakarításainak a futamidő végén várható kamatlábaiban. Vannak bankok, ahol csökkentek, máshol nőttek az euró betétekre kínált kamatok, azonban a legtöbb esetben nem történt változás. Néhány új euró alapú befektetési formával is bővült egyes bankok euró betét portfoliója. Sok esetben csak friss betétekre jár kiemelt kamat, és egyes bankok a pénzintézetnél vezetett számlára érkező rendszeres jövedelmet, valamint a bankszámlához tartozó kártyahasználatot is elvárják a biztonságos extra hozamért cserébe. Érdemes lehet még megjegyezni, hogy számos pénzintézetnél mindenképp érdemes kivárni a választott futamidő végét, ugyanis a lejárat előtt feltört lekötés esetén a pénzintézetek sok esetben a kamatot nem írják jóvá.

Igen szép kamattal kecsegtet a Sopron Bank euróbetét konstrukciója, amely 2 hónapos futamidő mellett 4,00%-os hozamot ígér. Azonban a Gondoskodó Euró Betét esetében figyelembe kell venni, hogy ez a termék egy vegyes lekötésű euró betét konstrukció , amelyben a két hónapos futamidejű betétrész nem haladhatja meg a teljes betétösszeg felét. A lekötött összeg másik felére vonatkozó 2 éves futamidőre szóló kamatláb pedig 2,50%-os. E különlegesnek mondható betétváltozat esetében fontos megjegyezni, hogy bármelyik betétrész lejárat előtti feltörése esetén a lekötéstől a feltörésig tartó időszakra a feltöréskor érvényes látra szóló kamatláb felét fizeti a bank a feltört betétrész összegére vetítve. Az első két hónapban a kétéves betét csak a kéthónapos betéttel együtt törhető fel.

Ha a két éves betétrész feltörésére a két hónapos betétrész lejárati napja és a lekötésétől számított 121. nap között kerül sor, akkor a betétes köteles a kivett összeg 0,33%-át, de legfeljebb a két hónapos betétrészre kapott nettó kamatösszeget kitevő feltörési díjat fizetni. A két hónapos betét ismétlődő lekötése esetén az akciós kamatláb a betétlekötés első kamatperiódusára vonatkozik. A második kamatperiódustól kezdődően a betét a Sopron Bank által meghirdetett, a betét fordulónapján érvényes nem akciós kamatlábon kamatozik tovább. A leköthető legkisebb összeg egyébként betétrészenként 300 EUR.

A pénzintézetnél lehetőségünk van számos más betétlekötési akció közül választani, melyek bőven 3 százalék feletti kamattal csábítanak. A 12 hónapos futamidejű EURO FLEXI PLUSZ BETÉT esetében például 3,79%-os, míg a 60 hónapos FLEXI-MAXI EURO BETÉT esetében pedig 3,54%-os EBKM érhető el.

 

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyes pénzintézetek euró betétei között vizsgálódva megfigyelhető, hogy igen magas várható kamatlábat biztosít továbbra is az Erste Bank Euró Aktív Betétje. Itt 12 hónapos lekötés esetén a kétszeri kamatprémiummal növelt elérhető éves kamat 4,00%-os. A kamatprémium megszerzésének feltétele, hogy a szerződő aktívan használja forint bankszámláját valamint bankkártyáit, ezen belül csoportos beszedési megbízások és-vagy bankkártyával történő vásárlások meghatározott darabszáma, előre meghatározott értékösszeg mellett szükséges a kamatprémium megszerzéséhez. Ezek mellett az is fontos, hogy az euró betét a fordulónap előtt ne kerüljön megszüntetésre, mivel a kamatprémium teljesítésének ellenőrzését a bank a fordulónapon végzi el. Amennyiben az euró lekötött betét első kamatperiódusának fordulónapján kerül megszüntetésre, úgy a bank a kamatprémiumot nem írja jóvá. Az éves kamatláb mértéke a futamidő alatt fix és a jóváírás a futamidő lejáratának fordulónapján kerül teljesítésre. Az Aktív Betétben elhelyezhető összeg minimuma 400 euró, míg maximuma 90 000 euró. Ezen kívül az Erste-nél is többféle euró betét közül van módunk választani változatos futamidők mellett, bár olykor jóval kisebb elérhető hozamok mellett.

A piacon szintén kiemelkedőnek számító kamatot kínál az UniCredit Bank is. A pénzintézet 5 éves futamidejű euró betét konstrukciója 4,00%-os kamatot ígér. A konstrukcióban leköthető minimum összeg 1000 euró. Azonban mindenképp érdemes figyelembe venni e hosszú távú konstrukció esetében, hogy az 5 éves egyszeri lekötésű akciós betétlekötés lejárat előtti felmondása esetén a bank a kitöltött futamidőre felmondási kamatot nem fizet.

A banknál egyébként többféle futamidejű euró betét konstrukció is választható. Így a rövidtávon gondolkodó ügyfelek is megtalálhatják a nekik tetsző ajánlatot. Rövidtávon a legnagyobb kamatot, a bankon kívüli forrásból származó megtakarításokra, 2 hónapos futamidőre, évi 3,00%-ot ígér a bank. Az akciós betétlekötés feltétele, hogy az ügyfél minimum 1000 euróval növelje a banknál meglévő megtakarításai összegét. A lekötött betét összege a lekötési periódusok végén automatikusan újra lekötésre kerül, míg az adott periódusra fizetett kamat az ügyfél bankszámláján kerül jóváírásra.

 

CIB Bank, Raiffeisen Bank, FHB Jelzálogbank, Allianz Bank, MKB Bank

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 18:07
Idén is kikérte a Fővárosi Törvényszéktől az Átlátszó oknyomozó műhely, hogy melyik sajtótermék menn...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm