Itt a bankok listája: ők adják a legmagasabb kamatot az euróra

2011. január 26. 04:44

Erste Bank, Sopron Bank, UniCredit Bank A Pénzcentrum.hu szokásához híven ismét egy csokorba szedte a magyarországi pénzintézetek euró alapú lekötéseinek lehetőségeit. Az összeállításnak köszönhetően a hosszabb és a rövidebb időtávban gondolkodó ügyfelek is találhatnak nekik tetsző ajánlatot.

A közel egy  hónappal ezelőtt készült euró betét körképünkhöz képest néhány változás volt észlelhető az egyes pénzintézetek euró alapú lekötött megtakarításainak a futamidő végén várható kamatlábaiban. Vannak bankok, ahol csökkentek, máshol nőttek az euró betétekre kínált kamatok, azonban a legtöbb esetben nem történt változás. Néhány új euró alapú befektetési formával is bővült egyes bankok euró betét portfoliója. Sok esetben csak friss betétekre jár kiemelt kamat, és egyes bankok a pénzintézetnél vezetett számlára érkező rendszeres jövedelmet, valamint a bankszámlához tartozó kártyahasználatot is elvárják a biztonságos extra hozamért cserébe.Érdemes lehet még megjegyezni, hogy számos pénzintézetnél mindenképp érdemes kivárni a választott futamidő végét, ugyanis a lejárat előtt felvett betét kamata sok esetben nulla százalék.

Az egyes pénzintézetek euró betétei között vizsgálódva megfigyelhető, hogy a legmagasabb várható kamatlábat továbbra is az Erste Bank Euró Aktív Betétje biztosítja. Itt 6 hónapos lekötés esetén a kétszeri kamatprémiummal növelt elérhető éves EBKM 4,10%-os. A kamatprémium megszerzésének feltétele, hogy a szerződő aktívan használja forint bankszámláját valamint bankkártyáit, ezen belül csoportos beszedési megbízások és-vagy bankkártyával történő vásárlások meghatározott darabszáma szükséges a kamatprémium megszerzéséhez. Ezek mellett az is fontos, hogy az euró betét a fordulónap előtt ne kerüljön megszüntetésre, mivel a kamatprémium teljesítésének ellenőrzését a bank a fordulónapon végzi el. Amennyiben az euró lekötött betét első kamatperiódusának fordulónapján kerül megszüntetésre, úgy a bank a kamatprémiumot nem írja jóvá. Az éves kamatláb mértéke a futamidő alatt fix és a jóváírás a futamidő lejáratának fordulónapján kerül teljesítésre. Az Aktív Betétben elhelyezhető összeg minimuma 400 euró, míg maximuma 90 000 euró. Ezen kívül az Erste-nél is többféle euró betét közül van módunk választani változatos futamidők mellett, bár olykor jóval kisebb elérhető kamatok mellett.


A piacon elérhető második legmagasabb várható kamatlábat a Sopron Bank új konstrukciója biztosítja, 2 hónapos futamidő mellett, 4,06%-os EBKM-el. A Gondoskodó Euró Betét egy vegyes lekötésű euró betét konstrukció, amelyben a két hónapos futamidejű betétrész nem haladhatja meg a teljes betétösszeg felét. A lekötött összeg másik felére vonatkozó 2 éves futamidőre szóló EBKM pedig 2,26%-os. Fontos azonban megjegyezni, hogy bármelyik betétrész lejárat előtti feltörése esetén a lekötéstől a feltörésig tartó időszakra a feltöréskor érvényes látra szóló kamatláb felét fizeti a bank a feltört betétrész összegére vetítve. Az első két hónapban a kétéves betét csak a kéthónapos betéttel együtt törhető fel.

Ha a két éves betétrész feltörésére a két hónapos betétrész lejárati napja és a lekötésétől számított 121. nap között kerül sor, akkor a betétes köteles a kivett összeg 0,33%-át, de legfeljebb a két hónapos betétrészre kapott nettó kamatösszeget kitevő feltörési díjat fizetni. A két hónapos betét ismétlődő lekötése esetén az akciós kamatláb a betétlekötés első kamatperiódusára vonatkozik. A második kamatperiódustól kezdődően a betét a Sopron Bank által meghirdetett, a betét fordulónapján érvényes nem akciós kamatlábon kamatozik tovább. A leköthető legkisebb összeg egyébként betétrészenként 300 EUR.


A piacon elérhető harmadik legmagasabb kamatot 3,79%-os EBKM-mel szintén a soproni pénzintézet kínálja az Euro Flexi Plusz Betét elnevezésű konstrukciójával, 12 havi lekötésre. Azonban a pénzintézet itt is különböző feltételekhez köti az akciós kamatot. A rugalmas betétkonstrukció keretében csak azoknak jár az 1%-os kamatprémiummal növelt 3,79%-os kamatláb, akik kivárják az egy éves maximális futamidő végét, valamit a Sopron Bankot teszik meg elsődleges számlavezető bankjukká.

A Flexi Plusz betét folyamatos lekötése esetén a betét az első évet követő újrafordulásakor nem akciós kamatozású 1 éves lekötésű betétté alakul át, így ilyenkor érdemes lehet szétnézni újabb akciós ajánlatok után. Az Euro Flexi Plusz Betét leköthető minimum összege 300 euró. Az említett konstrukciók mellett érdemes lehet még szétnézni a bank euró betét portfoliójában, ugyanis akadnak még 3 százalék felett hozó betétek a kínálatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piacon szintén kiemelkedőnek számító kamatot kínál az UniCredit is. A pénzintézet 5 éves futamidejű euró betét konstrukciója, 3,71%-os kamatot ígér. Azonban mindenképp érdemes figyelembe venni e hosszú távú konstrukció esetében, hogy az 5 éves egyszeri lekötésű akciós betétlekötés lejárat előtti felmondása esetén a bank a kitöltött futamidőre felmondási kamatot nem fizet.

A banknál egyébként többféle futamidejű euró betét konstrukció is választható. Így a rövidtávon gondolkodó ügyfelek is megtalálhatják a nekik tetsző ajánlatot. Rövidtávon a legnagyobb kamatot, a bankon kívüli forrásból származó megtakarításokra, 2 hónapos futamidőre, évi 3,00%-ot ígér a bank. Az akciós betétlekötés feltétele, hogy az ügyfél minimum 1000 euróval növelje a 2011. január 10-én a banknál meglévő megtakarításai összegét, tehát a lekötésre szánt összegnek bankon kívüli forrásból kell érkeznie.

 

Raiffeisen Bank, CIB Bank, FHB Jelzálogbank, Allianz Bank,

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem