19 °C Budapest

Itt a bankok listája: ők adják a legmagasabb kamatot az euróra

2011. január 26. 04:44

Erste Bank, Sopron Bank, UniCredit Bank A Pénzcentrum.hu szokásához híven ismét egy csokorba szedte a magyarországi pénzintézetek euró alapú lekötéseinek lehetőségeit. Az összeállításnak köszönhetően a hosszabb és a rövidebb időtávban gondolkodó ügyfelek is találhatnak nekik tetsző ajánlatot.

A közel egy  hónappal ezelőtt készült euró betét körképünkhöz képest néhány változás volt észlelhető az egyes pénzintézetek euró alapú lekötött megtakarításainak a futamidő végén várható kamatlábaiban. Vannak bankok, ahol csökkentek, máshol nőttek az euró betétekre kínált kamatok, azonban a legtöbb esetben nem történt változás. Néhány új euró alapú befektetési formával is bővült egyes bankok euró betét portfoliója. Sok esetben csak friss betétekre jár kiemelt kamat, és egyes bankok a pénzintézetnél vezetett számlára érkező rendszeres jövedelmet, valamint a bankszámlához tartozó kártyahasználatot is elvárják a biztonságos extra hozamért cserébe.Érdemes lehet még megjegyezni, hogy számos pénzintézetnél mindenképp érdemes kivárni a választott futamidő végét, ugyanis a lejárat előtt felvett betét kamata sok esetben nulla százalék.

Az egyes pénzintézetek euró betétei között vizsgálódva megfigyelhető, hogy a legmagasabb várható kamatlábat továbbra is az Erste Bank Euró Aktív Betétje biztosítja. Itt 6 hónapos lekötés esetén a kétszeri kamatprémiummal növelt elérhető éves EBKM 4,10%-os. A kamatprémium megszerzésének feltétele, hogy a szerződő aktívan használja forint bankszámláját valamint bankkártyáit, ezen belül csoportos beszedési megbízások és-vagy bankkártyával történő vásárlások meghatározott darabszáma szükséges a kamatprémium megszerzéséhez. Ezek mellett az is fontos, hogy az euró betét a fordulónap előtt ne kerüljön megszüntetésre, mivel a kamatprémium teljesítésének ellenőrzését a bank a fordulónapon végzi el. Amennyiben az euró lekötött betét első kamatperiódusának fordulónapján kerül megszüntetésre, úgy a bank a kamatprémiumot nem írja jóvá. Az éves kamatláb mértéke a futamidő alatt fix és a jóváírás a futamidő lejáratának fordulónapján kerül teljesítésre. Az Aktív Betétben elhelyezhető összeg minimuma 400 euró, míg maximuma 90 000 euró. Ezen kívül az Erste-nél is többféle euró betét közül van módunk választani változatos futamidők mellett, bár olykor jóval kisebb elérhető kamatok mellett.


A piacon elérhető második legmagasabb várható kamatlábat a Sopron Bank új konstrukciója biztosítja, 2 hónapos futamidő mellett, 4,06%-os EBKM-el. A Gondoskodó Euró Betét egy vegyes lekötésű euró betét konstrukció, amelyben a két hónapos futamidejű betétrész nem haladhatja meg a teljes betétösszeg felét. A lekötött összeg másik felére vonatkozó 2 éves futamidőre szóló EBKM pedig 2,26%-os. Fontos azonban megjegyezni, hogy bármelyik betétrész lejárat előtti feltörése esetén a lekötéstől a feltörésig tartó időszakra a feltöréskor érvényes látra szóló kamatláb felét fizeti a bank a feltört betétrész összegére vetítve. Az első két hónapban a kétéves betét csak a kéthónapos betéttel együtt törhető fel.

Ha a két éves betétrész feltörésére a két hónapos betétrész lejárati napja és a lekötésétől számított 121. nap között kerül sor, akkor a betétes köteles a kivett összeg 0,33%-át, de legfeljebb a két hónapos betétrészre kapott nettó kamatösszeget kitevő feltörési díjat fizetni. A két hónapos betét ismétlődő lekötése esetén az akciós kamatláb a betétlekötés első kamatperiódusára vonatkozik. A második kamatperiódustól kezdődően a betét a Sopron Bank által meghirdetett, a betét fordulónapján érvényes nem akciós kamatlábon kamatozik tovább. A leköthető legkisebb összeg egyébként betétrészenként 300 EUR.


A piacon elérhető harmadik legmagasabb kamatot 3,79%-os EBKM-mel szintén a soproni pénzintézet kínálja az Euro Flexi Plusz Betét elnevezésű konstrukciójával, 12 havi lekötésre. Azonban a pénzintézet itt is különböző feltételekhez köti az akciós kamatot. A rugalmas betétkonstrukció keretében csak azoknak jár az 1%-os kamatprémiummal növelt 3,79%-os kamatláb, akik kivárják az egy éves maximális futamidő végét, valamit a Sopron Bankot teszik meg elsődleges számlavezető bankjukká.

A Flexi Plusz betét folyamatos lekötése esetén a betét az első évet követő újrafordulásakor nem akciós kamatozású 1 éves lekötésű betétté alakul át, így ilyenkor érdemes lehet szétnézni újabb akciós ajánlatok után. Az Euro Flexi Plusz Betét leköthető minimum összege 300 euró. Az említett konstrukciók mellett érdemes lehet még szétnézni a bank euró betét portfoliójában, ugyanis akadnak még 3 százalék felett hozó betétek a kínálatban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A piacon szintén kiemelkedőnek számító kamatot kínál az UniCredit is. A pénzintézet 5 éves futamidejű euró betét konstrukciója, 3,71%-os kamatot ígér. Azonban mindenképp érdemes figyelembe venni e hosszú távú konstrukció esetében, hogy az 5 éves egyszeri lekötésű akciós betétlekötés lejárat előtti felmondása esetén a bank a kitöltött futamidőre felmondási kamatot nem fizet.

A banknál egyébként többféle futamidejű euró betét konstrukció is választható. Így a rövidtávon gondolkodó ügyfelek is megtalálhatják a nekik tetsző ajánlatot. Rövidtávon a legnagyobb kamatot, a bankon kívüli forrásból származó megtakarításokra, 2 hónapos futamidőre, évi 3,00%-ot ígér a bank. Az akciós betétlekötés feltétele, hogy az ügyfél minimum 1000 euróval növelje a 2011. január 10-én a banknál meglévő megtakarításai összegét, tehát a lekötésre szánt összegnek bankon kívüli forrásból kell érkeznie.

 

Raiffeisen Bank, CIB Bank, FHB Jelzálogbank, Allianz Bank,

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?