12 °C Budapest

Mi legyen az euróval? Beváltsam, vagy lekössem?

2010. december 27. 05:20

Erste Bank, Sopron Bank, CIB Bank A Pénzcentrum.hu szokásához híven ismét egy csokorba szedte a magyarországi pénzintézetek euró alapú lekötéseinek lehetőségeit. Az összeállításnak köszönhetően a hosszabb és a rövidebb időtávban gondolkodó ügyfelek is találhatnak nekik tetsző ajánlatot.

A mintegy másfél hónappal ezelőtt készült euró betét körképünkhöz képest néhány változás volt észlelhető az egyes pénzintézetek euró alapú lekötött megtakarításainak a futamidő végén várható kamatlábaiban. Vannak bankok, ahol csökkentek, máshol nőttek az euró betétekre kínált kamatok, azonban a legtöbb esetben nem történt változás. Néhány új euró alapú befektetési formával is bővült egyes bankok euró betét portfoliója. Sok esetben csak friss betétekre jár kiemelt kamat, és egyes bankok a pénzintézetnél vezetett számlára érkező rendszeres jövedelmet, valamint a bankszámlához tartozó kártyahasználatot is elvárják a biztonságos extra hozamért cserébe.

Az egyes pénzintézetek euró betétei között vizsgálódva megfigyelhető, hogy a legmagasabb várható kamatlábat az Erste Bank Euró Aktív Betétje biztosítja, itt 3 hónapos lekötés esetén a kétszeri kamatprémiummal növelt elérhető éves EBKM 4,12%-os. A kamatprémium megszerzésének feltétele, hogy a szerződő aktívan használja forint bankszámláját valamint bankkártyáit, ezen belül csoportos beszedési megbízások és-vagy bankkártyával történő vásárlások meghatározott darabszáma szükséges a kamatprémium megszerzéséhez. Ezek mellett az is fontos, hogy az euró betét a fordulónap előtt ne kerüljön megszüntetésre, mivel a kamatprémium teljesítésének ellenőrzését a bank a fordulónapon végzi el. Amennyiben az euró lekötött betét első kamatperiódusának fordulónapján kerül megszüntetésre, úgy a bank a kamatprémiumot nem írja jóvá. Az éves kamatláb mértéke a futamidő alatt fix és a jóváírás a futamidő lejáratának fordulónapján kerül teljesítésre. Az Aktív Betétben elhelyezhető összeg minimuma 400 euró, míg maximuma 90 000 euró. Ezen kívül az Erste-nél is többféle euró betét közül van módunk választani változatos futamidők mellett, bár olykor jóval kisebb elérhető kamatok mellett.

 


A piacon elérhető második legmagasabb kamatot 3,79%-os EBKM-mel a Sopron Bank Euro Flexi Plusz Betét elnevezésű konstrukciója adja 12 havi lekötésre, azonban a pénzintézet különböző feltételekhez köti az akciós kamatot. A rugalmas betétkonstrukció keretében csak azoknak jár az 1%-os kamatprémiummal növelt 3,79%-os kamatláb, akik kivárják az egy éves maximális futamidő végét, valamit a Sopron Bankot teszik meg elsődleges számlavezető bankjukká.

A Sopron Bank 5,2 millió forintot adott át a devecseri iskolának

A Flexi Plusz betét folyamatos lekötése esetén a betét az első évet követő újrafordulásakor nem akciós kamatozású 1 éves lekötésű betétté alakul át, így ilyenkor érdemes lehet szétnézni újabb akciós ajánlatok után. Az Euro Flexi Plusz Betét leköthető minimum összege 300 euró és a magas kamatért cserébe a Sopron Bankot kell megtennünk elsődleges számlavezető bankunkká is. Érdemes lehet ég szétnézni a bank euró betét portfoliójában ugyanis akadnak még 3 százalék felett hozó betétek a kínálatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A CIB-nél a lekötött összeg nagyságától függetlenül kaphatunk 3 százalék feletti kamatokat 6 és 12 hónapos időtávra, bár a most tizenkét hónapos lekötésben 3,5 százalékos kamatot biztosító Classic Plusz Euró betét kamatai mindkét futamidő esetében csökkentek az elmúlt időszakban, azonban még így is ez az ajánlat tekinthető az Erste és a Sopron Bank után a legjobbnak a piacon.

CIB: nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk!

A Classic Plusz Euró betétben legfeljebb 200 000 EUR helyezhető el. Az akciós kamat kizárólag a Classic Plusz Euró betét első kamatperiódusára vonatkozik. Az automatikusan megújuló betétek a kamatfordulót követően a hatályos Kamattájékoztatóban meghatározott megfelelő futamidejű Classic Euró betét kamatával kamatoznak tovább. A pénzintézet a további akciós ajánlatokon túl klasszikus, kombinált és interneten megkötött takarékossági programot is kínál, viszont ezeket csak alacsonyabb hozamok mellett.

FHB, Allianz Bank, UniCredit, MKB, OTP, K&H

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm