11 °C Budapest

Már Észtországban is elfogadják az eurót

2011. január 1. 11:02

Észtország 2011. január 1-én bevezeti az eurót. Miközben sok keleti tagállamnál egyre csak csúszik az euró bevezetése, az egykori szocialista táborból származó EU-tagállamok közül harmadikként Észtország is bevezetheti a közös valutát.

Londoni felzárkózó piaci elemzők nemrég elhangzott jóslata szerint Magyarország viszont legkorábban csak 2019-ben csatlakozhat az euróövezethez, valószínűleg Lengyelországgal együtt, a cseh euró pedig akár 2020-as évekig is késhet. Az elemzők véleménye szerint az euróövezeti adósságválság miatt már nem tűnik olyan vonzónak a valutauniós tagság e három ország számára, mint korábban.

Orbán Viktor is hasonlóképp vélekedik az euró magyarországi bevezetéséről, mint az elemzők. Egy nemrég vele készült interjúban arra a kérdésre, hogy szerinte mikor csatlakozhatunk legkorábban az euróhoz, a miniszterelnök úgy reagált: "nem merek mondani olyan évszámot, amelyet aztán számon lehet rajtam kérni". Megítélése szerint az évtized végénél hamarabb ez nem tűnik realitásnak.

Az Európai Gazdasági és Pénzügyi Unió (EMU) egy megállapodás az európai nemzetek között egy egységes valuta, az euró közös használatáról, és egy egységes, közös pénzügyi felelősségen alapuló gazdaságpolitika létrehozásáról, mely fizetőeszközt 1999 január elsején vezették be. Jelenleg 27 tagállam van az EMU-integráció különféle szintjén. 16 tagállam már alkalmazza az eurót: Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Szlovénia, Spanyolország, Ciprus és Málta valamint az utoljára az eurózónához 2009-ben csatlakozó Szlovákia. Ehhez a körhöz csatlakozott a mai naptól tizenhetedikként Észtország. Azonban három másik tagállam, az Egyesült Királyság, Dánia, valamint Svédország a közeljövőben nem tervezi az euró bevezetését.

A további hét tagállam, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Románia és Bulgária az euró bevezetésének különféle stádiumaiban vannak, és várhatóan a következő tíz évben kerülnek majd be az eurózónába.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?