27 °C Budapest

Már Észtországban is elfogadják az eurót

2011. január 1. 11:02

Észtország 2011. január 1-én bevezeti az eurót. Miközben sok keleti tagállamnál egyre csak csúszik az euró bevezetése, az egykori szocialista táborból származó EU-tagállamok közül harmadikként Észtország is bevezetheti a közös valutát.

Londoni felzárkózó piaci elemzők nemrég elhangzott jóslata szerint Magyarország viszont legkorábban csak 2019-ben csatlakozhat az euróövezethez, valószínűleg Lengyelországgal együtt, a cseh euró pedig akár 2020-as évekig is késhet. Az elemzők véleménye szerint az euróövezeti adósságválság miatt már nem tűnik olyan vonzónak a valutauniós tagság e három ország számára, mint korábban.

Orbán Viktor is hasonlóképp vélekedik az euró magyarországi bevezetéséről, mint az elemzők. Egy nemrég vele készült interjúban arra a kérdésre, hogy szerinte mikor csatlakozhatunk legkorábban az euróhoz, a miniszterelnök úgy reagált: "nem merek mondani olyan évszámot, amelyet aztán számon lehet rajtam kérni". Megítélése szerint az évtized végénél hamarabb ez nem tűnik realitásnak.

Az Európai Gazdasági és Pénzügyi Unió (EMU) egy megállapodás az európai nemzetek között egy egységes valuta, az euró közös használatáról, és egy egységes, közös pénzügyi felelősségen alapuló gazdaságpolitika létrehozásáról, mely fizetőeszközt 1999 január elsején vezették be. Jelenleg 27 tagállam van az EMU-integráció különféle szintjén. 16 tagállam már alkalmazza az eurót: Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Szlovénia, Spanyolország, Ciprus és Málta valamint az utoljára az eurózónához 2009-ben csatlakozó Szlovákia. Ehhez a körhöz csatlakozott a mai naptól tizenhetedikként Észtország. Azonban három másik tagállam, az Egyesült Királyság, Dánia, valamint Svédország a közeljövőben nem tervezi az euró bevezetését.

A további hét tagállam, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Románia és Bulgária az euró bevezetésének különféle stádiumaiban vannak, és várhatóan a következő tíz évben kerülnek majd be az eurózónába.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?