23 °C Budapest

Pénztárca helyett okostelefon: így fizetünk a jövőben?

Pénzcentrum
2011. január 13. 13:02

Egy rádiós technológia, az úgynevezett NFC átalakíthatja vásárlási szokásinkat. Az új technológia segítségével mobiltelefonunkat használhatjuk bankkártyaként, a bolti PayPass termináloknál - írja az Index.

Az NFC (Near field communication - kishatósugarú rádió adatátviteli technológia) egy magas frekvenciát használó adatkommunikációs szabvány, amely rövid távolságban működik. Az eszközök körülbelül 10 centiméter távolságban tudnak egymással adatokat csereberélni.

Mi az a PayPass?
A fizetési rendszert jelenleg elsősorban a gyors fizetést igénylő környezetben, például gyorséttermekben, kávézókban, tömegközlekedési eszközökön, vagy drogériák és mozik pénztárainál használhatjuk, ahol normál kártyás fizetés esetén hosszú sorok alakulhatnak ki az autorizáció - pin-kód megadás, aláírás, bankkal történő online kapcsolatfelvétel - során. A PayPass fizetési tranzakciók átlagos ideje ezzel szemben akár 5 másodperc alá is csökkenhet.

Előnye, illetve gyorsasága abban rejlik, hogy fizetéskor a plasztikot elegendő 3-4 centiméter távolságra tartani a terminálhoz, bizonyos értékhatár (ötezer forint) alatt ugyanis semmilyen azonosításra nincs szükség. Persze ötezer forintnál nagyobb összegű vásárlás esetén is használhatjuk PayPass kártyánkat, ilyenkor azonban automatikusan hagyományos bankkártyás fizetés történik, vagyis pin-kódot kérnek tőlünk, vagy alá kell írni a bizonylatot.


Nagy lendületet adhat az NFC terjedésének, hogy a leggyorsabban terjedő okostelefon-platform, a Google Android legújabb változata támogatja a technológiát. Ugyanilyen nagy súlya van a Nokia bejelentésének is: a piacvezető mobilgyártó mindegyik 2011-ben megjelenő okostelefonjában lesz NFC. A második legnagyobb gyártó, a Samsung pedig azt jelentette be decemberben, hogy elkezdi az NFC-csipek tömeges gyártását; a dél-koreai gyártó valószínűleg a készülékeibe is beépíti a csipeket.

Az NFC alapú fizetés megjelenése szorosan összefügg az érintés nélküli fizetési eszközök terjedésével - mondta az Indexnek Brian Morris, a Mastercard elektronikus üzleti megoldásokért felelős alelnöke.

Az alelnök szerint most 83 millió PayPass kártya van forgalomban, és ezek a kártyák kerülnek át a mobiltelefonokba. A legfontosabb, hogy a mobilok ugyanazokat a terminálokat használják, amelyeket a PayPass kártyák is, tehát az eladóknak nem kell továbbfejleszteniük a kasszáikat.

Magyarországon az OTP, az Unicredit és a Takarékbank teszteli a PayPass technológiát, de még csak háromszáz elfogadóhely van az országban. Ez elég kevés, hiszen a hagyományos bankkártyákat nagyjából hetvenezer helyen használhatjuk. Az OTP elmondta, hogy 13 ezer PayPass kártyájuk van forgalomban, és Budapest után Pécsen, Szegeden, Győrben és Debrecenben folytatják a terjeszkedést.

Nemzetközi viszonylatban jobb a helyzet, világszerte 245 ezer elfogadóhely van. Különösen sokan használják a PayPass technológiát Törökországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Norvégiában.

A mobilok képesek arra, hogy egyszerre kezeljék a Supershop és a Multipont kedvezménypontokat, a különböző pénzintézetekhez tartozó bankkártyákat, illetve a Libri, a Malév vagy a T-Mobile hűségkártyáit, ajándékutalványait és kuponjait, hogy csak néhány életszerű lehetőséget említsünk a sok közül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

SPAR: mobilfizetés országszerte

Országszerte 400 SPAR, Kaiser's és Interspar üzlet kasszájánál elérhető a MobilFizetés szolgáltatás, így a Telenor és a T-Mobile ügyfelei ezen túl már a bevásárláskor is a mobiljukat készíthetik elő készpénz vagy bankkártya helyett.

A SPAR Csoport a T-Mobile, a Telenor, a Laurel Számítástechnikai Kft. és az FHB Kereskedelmi Bank együttműködésének köszönhetően a MobilFizetés szolgáltatás kényelmes fizetési lehetőséget biztosít a két mobilszolgáltató ügyfelei számára. A Telenor és a T-Mobile MobilFizetés szolgáltatásra szerződött ügyfelei mostantól mobiltelefonjuk segítségével is kiegyenlíthetik vásárlásaik ellenértékét az ország bármely SPAR, Kaiser's és INTERSPAR üzletében.

A MobilFizetésnél a kasszánál nincs más dolgunk, mint jeleznünk a pénztárosnak, hogy MobilFizetéssel fizetünk, aki ezután a tranzakció elindításához elkéri mobilszámunkat, vagy MobilFizetés azonosítónkat. Az azonosító átadása akár egy vonalkód leolvasásával is megtörténhet, még tovább egyszerűsítve a fizetési folyamatot. Ezt a vonalkódot az ügyfelek a szerződés után megkapják matrica formájában. A tranzakció elindítását követően kisvártatva megérkezik a MobilFizetés üzenet a készülékünkre, amelyet a MobilFizetésben már megszokott módon az "mSzámlánk" kiválasztásával, majd a szolgáltatáshoz tartozó PIN-kód (ún. mKód) megadásával saját mobilkészülékünkön hagyhatunk jóvá. Ezután a kassza kinyomtatja a blokkot, és már készen is vagyunk a fizetéssel. A fizetési folyamat nem hosszabb a bankkártyás fizetésnél, a készpénzszámolgatásnál pedig biztosan gyorsabb.

A MobilFizetés szolgáltatás igénybevételéhez az FHB Kereskedelmi Bankkal szerződéskötés szükséges, melyet követően mobilunkkal a szolgáltatáshoz kapcsolt MobilFizetés bankszámla egyenlegének terhére fizethetünk.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?