Több ezer ügyfelet érint a bankterminálok meghibásodása

2011. január 7. 14:02

Több ezer bankkártyával fizető ügyféltől vonták le kétszer is a fizetendő összeget egy technikai probléma miatt az év utolsó napján Angliában. Hazánkban is előfordulnak olyan esetek, amikor valakinek a számláját kétszer is megterhelik ugyanazzal az összeggel egy vásárlás során. A Pénzcentrum.hu utánajárt mi a teendő ezekben az esetekben.

A technikai probléma, a szigetországban található pénzintézet, a Lloyds Banking Group által a kereskedőkhöz kihelyezett termináloknál fordult elő. A pénzintézet üzemelteti a legtöbb kihelyezett kártyaleolvasó rendszert Angliában, így nem csoda hogy több ezer ügyfelet is érinthetett a meghibásodás

Szilveszter napján a fizetési rendszerben bekövetkezett hibából adódóan számos ügyfél számlája kétszer is meg lett terhelve. A pénzintézet elmondása szerint a hiba csak néhány kereskedőnél elhelyezett terminálnál fordult elő, azonban így is több ügyfél jelezte a problémát. Egy szóvivő elmondása szerint, ha megállapításra kerül, hogy egy ügyféltől többször is levonták az összeget, akkor természetesen a bank saját költségén visszafordítja a felesleges tranzakciókat.

A felmerülő probléma nem is jöhetett volna rosszabb időben - mondják a pénzintézet emberei. Ugyanis szilveszter az év egyik legnagyobb bankkártyás fizetési forgalmát lebonyolító napja a szigetországban. Az év utolsó napján nagyon sokan használják plasztik kártyájukat fizetésre a különböző boltokban, éttermekben és egyéb szórakozóhelyeken.

Mit tegyünk, ha észrevesszük a hibás tranzakciót?

Hazánkban is rendszeresen előfordul, hogy egy POS terminálnál történő fizetéskor, technikai probléma vagy emberi figyelmetlenség miatt kétszer is megterhelik ugyanazzal az összeggel bankszámlánkat. Ha rájövünk a tévedésre - ez legkésőbb a bankszámlakivonat kézhezvétele alkalmával be is következik - mindenképp vegyük fel a kapcsolatot az üzlettel vagy a bankunkkal és mutassuk be a bizonylatot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezért fontos, hogy minden kártyás vásárlás után őrizzük meg a tranzakciós bizonylatot legalább addig, amíg nem ellenőriztük le a számlakivonaton, hogy minden tranzakció stimmel e. A tranzakcióról egyébként minden esetben készül bizonylat. Ha beigazolódik a gyanúnk, akkor minden esetben vissza kell fizetniük számunkra a számlánkról tévesen levett összeget és a kártyahasználat plusz díját is.

Amennyiben egy tranzakció során többször áthúzzák bankkártyánkat a POS terminálon, az nem jelent feltétlenül többszörös terhelést. Az összeköttetések ugyanis nem minden esetben épülnek fel sikeresen, ezért a terminál kijelzőjéről vagy a kinyomtatott bizonylatról leolvasható a sikertelenség.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?