Ilyen lesz a jövő bankja: öt kihagyhatatlan szempont

2010. december 20. 15:02

Ügyfélközpontú termékfejlesztés, globális szabályozás, a kontinentális bankmodell követése, a juttatási rendszer átalakítása, piackoncentráció és erősödő verseny - ezek ma az európai bankok legnagyobb kihívásai. A DLA Piper nemzetközi jogi iroda elemzése azokat a lehetséges kitörési pontokat vizsgálta, amelyek az optimális banki modell kialakításához vezethetnek.

"A rendszer egyensúlyának visszaállítására van szükség az európai bankrendszerben a növekedési pályára állás és az ügyfelek bizalmának visszaszerzése érdekében. Az elmúlt években jelentősen csökkent az ügyfélközpontúság szerepe a bankrendszerben, ennek megváltoztatását tartják a szektor szereplői most a legfontosabb feladatok egyikének " - mondta Györfi-Tóth Péter a DLA Piper finanszírozási & projekt üzletágának vezető partnere. "2010 év vége kiváló alkalom arra, hogy áttekintsük, hol is tart az európai bankszektor. Több hónapos kiterjedt kutatómunka eredménye a tanulmányunk; célunk, hogy a múlt tapasztalatai alapján, de már a jövőre koncentrálva indítsunk el egy értékteremtő diskurzust"- tette hozzá a szakember.

A cég legújabb, "Sokk után: öt kihívás egy ellenséges környezetben működő iparág számára" címmel megjelent elemzése azokat a tendenciákat vizsgálja, amelyek az új európai bankrendszer figyelmének a középpontjában állnak. Az elemzés során megkérdezett európai bankvezetők öt olyan területet azonosítottak, amelyek fontos szerepet játszanak a szektor megújulási folyamatában.

Globális szabályozás

Az elemzés rámutatott arra, hogy a helyi, regionális szabályozásnak, illetve globális piaci szabályoknak való egyidejű megfelelés komoly kihívást jelent a bankok számára. Olyan egységes európai rendszer kialakítására van szükség, amely gátat szab a versenytorzító partikuláris nemzeti szabályozásnak.

"Az egységes szabályozás elengedhetetlen, ugyanakkor legalább olyan fontos kérdés, hogyan egyeztetjük össze a valódi, rendszerszintű kockázatok kezelését a versenyképességgel. Kifinomult szabályozásra van szükség" - tette hozzá Borbély Gábor, a DLA Piper finanszírozási csoportját vezető ügyvédje.

A kontinentális bankmodell

A pénzügyi válság kitöréséig az európai bankokra nagy nyomás nehezedett, hogy az angolszász modell irányába fejlődjenek, azaz a banki működést a profitabilitás határozza meg elsősorban. A válságot követően azonban ismét előtérbe kerülnek az európai bankok erősségei, amelyek alapját képezhetik egy egységesebb európai bankrendszernek. Ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy a mai napig jelentős eltérések állnak fenn az egyes országok piacai és meghatározó szereplői között, tehát megkérdőjelezhető egységes európai modellről beszélni.

Új javadalmazási rendszer kialakítása

Szabályozás és a piaci innováció együtt eredményezheti a javadalmazási rendszer alapvető átalakítását. A bankvezetők szerint az erős, független és transzparens banki irányítás és működés jelentősen növelheti az adott pénzintézet és a szektor iránti bizalmat. Egyöntetű vélemény, hogy a hosszú távú kockázatvállalást eredményező, rövid-távú nyereségességre épülő bónusz-rendszer nem tartható fenn.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ügyfélközpontú termékfejlesztés

A megkérdezettek szerint egyre nagyobb az igény az ügyfelek részéről az egyszerűbb, átláthatóbb és kevésbé komplex banki termékek iránt. A pénzintézetek részéről ez egy konzervatívabb, ügyfélközpontúbb működést feltételez, ahol a termékfejlesztés során a költséghatékonyság, a személyre szabott igények és a termék megértéséből fakadó bizalom közös célként jelennek meg.

Piaci koncentráció és növekvő verseny

A tanulmány szerint a bankok növekvő tőkeszükségletei és a minőségi elvárások a felvásárlások újabb hullámát idézhetik elő Európában. A versenyjogi szabályozás változása pedig a verseny éleződését eredményezheti.

"A kérdések után, lassan eljön a válaszok ideje az iparág megújulásának folyamatában, nem lehet kérdés, hogy ebben a piac szereplői és tanácsadóik együtt vállaljanak döntő szerepet. Az európai bankrendszer integráns részét képező, mégis önálló jellemzőkkel bíró magyar bankrendszer főszereplői számára a tanulmány különösen is hasznos lehet az elmúlt évek értékelése és az új év tervezése során felmerülő stratégiai kérdések vizsgálata során" - tette hozzá Györfi-Tóth Péter. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?