A július a részvényalapoknak kedvezett

Pénzcentrum
2010. augusztus 17. 13:02

A tőkepiacok megnyugodni látszottak júliusban, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy ismét növekedjen a befektetési alapok piaca. Az elmúlt fél évben tapasztalt tőkebeáramlás, ismét csökkenő mértékben ugyan, de folytatódott - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből.

Eszerint az elmúlt hónapban is több mint 5 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba. Bár a tőkebeáramlás az előző havinál alacsonyabb, a nemzetközi tőkepiacokon helyreálló rendnek köszönhetően az alapok hozama jelentősen meghaladta a júniusit. A tőkebeáramlás jellemzően ismét a lakossági befektetőknek volt köszönhető, míg az intézményi befektetők a júniusi több mint 15 milliárd forint friss tőke után 6 milliárd forintot vontak ki az alapokból.

"Júliusban végre megállt a tőkepiacok esése, a forint is erősödött, ez pedig a befektetési alapok hozamain is éreztette hatását. Ezzel együtt folytatódott viszont a tőkebeáramlás a biztonságot jelentő likviditási alapokba." - magyarázza a folyamatokat Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "A tőkebeáramlás ismét részben a hagyományos lakossági termékekhez vonzódó kisbefektetői bizalomnak volt köszönhető, míg folytatódott az átrendeződés a vegyes alapok irányába is." - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok júliusban összesen mintegy 5,1 milliárd forintot vonzottak, míg a vagyon a piaci teljesítmény hatására 42,2 milliárd forinttal nőtt. Az év eleje kedvencének számító rövid kötvényalapokon, több alap egyidejű lejárata miatt a garantált alapokon, illetve a részvénytúlsúlyos alapokon és az intézményi alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz, ezen belül ismét a változékony tőkepiaci helyzetben is biztonságos menedéknek számító likviditási alapok, valamint a lakossági befektetők által preferált ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek. A júliusi 1,3 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 426 hazai befektetési alapban összesen 3 557 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (62,5 százalékát) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon júliusban az átlagnál kicsit lassabban, 1,2 százalékkal bővült. A vizsgált időszakban összesen 4,5 milliárd forint friss tőke érkezett, a hozamok pedig összesen 21,7 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A pénzpiaci alapok vagyona - részben a forinterősödés miatt - júliusban lassabban bővült. Összesen 9,8 milliárd forint friss befektetést vonzottak, és 1,2 milliárd forint hozamot termeltek, ez 0,8 százalékos növekedést jelent, így a hónap végén a teljes vagyon 1 393 milliárd forint volt. A kategória több mint kétharmadát adó likviditási alapok vagyona ennél gyorsabban, 1,1 százalékkal nőtt. A befektetők 8,4 milliárd forintot fektettek az elmúlt hónapban az alapokba, míg a likviditási alapok összesen 1,9 milliárd forintos hozamot hoztak a befektetőknek. A legnépszerűbbek a magyar likviditási alapok voltak, de a forint alapú pénzpiaci alapok és a dollár likviditási alapok iránt is jelentős volt az érdeklődés. (Leggyorsabban a dollár likviditási alapok vagyona nőtt.) A hónap vesztesei viszont ismét az euróban kibocsátott likviditási és pénzpiaci alapok voltak, ezekből összesen 3,2 milliárd forintot vontak ki a befektetők júliusban.

A nemzetközi részvénypiacok magára találása jót tett a részvényalapok hozamainak is, de júliusban is láttak még lehetőséget a befektetők a részvénypiacokon. Az elmúlt hónapban 1,6 milliárd forint érkezett a nyilvános részvényalapokba, a piaci teljesítmény pedig 15,2 milliárd forint hozamot eredményezett, így júliusban az alapok közt a leggyorsabban, 4,6 százalékkal nőtt a vagyon. A 63 részvényalap vagyona a hónap végén 379 milliárd forint volt. Ezen belül mind a kategória háromnegyedét kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona, mind a tiszta részvényalapoké 4,6 százalékkal nőtt: előbbiekből júliusban mintegy 130 millió forint távozott, de 12,7 milliárdos hozamot értek el. A tiszta részvényalapokba viszont 1,7 milliárd forint friss tőke érkezett, és összesen mintegy 2,5 milliárd forint hozam is keletkezett rajtuk. Leggyorsabban ismét a közép-kelet európai tiszta részvény alapok vagyona nőtt.

Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek júliusban 7,2 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 2,2 milliárd forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 2,5 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 392 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának mintegy 11 százaléka. A hazai ingatlanalapok alapjaiba 0,8 milliárd forint friss tőke érkezett, így ezek vagyona 2,8 százalékkal nőtt a hónapban. (Ezekben a termékekben 39 milliárd forint fekszik.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Júliusban időlegesen megállt a garantált alapok piacán korábban látott pozitív változás, miután az elmúlt öt hónapban érkezett számottevő friss tőke után ismét tőkekivonást tapasztaltunk a nyilvános garantált alapoknál. A vagyon júliusban 0,6 százalékkal csökkent: összesen 3,2 milliárd forint távozott, míg a piaci teljesítmény csak mintegy félmilliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. Négy alap járt le és szűnt meg, de négy új alap indult - a tőkekivonás elsősorban e kettő egyenlege, bár a hónapban elindult új garantált alapokba összesen 7,9 milliárd forintot tettek a befektetők. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 425 milliárd forint volt. (Ezek az adatok még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.)

Ismét csökkent a kötvényalapok vagyona is: a 27 alap 2,1 százalékos vagyonvesztést könyvelhetett el. Ennek oka továbbra is az év elején sikerterméknek számító rövid kötvényalapok tőkevonzásának elapadása. Ezekből a termékekből így összesen 9,9 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, bár 3,4 milliárd forint hozamot termeltek. A rövid kötvényalapok esetében 5,5 százalékkal csökkent a vagyon, aminek oka 11 milliárd forint tőkekivonás (illetve egy alap hosszú kötvényalappá sorolása) volt, míg mintegy 1,6 milliárd forint hozamot értek el. A hosszú kötvényalapok vagyona viszont 2,2 százalékkal nőtt, miután 1,2 milliárd forint friss pénz érkezett ezekbe a termékekbe, és 1,8 milliárd forintos eredményt könyvelhettek el. A kötvényalapok összvagyona a hónap végén 306 milliárd forint volt.

A javuló tőkepiaci hangulatban ismét jó hónapot zártak a kisebb alapkategóriák is. A 37 vegyes alap vagyona 3,8 százalékkal, 118 milliárd forintra nőtt. A vegyes alapok negyedik hónapja tudtak új befektetéseket vonzani, 2,9 milliárd forint érkezett ezekbe a termékekbe, és a hozamok is növelték a vagyont 1,5 milliárd forinttal. A 14 egyéb alap vagyona 2,4 százalékkal, 25 milliárd forint fölé nőtt júliusban. A hónapban 200 millió forint befektetés érkezett ezekbe a termékekbe, amelyek mintegy 400 millió forint hozamot értek el. A 31 nyilvános származtatott alap vagyona 4 százalékkal, 76 milliárd forintra nőtt. A hónapban 2,7 milliárd forint új tőke mellett a piaci teljesítmények további mintegy 285 millió forinttal növelték a vagyont.

A zártkörű értékpapíralapok vagyona 2,7 százalékkal nőtt. Júliusban ugyan több mint 6 milliárd forint tőkét vontak ki az alapokból, de, elsősorban a részvényalapok teljesítménye, 17,5 milliárd forinttal növelte a vagyont. Az intézményi alapokon belül júliusban a részvényalapokból, illetve a pénzpiaci és kötvényalapokból is jelentős mennyiségű tőke távozott. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 442 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 12 százaléka.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem