24 °C Budapest

A július a részvényalapoknak kedvezett

Pénzcentrum
2010. augusztus 17. 13:02

A tőkepiacok megnyugodni látszottak júliusban, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy ismét növekedjen a befektetési alapok piaca. Az elmúlt fél évben tapasztalt tőkebeáramlás, ismét csökkenő mértékben ugyan, de folytatódott - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből.

Eszerint az elmúlt hónapban is több mint 5 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba. Bár a tőkebeáramlás az előző havinál alacsonyabb, a nemzetközi tőkepiacokon helyreálló rendnek köszönhetően az alapok hozama jelentősen meghaladta a júniusit. A tőkebeáramlás jellemzően ismét a lakossági befektetőknek volt köszönhető, míg az intézményi befektetők a júniusi több mint 15 milliárd forint friss tőke után 6 milliárd forintot vontak ki az alapokból.

"Júliusban végre megállt a tőkepiacok esése, a forint is erősödött, ez pedig a befektetési alapok hozamain is éreztette hatását. Ezzel együtt folytatódott viszont a tőkebeáramlás a biztonságot jelentő likviditási alapokba." - magyarázza a folyamatokat Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "A tőkebeáramlás ismét részben a hagyományos lakossági termékekhez vonzódó kisbefektetői bizalomnak volt köszönhető, míg folytatódott az átrendeződés a vegyes alapok irányába is." - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok júliusban összesen mintegy 5,1 milliárd forintot vonzottak, míg a vagyon a piaci teljesítmény hatására 42,2 milliárd forinttal nőtt. Az év eleje kedvencének számító rövid kötvényalapokon, több alap egyidejű lejárata miatt a garantált alapokon, illetve a részvénytúlsúlyos alapokon és az intézményi alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz, ezen belül ismét a változékony tőkepiaci helyzetben is biztonságos menedéknek számító likviditási alapok, valamint a lakossági befektetők által preferált ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek. A júliusi 1,3 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 426 hazai befektetési alapban összesen 3 557 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (62,5 százalékát) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon júliusban az átlagnál kicsit lassabban, 1,2 százalékkal bővült. A vizsgált időszakban összesen 4,5 milliárd forint friss tőke érkezett, a hozamok pedig összesen 21,7 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A pénzpiaci alapok vagyona - részben a forinterősödés miatt - júliusban lassabban bővült. Összesen 9,8 milliárd forint friss befektetést vonzottak, és 1,2 milliárd forint hozamot termeltek, ez 0,8 százalékos növekedést jelent, így a hónap végén a teljes vagyon 1 393 milliárd forint volt. A kategória több mint kétharmadát adó likviditási alapok vagyona ennél gyorsabban, 1,1 százalékkal nőtt. A befektetők 8,4 milliárd forintot fektettek az elmúlt hónapban az alapokba, míg a likviditási alapok összesen 1,9 milliárd forintos hozamot hoztak a befektetőknek. A legnépszerűbbek a magyar likviditási alapok voltak, de a forint alapú pénzpiaci alapok és a dollár likviditási alapok iránt is jelentős volt az érdeklődés. (Leggyorsabban a dollár likviditási alapok vagyona nőtt.) A hónap vesztesei viszont ismét az euróban kibocsátott likviditási és pénzpiaci alapok voltak, ezekből összesen 3,2 milliárd forintot vontak ki a befektetők júliusban.

A nemzetközi részvénypiacok magára találása jót tett a részvényalapok hozamainak is, de júliusban is láttak még lehetőséget a befektetők a részvénypiacokon. Az elmúlt hónapban 1,6 milliárd forint érkezett a nyilvános részvényalapokba, a piaci teljesítmény pedig 15,2 milliárd forint hozamot eredményezett, így júliusban az alapok közt a leggyorsabban, 4,6 százalékkal nőtt a vagyon. A 63 részvényalap vagyona a hónap végén 379 milliárd forint volt. Ezen belül mind a kategória háromnegyedét kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona, mind a tiszta részvényalapoké 4,6 százalékkal nőtt: előbbiekből júliusban mintegy 130 millió forint távozott, de 12,7 milliárdos hozamot értek el. A tiszta részvényalapokba viszont 1,7 milliárd forint friss tőke érkezett, és összesen mintegy 2,5 milliárd forint hozam is keletkezett rajtuk. Leggyorsabban ismét a közép-kelet európai tiszta részvény alapok vagyona nőtt.

Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek júliusban 7,2 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 2,2 milliárd forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 2,5 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 392 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának mintegy 11 százaléka. A hazai ingatlanalapok alapjaiba 0,8 milliárd forint friss tőke érkezett, így ezek vagyona 2,8 százalékkal nőtt a hónapban. (Ezekben a termékekben 39 milliárd forint fekszik.)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Júliusban időlegesen megállt a garantált alapok piacán korábban látott pozitív változás, miután az elmúlt öt hónapban érkezett számottevő friss tőke után ismét tőkekivonást tapasztaltunk a nyilvános garantált alapoknál. A vagyon júliusban 0,6 százalékkal csökkent: összesen 3,2 milliárd forint távozott, míg a piaci teljesítmény csak mintegy félmilliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. Négy alap járt le és szűnt meg, de négy új alap indult - a tőkekivonás elsősorban e kettő egyenlege, bár a hónapban elindult új garantált alapokba összesen 7,9 milliárd forintot tettek a befektetők. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 425 milliárd forint volt. (Ezek az adatok még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.)

Ismét csökkent a kötvényalapok vagyona is: a 27 alap 2,1 százalékos vagyonvesztést könyvelhetett el. Ennek oka továbbra is az év elején sikerterméknek számító rövid kötvényalapok tőkevonzásának elapadása. Ezekből a termékekből így összesen 9,9 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, bár 3,4 milliárd forint hozamot termeltek. A rövid kötvényalapok esetében 5,5 százalékkal csökkent a vagyon, aminek oka 11 milliárd forint tőkekivonás (illetve egy alap hosszú kötvényalappá sorolása) volt, míg mintegy 1,6 milliárd forint hozamot értek el. A hosszú kötvényalapok vagyona viszont 2,2 százalékkal nőtt, miután 1,2 milliárd forint friss pénz érkezett ezekbe a termékekbe, és 1,8 milliárd forintos eredményt könyvelhettek el. A kötvényalapok összvagyona a hónap végén 306 milliárd forint volt.

A javuló tőkepiaci hangulatban ismét jó hónapot zártak a kisebb alapkategóriák is. A 37 vegyes alap vagyona 3,8 százalékkal, 118 milliárd forintra nőtt. A vegyes alapok negyedik hónapja tudtak új befektetéseket vonzani, 2,9 milliárd forint érkezett ezekbe a termékekbe, és a hozamok is növelték a vagyont 1,5 milliárd forinttal. A 14 egyéb alap vagyona 2,4 százalékkal, 25 milliárd forint fölé nőtt júliusban. A hónapban 200 millió forint befektetés érkezett ezekbe a termékekbe, amelyek mintegy 400 millió forint hozamot értek el. A 31 nyilvános származtatott alap vagyona 4 százalékkal, 76 milliárd forintra nőtt. A hónapban 2,7 milliárd forint új tőke mellett a piaci teljesítmények további mintegy 285 millió forinttal növelték a vagyont.

A zártkörű értékpapíralapok vagyona 2,7 százalékkal nőtt. Júliusban ugyan több mint 6 milliárd forint tőkét vontak ki az alapokból, de, elsősorban a részvényalapok teljesítménye, 17,5 milliárd forinttal növelte a vagyont. Az intézményi alapokon belül júliusban a részvényalapokból, illetve a pénzpiaci és kötvényalapokból is jelentős mennyiségű tőke távozott. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 442 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 12 százaléka.

PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
MEDIA1  |  2022. július 1. 17:10
Havas néhány hete még arról beszélt, hogy csak nyári szabadságra küldték a műsorát az N1TV-től. Most...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?