33 °C Budapest

Szerinted melyik bank fizeti a legmagasabb kamatot? Megmutatjuk!

2010. augusztus 12. 05:22

Alig több, mint felét éri a pénzünk Hazánkban a lakosság nagy része megtakarításait bankbetétben tartja, hosszú évek óta ez a legkedveltebb befektetési forma. Nagy hozamra ugyan nem lehet vele szert tenni, azonban kockázatot sem sokat vállal, akik néhány hónapra leköti a pénzét a bankban. A számos konstrukció közül már csak választani kell, ebben segítünk minden hónapban a Pénzcentrum olvasóinak.

Legutoljára június végén szedtük csokorba a hazai bankok betétajánlatait, most két hónap elteltével ismét végigböngésztük a kondíciós listákat. Mivel a bankok kamatajánlatai általában szorosan követik a jegybanki alapkamatot, és ez utóbbi április vége óta nem változott, annyira nem meglepő, hogy a kereskedelmi bankok sem változtattak különösebben lekötött betéti kamataikon. Természetesen az időszakos akciókban most is akad változás.

A jegybank kamatstatisztikái szerint hónapról hónapra csökken a bankok által a lakosság betétei után fizetett kamat szintje: míg egy évvel ezelőtt még bőven 8 százalék fölötti volt átlagos kamatszint, addig idén májusban - ez a legutolsó jegybanki statisztika - már csak 4,97 százalékot kamatoztak a betétek. Ezt tekinthetjük úgy is, hogy a bankok alig több, mint felére értékelik idén a pénzünket.

Ez alapján tehát egy erősen csökkenő kamattrend rajzolódik ki, amit havi betétkörképünk is igazol, melyben 14 bank ajánlatait hasonlítjuk össze.

Amit a körképünkről tudni kell

A bankok által kínált betéti termékek összehasonlítása a különböző feltételek, összegsávok, lekötési periódusok, és kamatszámítási módszerek miatt meglehetősen nehézkes, ezért az egyszerűség kedvéért minden alkalommal három összegre, és három időszakra vetítve hasonlítjuk össze a bankok legjobb ajánlatait. Ennek megfelelően 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a látra szóló ajánlatokat sem vesszük egy kalap alá.

A kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel, nem szoktuk figyelembe venni. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagyjuk.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank, valamint újabban a Sopron Bankét is felvettük a listára.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2010. augusztus 10-én történt.)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtjük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltetjük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötik speciális feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól).

Maradhatunk a júniusi nyerteseknél

Legutóbb, júniusban a körképben szereplő 14 bank közül mindössze három: az Erste, az FHB és a KDB Bank vágott kamatain, augusztusban további egy bank, a CIB csökkentette fél százalékponttal egy, három, illetve hat hónapos lekötésre ajánlott kamatait. Akciós ajánlatok esetében a CIB-en kívül a KDB Bank, az OTP, illetve a K&H is szerényebb hozamot ígér ügyfeleinek.

A legmagasabb kamat - kivéve a különböző feltételekhez kötött, akciós ajánlatokat - hónapok óta 6 százalék, amit három, vagy annál hosszabb időre történő lekötés esetén érhetjük el a Sopron, illetve a Volksbanknál, utóbbinál azonban csak akciós jelleggel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lenti táblázatban összefoglaltuk a 800 ezer, 3 millió és 5 millió forint lekötése mellett elérhető, három legjobb ajánlatot.


Mivel jelentős változás nem történt június óta, továbbra is a Volksbank ajánlata tekinthető a legjobbnak egy, illetve három hónapos lekötésnél, míg ha hosszabb ideig szeretnék kamatoztatni pénzünket, a Sopron Bankkal járunk a legjobban. Ennél mindössze fél százalékponttal marad el az MKB Bank 3, 6 illetve 12 hónapos akciós ajánlata.

Hét százalékot ne is keressünk!

Szerencsére a brutális kamatcsökkentési láz az akciós ajánlatok esetében is lecsillapodott. Augusztusban a CIB Bank csökkentette fél százalékponttal egy-egy periódusra kamatait, a K&H Bank Törzsvendég betétje után 25 bázisponttal kevesebbet fizet, de az OTP Bank Bónusz Extra betétje esetén is alacsonyabb bónuszkamat jár, a KDB Bank pedig hűséges ügyfeleitől vágott valamennyit.

Júniusban az Erste csökkentett akciós kamatain, amit most valamelyest kompenzált, a Raiffeisen Bank pedig Jutalom lekötött betétjei után fizet negyed százalékponttal magasabb kamatot.


Egyes konstrukciók aktív számlahasználathoz, bankon kívüli forráshoz, új fióknyitás alkalmához kötöttek. A K&H Bank Törzsvendég betétjét például csak a legalább 5, vagy annál több K&H banki termékkel, szolgáltatással rendelkező ügyféle számára teszi elérhetővé, hasonlóan a Raiffeisen Jutalom Betétjéhez, ahol a kiemelt kamat csak azon ügyfeleknek jár, akik 4 egymást követő hónap mindegyikében minimum 30.000 forint összértékben vásárolnak bankkártyával.

A Sopron Bank Forint fix betétjénél rendszeres havi számlajóváírásnak kell történnie ahhoz, hogy prémium kamatot kaphasson az ügyfél.

Érdemes megjegyezni, hogy az AXA Bank lekötés nélkül, vagyis látra szóló betétjei után is magas kamatot fizet, méghozzá a mindenkori jegybanki alapkamathoz igazodva. Ez jelenleg EBKM-et tekintve, 500 ezer forint felett évi 4,59 százalékos EBKM-et jelent, vagyis még számos lekötött ajánlathoz képest is kedvezőnek mondható, sőt 5 és 30 millió Ft közötti betételhelyezés esetén a VIP MAX betétszámla esetén 7,10% garantált EBKM érhető el.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 1. 10:00
A médiahatóság szerint túl erőszakos volt a mese az állami rádióban, és ezzel a Kossuth Rádió veszél...
KonyhaKontrolling  |  2022. július 1. 07:45
Vannak olyan dolgok, amelyekért az emberek szinte bármit hajlandóak megadni, az ezekre épülő piacoko...
Holdblog  |  2022. július 1. 05:00
Tudom ez a cím kevésbe kattintásvadász, mint a témában született két közelmúltbeli írás a Telexen. K...
Kasza Elliott-tal  |  2022. június 30. 22:15
Közműcég részvényem nincsen, és az ilyeneket nem is a magas infláció idején érdemes venni, de ahogy...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?