15 °C Budapest

Eddig 400 milliárd áramlott idén befektetési alapokba

Pénzcentrum
2010. augusztus 10. 11:32

Az elmúlt hat hónap során mintegy 400 milliárd forint tőke áramlott a befektetési alapokba, ilyen mértékű megtakarításra - fél éves időtávon belül - legutoljára 2005-ben volt példa - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb, negyedéves statisztikáiból. A megtakarítások ismételten a lakosságtól érkeztek főként, az alapok vagyona a félév végére elérte a 3 510 milliárd forintot.

"Évek óta tapasztalható tendencia, hogy a hagyományosnak tekinthető kötvényalapok, illetve pénzpiaci alapok helyét alternatív, alacsony kockázatú alapok veszik át. Bár a folyamat, kisebb-nagyobb kilengésekkel most is folytatódott, a hagyományos alapok iránt ismételten elkezdett nőni az érdeklődés, és továbbra is jellemzően a kockázatmentes befektetéseket helyezik előtérbe, az elsősorban lakossági befektetők" - mondta Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A második negyedév egyik alapvető momentuma volt, hogy mind az euróhoz, mind a dollárhoz viszonyítva jelentősen gyengült a forint (az utóbbi esetében több mint 18 százalékkal a negyedévben, és összesen már közel 25 százalékkal év eleje óta). Emellett a korábban tapasztalt tőkepiaci szárnyalás a globális részvénypiacokon már az első negyedévben lassult némileg, bár a hazai részvény- és kötvénypiacokon akkor még jelentős növekedés volt, a második negyedévben jelentős korrekció következett be a tőkepiacokon. Ennek egyik eredményeként mind az alapok, mind a vagyonkezelt portfoliók hozamai a negyedévben mérséklődtek, sőt (a pénzpiaci, az ingatlan és a származtatott alapok kivételével) jellemzően negatívak voltak.

A BAMOSZ tagjai által kezelt alapok összvagyona 2010. második negyedévében 4,9 százalékkal, az első félév alatt összesen 17 százalékkal nőtt. Év eleje óta 37 új alap indult, és 24 alap szűnt meg, összességében pedig a tagok 426 alapot kezeltek Az alapok vagyona a negyedév végén 3 510 milliárd forintot tett ki.

Ismét nőtt a vizsgált időszakban a nyilvános nyíltvégű értékpapír befektetési alapok aránya, és továbbra is a legmeghatározóbb formái az alapoknak. Az összesen 194 alap vagyona 2 195 milliárd forint volt 2010. június 30-án, ami 5 százalékkal haladta meg a negyedév eleji értéket. Év eleje óta az alapok vagyona 17,8 százalékkal bővült.

A leggyorsabb növekedést a negyedévben a zártkörű származtatott alapok produkálták (20 százalék), a nyilvános alapok közül pedig a származtatott és az ingatlanalapok bővültek a leggyorsabban (24, illetve 14 százalék). Az első félévben összesen a nyilvános alapok közt a rövid kötvényalapok bővülése volt a legdinamikusabb (36 százalék).

A pénzpiaci alapok vagyona a negyedévben 7,5 százalékkal nőtt. A BAMOSZ tagok által kezelt kötvényalapok összes vagyona a negyedévben 2,8 százalékkal, év eleje óta 22,4 százalékkal bővült. Érdemes megjegyezni, hogy a pénzpiaci és kötvény alapok együttes vagyona 2008-ban még trendszerű csökkenést mutatott, tavaly és idén viszont az összesített vagyon ismét tendenciaszerűen, a második negyedévben folyamatosan nőtt.

A nyilvános részvényalapok száma a negyedévben két új alap indulásával nőtt. A 63 nyilvános nyíltvégű részvényalap vagyona a negyedévben ennek ellenére 4 százalékkal csökkent, a negyedév végén az összvagyon 313 milliárd forint volt. A részvényalapok kisebbik csoportját a tiszta részvény alapok alkotják, ezeknél az alapoknál a részvényarány 90 százalékot meghaladó. Az ilyen típusú alapok vagyona a negyedévben 2,7 százalékkal, év eleje óta 15,2 százalékkal bővült.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyilvános vegyes alapok száma a negyedévben egy alap pénzpiaci alappá, illetve két alap származtatott alappá alakításával csökkent, így a negyedév végén 37 vegyes alap működött. Az alapok vagyona ennek ellenére a negyedévben 12,8 százalékkal nőtt, június végén 114 milliárd forintot tett ki.

A garantált alapok 2008-ig trendszerűen nőttek, és bár a 2009-es csökkenés után 2010-ben már folyamatosan nőtt a garantált alapokban lévő vagyon, arányuk folyamatosan csökkent, ám a negyedév végén így is még az alapok vagyonának 13 százaléka garantált alapokban volt. A 139 nyilvános garantált alap vagyona 2,1 százalékos negyedéves növekedést ért el.

Az ingatlanalapok száma a negyedévben egy új zártkörű alappal nőtt, a 22 alap vagyona a negyedévben 14 százalékkal - év eleje óta már 30 százalékkal - nőtt, így a negyedév végén 382 milliárd forintot kezeltek ingatlanalapokban.

A második negyedévében az alapokon kívül kezelt vagyon 0,6 százalékkal csökkent, míg év eleje óta összesen 5,3 százalékkal nőtt. A negyedév végén a BAMOSZ tagjai 4 912 milliárd forint vagyont kezeltek az alapokon kívül, azaz az alapokban kezelt 3 510 milliárddal együtt a teljes kezelt vagyon 8 422 milliárd forintot tett ki. A kezelt teljes nettó vagyon 2010. június 30-án pedig 7 473 milliárd forintot tett ki.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?