36 °C Budapest

Tovább duzzadtak a hazai befektetési alapok

Pénzcentrum
2010. július 15. 16:02

A június is bizonytalan hangulatban telt a tőkepiacokon, de - ha csökkenő mértékben is - folytatódott a befektetési alapok piacán az elmúlt fél évben tapasztalt tőkebeáramlás is - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből. Eszerint az elmúlt hónapban is jelentős, 34 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba. Ugyanakkor a nemzetközi tőkepiacok idegessége továbbra is a negatív tartományban tartotta a részvénypiacokat, a hazai állampapírpiacot, és a forint árfolyamát is. A tőkebeáramlás fele újfent a lakossági befektetőknek volt köszönhető, de több mint 15 milliárd forint friss tőke érkezett az intézményi befektetőktől is.

"Júniusban folytatódott a korábban megkezdődött trend: a tőkepiacok tovább estek, a forint gyengült, ennek hatása alól pedig a befektetési alapok sem vonhatták ki magukat. Emellett folytatódott a tőkebeáramlás a biztonságot jelentő likviditási alapokba, illetve a forint gyengülését kihasználva az euróban és dollárban denominált pénzpiaci alapok forint alapúra cserélésével továbbra is hozamot realizáltak a befektetők" - magyarázza a folyamatokat Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "A tőkebeáramlás részben a hagyományos lakossági termékekhez vonzódó kisbefektetői bizalomnak volt köszönhető, ugyanakkor egyfajta átrendeződés ment végbe a vegyes alapok irányába. Az intézményi befektetők pedig elsősorban a csökkenő részvénypiacokban láttak lehetőséget" - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok júniusban összesen mintegy 34 milliárd forintot vonzottak, míg a vagyon a piaci teljesítmény hatására 5,9 milliárd forinttal nőtt. A korábbi hónapok kedvenceinek számító pénzpiaci és rövid kötvényalapokon, illetve a részvénytúlsúlyos alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz, ezen belül a változékony tőkepiaci helyzetben is biztonságos menedéknek számító likviditási alapok, valamint a lakossági befektetők által preferált ingatlanalapok mellett az intézményi alapok voltak a legnépszerűbbek. A júniusi 1,1 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 426 hazai befektetési alapban összesen 3 510 milliárd forintot kezeltek.


A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (62,6 százalékát) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon júniusban az átlagnál lassabban, 0,4 százalékkal bővült. A vizsgált időszakban összesen 3,3 milliárd forint friss tőke érkezett, a hozamok pedig összesen 4,6 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A pénzpiaci alapok vagyona júniusban kicsivel gyorsabban bővült. Összesen 7,4 milliárd forint friss befektetést vonzottak, és 9,6 milliárd forint hozamot termeltek, ez 1,2 százalékos növekedést jelent, így a hónap végén a teljes vagyon 1 382 milliárd forint volt. A kategória több mint kétharmadát adó likviditási alapok vagyona ennél is gyorsabban, 2,3 százalékkal nőtt. A befektetők közel 16 milliárd forintot fektettek az elmúlt hónapban az alapokba, míg a likviditási alapok összesen 5,4 milliárd forintos hozamot hoztak a befektetőknek. A legnépszerűbbek a magyar likviditási alapok voltak, de a forint alapú pénzpiaci alapok iránt is megnőtt az érdeklődés. (Leggyorsabban a bolgár levás és a dollár pénzpiaci alapok vagyona nőtt, elsősorban a forintgyengülés hatására.) A hónap vesztesei viszont a külföldi devizában kibocsátott likviditási és pénzpiaci alapok voltak, ezekből összesen 12,6 milliárd forintot vontak ki a befektetők júniusban.

A hónapban leggyorsabban a nyilvános származtatott alapok vagyona nőtt. Ezek száma 3 új alap indulásával júniusban 31-re, az alapok vagyona 6,2 százalékkal, 73 milliárd forintra nőtt. A hónapban 4,3 milliárd forint új tőke mellett a piaci teljesítmény mintegy 50 millió forinttal csökkentette a vagyont.

Az ingatlanalapok vagyona nőtt a második leggyorsabban júniusban. Jelentős, 10,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak ezek a termékek, és további 3,4 milliárd forint hozamot is termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 3,8 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 382 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának mintegy 11 százaléka. Jelentős, 1,2 milliárd forint friss tőke érkezett a hazai ingatlanalapok alapjaiba is, ezek vagyona 3,9 százalékkal nőtt a hónapban. (Ezekben a termékekben 37 milliárd forint fekszik.)

A garantált alapok piacán elkezdődött pozitív változást mutatja, hogy az utóbbi öt hónapban már számottevő friss tőke érkezett a nyilvános garantált alapokba. A vagyon ugyanakkor júniusban stagnált: összesen 420 millió forint friss tőke érkezett, a piaci teljesítmény ugyanakkor hasonló mértékben csökkentette az alapok vagyonát. Négy alap járt le és szűnt meg, de négy új is indult - a friss tőke elsősorban e kettő egyenlege, miután a hónapban elindult új garantált alapokba összesen 8,8 milliárd forintot tettek a befektetők. A garantált alapok összvagyona a hónap végén 428 milliárd forint volt. (Ezek az adatok még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nemzetközi részvénypiacok további esése a részvényalapok hozamait is lehúzta, de júniusban már láttak némi lehetőséget a befektetők a részvénypiacokon. Az elmúlt hónapban így 1,4 milliárd forint érkezett a nyilvános részvényalapokba, a piaci teljesítmény azonban hasonló mértékű veszteséget eredményezett, így júniusban stagnált a vagyon. A részvényalapok száma egyel bővült, a 63 alap vagyona a hónap végén 363 milliárd forint volt. Ezen belül a kategória háromnegyedét kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona egy százalékkal csökkent: júniusban ezekből mintegy 800 millió forint távozott, és 1,9 milliárdos negatív hozamot szenvedtek el. A tiszta részvényalapok vagyona 3 százalékkal nőtt, 2,1 milliárd forint friss tőke érkezett e termékekbe, és összesen mintegy 540 millió forint hozam is keletkezett rajtuk. Leggyorsabban a közép-kelet európai tiszta részvény alapok vagyona nőtt.

Ismét csökkent viszont a kötvényalapok vagyona: a 27 alap 4,1 százalékos vagyonvesztést könyvelhetett el. Ennek oka részben a korábbi hónapok sikertermékének számító rövid kötvényalapok tőkevonzásának elapadása, részben pedig a hazai állampapírpiacot is lehúzó tőkepiaci visszaesés volt. Ezekből a termékekből így összesen 9,7 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, és 3,7 milliárd forint veszteséget szenvedtek el. A rövid kötvényalapok esetében 5,9 százalékkal csökkent a vagyon, ami 9,7 milliárd forint tőkekivonásból, és mintegy 1,2 milliárd forint veszteségből állt össze. A hosszú kötvényalapok vagyona is 1,7 százalékkal csökkent, mert bár csekély mértékű friss pénz érkezett ezekbe a termékekbe, de a negatív tőkepiaci események eredményeként ismét 2,5 milliárd forintos visszaesést könyvelhettek el. A kötvényalapok összvagyona a hónap végén 313 milliárd forint volt.

A negatív tőkepiaci hangulat ellenére jó hónapot zártak a kisebb alapkategóriák is. A 37 vegyes alap vagyona 3,6 százalékkal, 114 milliárd forintra nőtt. A vegyes alapok harmadik hónapja tudtak új befektetéseket vonzani, 3,9 milliárd forint érkezett ezekbe a termékekbe, és a piaci körülmények ellenére a hozamok is növelték a vagyont 120 millió forinttal. A 14 egyéb alap vagyona 1,3 százalékkal, 25 milliárd forintra nőtt júniusban. A hónapban 350 millió forint befektetés érkezett ezekbe a termékekbe, amelyek mintegy 40 millió forint veszteséget szenvedtek el.

A zártkörű értékpapíralapok vagyona 3,3 százalékkal nőtt. Júniusban 15 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, míg, elsősorban a részvényalapok teljesítménye, 1,6 milliárd forinttal csökkentette a vagyont. Az intézményi alapokon belül júniusban ismét a részvényalapokba és a származtatott alapokba érkezett jelentős mennyiségű tőke. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 431 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 12 százaléka.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?