15 °C Budapest

Tovább duzzadtak a hazai befektetési alapok

Pénzcentrum
2010. július 15. 16:02

A június is bizonytalan hangulatban telt a tőkepiacokon, de - ha csökkenő mértékben is - folytatódott a befektetési alapok piacán az elmúlt fél évben tapasztalt tőkebeáramlás is - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből. Eszerint az elmúlt hónapban is jelentős, 34 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba. Ugyanakkor a nemzetközi tőkepiacok idegessége továbbra is a negatív tartományban tartotta a részvénypiacokat, a hazai állampapírpiacot, és a forint árfolyamát is. A tőkebeáramlás fele újfent a lakossági befektetőknek volt köszönhető, de több mint 15 milliárd forint friss tőke érkezett az intézményi befektetőktől is.

"Júniusban folytatódott a korábban megkezdődött trend: a tőkepiacok tovább estek, a forint gyengült, ennek hatása alól pedig a befektetési alapok sem vonhatták ki magukat. Emellett folytatódott a tőkebeáramlás a biztonságot jelentő likviditási alapokba, illetve a forint gyengülését kihasználva az euróban és dollárban denominált pénzpiaci alapok forint alapúra cserélésével továbbra is hozamot realizáltak a befektetők" - magyarázza a folyamatokat Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "A tőkebeáramlás részben a hagyományos lakossági termékekhez vonzódó kisbefektetői bizalomnak volt köszönhető, ugyanakkor egyfajta átrendeződés ment végbe a vegyes alapok irányába. Az intézményi befektetők pedig elsősorban a csökkenő részvénypiacokban láttak lehetőséget" - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok júniusban összesen mintegy 34 milliárd forintot vonzottak, míg a vagyon a piaci teljesítmény hatására 5,9 milliárd forinttal nőtt. A korábbi hónapok kedvenceinek számító pénzpiaci és rövid kötvényalapokon, illetve a részvénytúlsúlyos alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz, ezen belül a változékony tőkepiaci helyzetben is biztonságos menedéknek számító likviditási alapok, valamint a lakossági befektetők által preferált ingatlanalapok mellett az intézményi alapok voltak a legnépszerűbbek. A júniusi 1,1 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 426 hazai befektetési alapban összesen 3 510 milliárd forintot kezeltek.


A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (62,6 százalékát) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon júniusban az átlagnál lassabban, 0,4 százalékkal bővült. A vizsgált időszakban összesen 3,3 milliárd forint friss tőke érkezett, a hozamok pedig összesen 4,6 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A pénzpiaci alapok vagyona júniusban kicsivel gyorsabban bővült. Összesen 7,4 milliárd forint friss befektetést vonzottak, és 9,6 milliárd forint hozamot termeltek, ez 1,2 százalékos növekedést jelent, így a hónap végén a teljes vagyon 1 382 milliárd forint volt. A kategória több mint kétharmadát adó likviditási alapok vagyona ennél is gyorsabban, 2,3 százalékkal nőtt. A befektetők közel 16 milliárd forintot fektettek az elmúlt hónapban az alapokba, míg a likviditási alapok összesen 5,4 milliárd forintos hozamot hoztak a befektetőknek. A legnépszerűbbek a magyar likviditási alapok voltak, de a forint alapú pénzpiaci alapok iránt is megnőtt az érdeklődés. (Leggyorsabban a bolgár levás és a dollár pénzpiaci alapok vagyona nőtt, elsősorban a forintgyengülés hatására.) A hónap vesztesei viszont a külföldi devizában kibocsátott likviditási és pénzpiaci alapok voltak, ezekből összesen 12,6 milliárd forintot vontak ki a befektetők júniusban.

A hónapban leggyorsabban a nyilvános származtatott alapok vagyona nőtt. Ezek száma 3 új alap indulásával júniusban 31-re, az alapok vagyona 6,2 százalékkal, 73 milliárd forintra nőtt. A hónapban 4,3 milliárd forint új tőke mellett a piaci teljesítmény mintegy 50 millió forinttal csökkentette a vagyont.

Az ingatlanalapok vagyona nőtt a második leggyorsabban júniusban. Jelentős, 10,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak ezek a termékek, és további 3,4 milliárd forint hozamot is termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 3,8 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 382 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának mintegy 11 százaléka. Jelentős, 1,2 milliárd forint friss tőke érkezett a hazai ingatlanalapok alapjaiba is, ezek vagyona 3,9 százalékkal nőtt a hónapban. (Ezekben a termékekben 37 milliárd forint fekszik.)

A garantált alapok piacán elkezdődött pozitív változást mutatja, hogy az utóbbi öt hónapban már számottevő friss tőke érkezett a nyilvános garantált alapokba. A vagyon ugyanakkor júniusban stagnált: összesen 420 millió forint friss tőke érkezett, a piaci teljesítmény ugyanakkor hasonló mértékben csökkentette az alapok vagyonát. Négy alap járt le és szűnt meg, de négy új is indult - a friss tőke elsősorban e kettő egyenlege, miután a hónapban elindult új garantált alapokba összesen 8,8 milliárd forintot tettek a befektetők. A garantált alapok összvagyona a hónap végén 428 milliárd forint volt. (Ezek az adatok még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nemzetközi részvénypiacok további esése a részvényalapok hozamait is lehúzta, de júniusban már láttak némi lehetőséget a befektetők a részvénypiacokon. Az elmúlt hónapban így 1,4 milliárd forint érkezett a nyilvános részvényalapokba, a piaci teljesítmény azonban hasonló mértékű veszteséget eredményezett, így júniusban stagnált a vagyon. A részvényalapok száma egyel bővült, a 63 alap vagyona a hónap végén 363 milliárd forint volt. Ezen belül a kategória háromnegyedét kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona egy százalékkal csökkent: júniusban ezekből mintegy 800 millió forint távozott, és 1,9 milliárdos negatív hozamot szenvedtek el. A tiszta részvényalapok vagyona 3 százalékkal nőtt, 2,1 milliárd forint friss tőke érkezett e termékekbe, és összesen mintegy 540 millió forint hozam is keletkezett rajtuk. Leggyorsabban a közép-kelet európai tiszta részvény alapok vagyona nőtt.

Ismét csökkent viszont a kötvényalapok vagyona: a 27 alap 4,1 százalékos vagyonvesztést könyvelhetett el. Ennek oka részben a korábbi hónapok sikertermékének számító rövid kötvényalapok tőkevonzásának elapadása, részben pedig a hazai állampapírpiacot is lehúzó tőkepiaci visszaesés volt. Ezekből a termékekből így összesen 9,7 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, és 3,7 milliárd forint veszteséget szenvedtek el. A rövid kötvényalapok esetében 5,9 százalékkal csökkent a vagyon, ami 9,7 milliárd forint tőkekivonásból, és mintegy 1,2 milliárd forint veszteségből állt össze. A hosszú kötvényalapok vagyona is 1,7 százalékkal csökkent, mert bár csekély mértékű friss pénz érkezett ezekbe a termékekbe, de a negatív tőkepiaci események eredményeként ismét 2,5 milliárd forintos visszaesést könyvelhettek el. A kötvényalapok összvagyona a hónap végén 313 milliárd forint volt.

A negatív tőkepiaci hangulat ellenére jó hónapot zártak a kisebb alapkategóriák is. A 37 vegyes alap vagyona 3,6 százalékkal, 114 milliárd forintra nőtt. A vegyes alapok harmadik hónapja tudtak új befektetéseket vonzani, 3,9 milliárd forint érkezett ezekbe a termékekbe, és a piaci körülmények ellenére a hozamok is növelték a vagyont 120 millió forinttal. A 14 egyéb alap vagyona 1,3 százalékkal, 25 milliárd forintra nőtt júniusban. A hónapban 350 millió forint befektetés érkezett ezekbe a termékekbe, amelyek mintegy 40 millió forint veszteséget szenvedtek el.

A zártkörű értékpapíralapok vagyona 3,3 százalékkal nőtt. Júniusban 15 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, míg, elsősorban a részvényalapok teljesítménye, 1,6 milliárd forinttal csökkentette a vagyont. Az intézményi alapokon belül júniusban ismét a részvényalapokba és a származtatott alapokba érkezett jelentős mennyiségű tőke. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 431 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 12 százaléka.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem