13 °C Budapest

Nem ülhet tovább a bank a pénzeden

2010. június 29. 08:32

Nyilvános konzultációt kezdett a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet módosításáról a jegybank, a változtatás célja, hogy - legkésőbb 2012. július 1-jétől - a nem papír alapon beadott forint átutalási megbízások még aznap eljussanak a kedvezményezetthez.

Az MNB honlapján közölt tájékoztatás szerint a módosító rendelet a napközbeni teljesítési határidő konkrét időtartamát, amely alatt a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának el kell juttatnia az összeget a kedvezményezett számlájára, a fizetési megbízásnak a befogadástól számított legfeljebb 4 órában határozza meg.

A rendelet módosítása a napközbeni elszámolásnál figyelembe veszi azt, hogy a négyórás teljesítési határidő azoknál a fizetési megbízásoknál követelhető meg reálisan, amelyeknél biztosítható azok automatikus (manuális, vagy egyéb beavatkozást, például pénznemek közötti átváltást nem igénylő) feldolgozása.

Ezért az új határidő a forintra szóló átutalási megbízásoknál követelmény, azonban a módosítás nem érinti az átutalás két speciális fajtáját, a hatósági átutalást és az átutalási végzés alapján történő átutalást, a papír alapon benyújtott átutalási megbízásokat, valamint azokat sem, amelyeket a fizető fél devizában vezetett fizetési számlája terhére indít, így konverziót igényelnek.

A módosító rendelet 2012. július 1-jén fog hatályba lépni, kellő időt hagyva a pénzforgalmi szolgáltatóknak a felkészülésre - jegyzi meg az MNB.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jegybank sajtóosztályán az MTI-nek elmondták, hogy a hatályos szabály szerint belföldi, nem papíron benyújtott forint átutalási megbízásoknál T+1 nap most a teljesítési határidő. Amennyiben a küldő fél az ő bankja által előre meghirdetett időpont előtt adja a megbízást, úgy a következő munkanapon ott kell lennie a címzett számláján a pénznek, amennyiben a címzett másik pénzforgalmi szolgáltatójánál vezeti a számláját. Ha mind a küldő fél, mind a címzett számla ugyanazon pénzforgalmi szolgáltatónál van, akkor gyakorlatilag azonnal ott kell lennie a pénznek, tehát akkor már most sincs 1 munkanap haladék. A papíron benyújtott forint átutalási megbízások esetében a fenti határidő 1 munkanappal hosszabbodik, tehát T+2 a legkésőbbi időpontja a teljesülésnek.

Az MNB a jelenleg hatályos rendelet módosítását azért kezdeményezi, mert szeretné, ha a bankok közötti elszámolások felgyorsulnának, és így két különböző bank között is már napon belül is odaérne a pénz. Ehhez a bankok közötti központi elszámoló-rendszer (Bankközi Klíringrendszer, GIRO) fejlesztése is szükségessé válik.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?