20 °C Budapest

Nem ülhet tovább a bank a pénzeden

2010. június 29. 08:32

Nyilvános konzultációt kezdett a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet módosításáról a jegybank, a változtatás célja, hogy - legkésőbb 2012. július 1-jétől - a nem papír alapon beadott forint átutalási megbízások még aznap eljussanak a kedvezményezetthez.

Az MNB honlapján közölt tájékoztatás szerint a módosító rendelet a napközbeni teljesítési határidő konkrét időtartamát, amely alatt a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának el kell juttatnia az összeget a kedvezményezett számlájára, a fizetési megbízásnak a befogadástól számított legfeljebb 4 órában határozza meg.

A rendelet módosítása a napközbeni elszámolásnál figyelembe veszi azt, hogy a négyórás teljesítési határidő azoknál a fizetési megbízásoknál követelhető meg reálisan, amelyeknél biztosítható azok automatikus (manuális, vagy egyéb beavatkozást, például pénznemek közötti átváltást nem igénylő) feldolgozása.

Ezért az új határidő a forintra szóló átutalási megbízásoknál követelmény, azonban a módosítás nem érinti az átutalás két speciális fajtáját, a hatósági átutalást és az átutalási végzés alapján történő átutalást, a papír alapon benyújtott átutalási megbízásokat, valamint azokat sem, amelyeket a fizető fél devizában vezetett fizetési számlája terhére indít, így konverziót igényelnek.

A módosító rendelet 2012. július 1-jén fog hatályba lépni, kellő időt hagyva a pénzforgalmi szolgáltatóknak a felkészülésre - jegyzi meg az MNB.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jegybank sajtóosztályán az MTI-nek elmondták, hogy a hatályos szabály szerint belföldi, nem papíron benyújtott forint átutalási megbízásoknál T+1 nap most a teljesítési határidő. Amennyiben a küldő fél az ő bankja által előre meghirdetett időpont előtt adja a megbízást, úgy a következő munkanapon ott kell lennie a címzett számláján a pénznek, amennyiben a címzett másik pénzforgalmi szolgáltatójánál vezeti a számláját. Ha mind a küldő fél, mind a címzett számla ugyanazon pénzforgalmi szolgáltatónál van, akkor gyakorlatilag azonnal ott kell lennie a pénznek, tehát akkor már most sincs 1 munkanap haladék. A papíron benyújtott forint átutalási megbízások esetében a fenti határidő 1 munkanappal hosszabbodik, tehát T+2 a legkésőbbi időpontja a teljesülésnek.

Az MNB a jelenleg hatályos rendelet módosítását azért kezdeményezi, mert szeretné, ha a bankok közötti elszámolások felgyorsulnának, és így két különböző bank között is már napon belül is odaérne a pénz. Ehhez a bankok közötti központi elszámoló-rendszer (Bankközi Klíringrendszer, GIRO) fejlesztése is szükségessé válik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18