21 °C Budapest

Jól startolt a "műtárgyútlevél"

2010. április 26. 10:32

Tavaly október elejétől december végéig mintegy ötszáz, idén további hétszáz tárgyra adott ki új típusú kiviteli engedélyt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgyfelvételi Irodája. Az új, egyablakos ügyintézéstől azt remélik, kevesebb lesz a jogszerűtlen műtárgykivitel - írja a Világgazdaság.

A közigazgatási eljárási törvény tavalyi módosítása óta az ötven évnél régebbi műtárgyak kivitelének engedélyezése két lépésben egyszerűsödött, így az uniós normáknak megfelelő egyablakos rendszerben működik, ami jelentősen megkönnyíti a műtárgytulajdonosok és galériások életét.

Október óta az engedélyezést nem a szakmúzeumok, hanem a Műtárgyfelvételi Iroda végzi, ahol 10 évre szóló műtárgykísérő igazolást állítanak ki. A "műtárgyútlevél" igazolja, hogy a tárgy nem védett, nem szerepel a lopott műtárgyak nyilvántartásában. Ez tehát vámellenőrzéskor, illetve eladáskor is igazolja, hogy a tárgy tiszta.

A műkereskedők, műtárgytulajdonosok általában üdvözlik a központosított engedélyezést. A Virág Judit Galériánál például évente 50-60 kép esetében kell kiviteli engedélyt kérni, így számukra nagy könnyebbség, hogy nem kell több hatósággal kapcsolatot tartaniuk.

A tárgyak bemutatására keddenként van lehetőség a Műtárgyfelvételi Irodában, de helyszíni szemléket is tartanak a hivatal szakértői, nagyobb tárgyak esetében.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A műtárgyak eredetiségét nem hivatottak azonban ellenőrizni, sem igazolni, ezt továbbra is igazságügyi szakértők, múzeumi szakemberek végzik el.

A tulajdonosra kiszabott eljárási díj a megjelenés előtt álló új miniszteri rendelet szerint 7200 forint lesz, ami nagyjából a fele a korábbi múzeumi szakértői díjnak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?