25 °C Budapest

850 ezer K&H ügyfélhez szólt a vezér-helyettes

MTI
2010. április 6. 10:02

Bár tavaly a K&H Bank is felfüggesztette az euró alapú lakáshitelek nyújtását, ezzel is ösztönözte a lakosságot a forint alapon történő lakáskölcsönök felvételére, az idei évet az jellemzi, hogy igen lassan indul a lakáshitelek felvétele - mondta Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese.

A bank 2010. február 15-től visszaállította az euró alapon történő devizahitelek nyújtását, ezzel alternatívát biztosítva a kölcsönt igénylőknek, de a pénzintézetnél továbbra is inkább a forintkölcsönök felvételét "favorizálják".


Bába Ágnes

"Attól, hogy az euró hitel is hozzáférhető, jobban beindult a forint hitelek felvétele, sőt a banknál díjmentesen lehet a már korábban felvett CHF-alapú kölcsönöket, legyenek azok lakáskölcsönök, vagy egyéb lakossági hitelek, forint alapú vagy euró hitelre átváltani. A lakosság napjainkban már jobban figyel a devizakockázatokra és azt is el lehet mondani, hogy 2010 még mindig inkább a jelentős kölcsön-visszafizetés, mint a hitelezés éve lesz a lakosság vonatkozásában.

Januárban, februárban gyakorlatilag állt a piac, márciusban szinte hétről hétre emelkedett a kölcsönt igénylők száma, olyannyira, hogy legutóbb egyik hétről a másikra 50%-kal nagyobb volt a hitelekért folyamodók száma, bár a bázis az elmúlt évek töredéke. A lakossági kölcsönök minőségével kapcsolatban azt hittük, hogy a portfolió romlására leginkább az árfolyam-alakulás, azaz a HUF/EUR, illetve a HUF/CHF kurzus hat majd, azonban már most látszik, hogy még mindig nő a munkanélküliség az országban, és ez váltja ki a lakossági hitelek egy részének romlását az egész szektorban.

Bankunk már tavaly nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy ha a valamely lakossági ügyfél esetében úgy láttuk, hogy romlik a fizetőképessége, különböző "mentő", könnyítő konstrukciót ajánlottunk fel a nem törlesztő partnernek. Ezek közé tartozott az, hogy például a futamidő hosszabbítás, az átütemezés, vagy a tőkemoratórium. 2009 első félévében elkezdődött bizonyos átstrukturálódás, nőttek az átütemezések, illetve emelkedett a nem fizető ügyfelek állománya. Ezzel együtt a K&H Banknál még mindig jobb a lakossági "rossz kölcsönök" állományának aránya a bank összes lakossági hiteléhez viszonyítva, mintha a hazai bankszektort veszik alapul.

Ha a 90 napon túl nem teljesítő hitelekre gondolunk, ez a lakossági hitelállományban a K&H Banknál 5% körüli szintet ér el, míg a magyar bankszektor egészében ez az arány 10%-hoz közelít. A lakossági kölcsönök közül az úgynevezett fedezetlen hitelállomány minősége romlott a leginkább a K&H Banknál is. Már az elmúlt év második felében lefékeződött a jelzálog-alapú kölcsönök felvétele, a szabad felhasználású jelzálog hitelek esetében mutatkozott leginkább a rossz fizetési fegyelem, az ingatlan fedezetű kölcsönöknél kevésbé romlott az állomány.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lakossági termékek közül a kártyák esetében meghatározó lehet a díjak mértéke, itt már a közeljövőben olyan konstrukciókat dolgoznak ki a banknál, amely részben szinten tartja, vagy csökkenti a díjat a fogyasztó számára. Az is kedvező lesz majd, hogy a K&H Bank különböző új biztosítási konstrukciókat köt majd az egyes plasztikokhoz, amelyek a kártyák gyakori használatát erősíthetik. A banknál azon is gondolkodnak, ha az ügyfelek tartós fogyasztási cikk vételére használják a K&H bankkártyáit, akkor a termék garanciális idejét megnövelik. Így például, ha kártyahasználat nélkül a garanciális idő 2 év, akkor a kártyára vett tévénél, hifinél vagy más tartós fogyasztási terméknél ez az idő akár 3 évre is nőhet, vagy megkétszereződhet" - mondta Bába Ágnes, a bank vezérigazgató-helyettese.

A bank tavalyi mérlege szerint a lakossági hitelezés minimális mértékben, mindössze 3 milliárd forinttal 709 milliárd forintra nőtt, ezen belül az újonnan felvett lakáshitelek állománya szintén 3 milliárd forinttal 378 milliárd forintra emelkedett. A deviza alapú lakáshitelek viszont 9 milliárd forinttal, 3,4%-kal, bővültek, annak dacára, hogy a bank tavaly nyáron beszüntette a deviza hitelek nyújtását. A bank lakossági ügyfeleinek száma 2009 végére megközelítette a 850 ezret, ami 4%-os növekedés az egy évvel ezelőtti adathoz képest.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?