5 °C Budapest

Két év alatt 40 százalék feletti hozam: fektessen az egészségébe!

2009. november 17. 12:32

A 10 éves Patika Egészségpénztár a Concorde Alapkezelővel közösen a magyar befektetési és egészségügyi piacon egyedülálló kombinált befektetési konstrukciót vezet be Generáció Patikapénztár Befektetési Alap néven. A konstrukcióval nem csak az egészségpénztárba történő egyéni befizetések után járó adókedvezményeket tehetjük zsebre, de a konzervatív befektetési portfolió akár 7,5-8 százalékos várható hozamát is.

Az idén tíz éves Patika-csoport épp a születésnapján jelentette be, egy sajtótájékoztató keretében, hogy a hazai piacon teljesen új befektetési termékkel áll elő, a Concorde Alapkezelővel közösen, amellyel az egészségtakarékosság fontosságára is hangsúlyt szeretnének helyezni.

A Generáció Patikapénztár Befektetési Alap fő célja, hogy egy hazai piacon hiánypótló, az egészségre fókuszáló megtakarítási lehetőséget kínáljon, amelyre a Patika Egészségpénztár tagi vagyonát tekintve van is igény, hiszen az egészségpénztári befizetések egy igen jelentős részét nem költik el egészségügyi szolgáltatásokra.

A legfrissebb felmérések szerint a magyar lakosság, ha módja lenne rá, évi 350-400 ezer forintot költene az egészségére, a valóságban ezzel szemben csak 50-60 ezret költ. Ezt a két számot szeretné egymáshoz közelíteni a Generáció - hangzott el Dr. Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár igazgatójától.

Az alap azáltal válik egyedülállóvá, hogy napi eszközértékének közzétételével a Patika Egészségpénztár teljesítménye is mérhetővé válik, ami a többi egészségpénztárról nem mondható el, hiszen azok hozama a törvényi szabályozás következtében nem nyilvános, szemben a nyugdíjpénztárakéval.

Dr. Lukács szerint a "teljesítmény láthatóvá tétele, amit az Alap nyújtani fog, elébe megy azon vitáknak, melyek jelenleg arról folynak, hogy az egészségpénztárak is tegyék láthatóvá hozamukat. Az Alap hozamából ugyanis napi szinten lehet majd következtetni az egészségpénztár hozamára is."

Mi várható a Generációtól?

A Generáció Patikapénztár Befektetési Alap előnye, hogy az egészségpénztári egyéni befizetésekre vonatkozó 30 százalékos, továbbá a két éves lekötésekre érvényes további 10 százalékos SZJA-kedvezmény mellé az Alap által generált hozamot is biztosítja.

Az említett 10 százalékos adójóváírás lehetőségével ma meglehetősen kevesen élnek, a Patika Egészségpénztár több mint 102 ezer tagjából mindössze húszan kötik le el nem költött vagyonukat egyéni számlájukon, holott tagonként mintegy 50-60 ezer forintnyi el nem költött vagyonnal rendelkezik a pénztár.

Természetesen az adójóváírás mértéke nem haladhatja meg a 100 ezer forintot, amit ráadásul a nyugdíjpénztári egyéni befizetések után járó adójóváírás csökkent, érvényesül tehát az egyéni befizetések kiszorító hatása.

A sajtótájékoztatón bemutatott számpéldánál évi 6 százalékos várható hozammal számoltak, azonban Dr. Lukács elmondta, hogy ennél a Patika Egészségpénztár hozama, alapítása óta mindig magasabb volt, valamint a Concorde Alapkezelő igazgatója, Bilibók Botond is 6 százalék, plusz 150-200 bázispont körüli éves hozamra számít a jövőben, a főként kötvényekből, és állampapírokból álló portfolión.

A táblázatból kiderül, hogy két év alatt garantáltan másfélszeresére növelhető a vagyon, ráadásul a patikakártyás szolgáltatások további 5-20 százalékos árkedvezményt is biztosítanak.

További előnye az Alapnak, hogy nem csak a befizető, de a családtagjai is igénybe vehetik a szolgáltatásokat, társkártya segítségével.

A Patika Egészségpénztár fennállása óta több mint 20 milliárd forintnyi bevételre tett szert, amiből 16,1 milliárd ment a szolgáltatókhoz a 10 év alatt, a többi a tagok vagyonát képezi. Idén 5 milliárd forintos bevételre számítanak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?