18 °C Budapest

Mi lesz jövőre a cafeteriával: a hideg étel utalványt jobb, ha elfelejtjük

2009. november 11. 05:33

A béren kívüli juttatásokat is érintő 2009. LXXVII. törvény alapján - a számítógép-, illetve az internethasználat támogatás kivételével - jövőre minden cafeteria-elemet legalább 25%-os, vagy azt meghaladó adó terhel, ami komoly számolgatásokra, meglévő rendszerük újragondolására kényszeríti a vállalkozásokat.

A béren kívüli juttatások rendszere, más néven cafeteria egy olyan - választható elemekből összeállított - juttatási csomag, melyből egy adott dolgozó a számára meghatározott keret erejéig, igényei szerint szabadon válogathat. Az elemeket szabadon kombinálhatja egymással vagy, ha akarja, akkor az egész összeget egy szolgáltatásra költheti.

Kisebb vállalkozásoknál gyakori, hogy egy komplett rendszer bevezetése helyett maguk határozzák meg a fix béren kívüli juttatások körét, vagyis az utalványokat egyszerűen megrendelik, nagyobb vállalkozások azonban komplex cafeteria-rendszert működtetnek, ahol a munkavállaló maga dönti el, hogy egy éves időtartamra megadott keretösszegen belül milyen béren kívüli juttatásra van szüksége.

Ebben a rendszerben az egyes juttatási típusok adómentes értékhatárát korábban a minimálbérhez kötötték, így év végén, az újonnan kialkudott minimálbér alapján újra kellett gondolniuk a vállalkozásoknak juttatási rendszerüket. A tavalyi év legnagyobb változását az jelentette, hogy a fejenként 400 ezer forintban meghatározott adómentes értékhatárt eltörölték, és valamennyi juttatásnál egyedi korlátot vezettek be.

Idén azonban ennél jóval nagyobb változást jelent az adótörvény módosítása, melynek értelmében 2010-től a béren kívüli juttatások egy része ugyan adómentes marad, többségüket azonban kedvezményes, vagyis 25 százalékos, vagy normál, 95,5 százalékos adóteher sújtja majd.

Ez a munkáltatók, vagy kifizetők terheit jelentősen megnöveli, ami sokakat a korábban bevezetett cafeteria-rendszer megvágására, netán megszűntetésére kényszerít majd - még ha azok a munkaviszonyos jövedelem adó- és járulékterheinél még így is olcsóbb juttatásnak számítanak.

Számos felmérés készült az elmúlt hónapokban a munkáltatók körében, azt firtatva, hogy miként reagálnak majd az adóváltozásokra, változtatnak-e cafeteria rendszerükön, és ha igen milyen mértékben. A DGS Global Research felmérése szerint a cégek 31 százaléka csökkenteni fogja béren kívüli juttatásainak összegét, 24 százalékuk nem változtat rajta, és csak 15 százalék tervez emelést.

A HR Portál és A Tanácsadó magazin által közösen szervezett múlt heti, Változások, választások, vélemények című HR-workshopon számos előadó, illetve kerekasztal résztvevő arra hívta fel a hr-esek figyelmét, hogy minél előbb tervezzék meg jövő évi cafeteria-csomagjaikat, hiszen az adótörvény módosításai miatt jövőre a béren kívüli juttatások adminisztrációja is külön feladat lesz számukra.

Fata László független cafeteria szakértő szerint azonban nincsenek még elkésve a cégek, hiszen jelentős átszervezésre nincs szükség. Általában alap döntési pontokat alaposan végig kell gondolni, de lehet, hogy nem kell nagyon átalakítani a rendszert. Egyértelmű, hogy a nem kedvezményes adókulccsal adózó elemek (hideg étel, ajándék és kultúra utalvány) el fognak tűnni a szolgáltatási csomagokból, de ezek szerepét részben át tudják venni más juttatásfajták.

Nézzük át az egyes juttatásokat érintő változásokat

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A törvény érintetlenül hagyta a munkáltató által biztosított kedvezményes számítógép- és internet használatot, vagyis ez a juttatás továbbra is adómentes, méghozzá a számlákkal igazolt felhasználás mértékéig.

Kedvezményes adózású, vagyis 25 százalékos adókulcs alá tartozik 2010-től a melegétel, illetve iskolakezdési utalvány, helyi közlekedési bérlet, az üdülési csekk, valamint a pénztári befizetések. Ezeknél a tételeknél azonban csak a törvényben meghatározott értékhatárig érvényes a kedvezményes adókulcs, felette már a normál adót és az EHO-t is meg kell fizetnie a munkáltatónak.

Az értékhatárok az egyes juttatási fajtáknál eltérőek: melegétel utalványnál havi 18 000 forint, a többi tételnél a mindenkori minimálbér értékéhez kötött, vagyis beiskolázási utalványnál éves szinten és gyermekenként a minimálbér 30 százaléka, üdülési csekk, a nyugdíjpénztári és az egészségpénztári befizetésnél pedig a minimálbér 100, 50, és 30 százaléka a kedvezményes adózás értékhatára.

A normál adózású körbe tartozó juttatásokat 95,5 százalékos adóteher terheli. Ide kerültek a hideg étel utalványok, az ajándék- és kultúra utalványok - ezeket tehát nem valószínű, hogy jövőre is beválasztják juttatási csomagjukba a munkáltatók.

Összefoglalva tehát tavalyhoz képest valóban drágul a béren kívüli juttatások rendszere a munkáltató számára, azonban még így is olcsóbb lesz a bér jellegű kifizetéseknél. A havi 18 ezer forintos meleg étel utalvány például a 25 százalékos szja-teher miatt 22 500 forintjára kerül majd a munkáltatónak, azonban ugyanez bérként kifizetve 37 665 forint költséget jelentene, ami 40 százalékos pluszt jelent (a www.cafeteria2010.hu kalkulátora alapján).

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem