Kiút a válságból az egészségpénztári befizetésekkel

Pénzcentrum
2009. november 6. 16:32

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái és hazai kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy a munkavállalók egészségi állapota 73%-ban befolyásolható tényezőktől függ. Előbbi arány legnagyobb hányadát az életmód teszi ki, amelyet a környezeti tényezők és az egészségügyi rendszer követnek. A gazdasági válság egyik következménye a munkavállalók pszichés terheltsége és az ebből eredő egészségkárosodás, amely a munkaadói oldalon akár pénzügyi veszteségként is realizálódhat. A Stabilitás Pénztárszövetség Egészségpénztári Tagozata hangsúlyozza, hogy a kiútban nagy szerepe van az önkéntes egészségpénztári szolgáltatásoknak.


Magyarországon - az Európai Uniós átlagához képest - jelentős hátrányban vagyunk, mind a várható élettartam, mind az egészségmegőrzés területein. A gazdasági válság nem csak a munkavállalók gazdasági kilátásait rontották, hanem a dolgozók egészségügyi állapotát is.
A lakosság egészségi körülményeire és ennek következtében a gazdaság versenyképességére hatással van az egészségügyi szolgáltatások minősége, korszerűsége és az egészségügyi kiadások szerkezete is. Az egészségügy hatékonyságának növelése mellett a hangsúly áthelyeződött a megelőzésre, valamint a lakosság egészséges életmódra nevelésére.

Magyarországon az egészségügy finanszírozására költött összegek aránya a GDP-ben (6,2% ) hasonlóan alakul a fejlett európai országok szintjéhez képest. Ennek ellenére a magyar egészségügyi mutatók lényegesen rosszabbak a gazdasági fejlettségünk alapján elvárhatónál: a legtöbb egészségügyi indikátor terén az Európai Unió országai között az utolsó helyet foglaljuk el. Hazánkban a várható élettartam a legalacsonyabb az Európai Unió tagországai közül a férfiak (69,2 év*) és a nők (77,3 év*) esetében. A legveszélyeztetettebb korosztály a 25-64 év közötti aktív korú férfiak, akik közül kétszer annyian halnak meg idő előtt, mint az Unió országaiban.

Tekintettel azonban arra, hogy többek között a kedvezőtlen demográfiai tendencia miatt is egyre csökkent a társadalombiztosítási kiadások állami finanszírozottsága, a növekvő kiadások egyre inkább az egyént terhelik. És ez a tendencia a jövőben még inkább fel fog erősödni. A hazai egészségügyi kiadások jelenlegi szerkezetében ráadásul az a fő probléma, hogy az egészségügyi magánkiadások nagyrészt az egyéni kockázatot jelentő out of pocket jellegűek.

A hazai egészségügyi rendszert 1994-től egészíti ki az önkéntes egészségpénztári szolgáltatás.

Az egészségpénztári szolgáltatások célja az egészség és a munkaképesség megőrzésének elősegítése, a prevenció, valamint az egészségtudatos életmód kialakításának megteremtése. A társadalom egészségtudatosságának támogatása érdekében a szolgáltatások körében kiemelt szerepe van a szűrőprogramoknak, valamint az életmódterven alapuló személyre szóló életvezetési javaslatoknak. Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség Egészségpénztári Tagozatának elnöke elmondta: "2008-ban az egészségpénztári felhasználások 97 %-a, azaz közel 39 milliárd forint irányult kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatásokra. A szolgáltatások igénybevétele egyértelműen emelkedő tendenciát mutat az elmúlt években, és az egészségpénztáraknak egyre nagyobb szerepe van az egészségügyi szolgáltatások területén: a társadalombiztosítási kiadások 100 ezer forintját átlagosan 51 ezer forinttal egészítették ki tavaly a pénztári tagok."

A jövő évtől a kormány, a hosszú távú megtakarítási célokat támogatva a béren kívüli juttatások közül az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulást a kedvezményes adózási körbe sorolta. A kedvezményes 25 százalékos adóteherrel az egészségpénztári befizetés még mindig kiváló lehetőség a munkáltatók kezében, hogy természetbeni juttatással emeljenek a munkavállalók jövedelmén. A munkáltatói egészségpénztári befizetésekkel a munkavállalók egészségügyi kiadásait finanszírozhatják, elősegítve ezzel a dolgozók egészségmegőrzési törekvéseit. Az egészségpénztári megtakarításokkal a tagok finanszírozhatják egészségük megőrzésére, betegségük megelőzésére illetve gyógyulásukra irányuló szolgáltatásokat. A tagok a munkáltatói hozzájárulást kiegészíthetik egyéni befizetéssel is, illetve annak hiányában is teljesíthetnek egyéni befizetést, melynek - igen kedvezően - 30%-át az szja-jukból a pénztárba visszaigényelhetik és elkölthetik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16