7 °C Budapest

Cafetéria 2010: önkéntes nyugdíjpénztári befizetés

2009. október 6. 12:32

A kedvezményes 25 %-os adóteherrel a béren kívüli juttatások rendszere még mindig kiváló lehetőség a munkáltatók kezében, hogy emeljenek a munkavállalók jövedelmén. Ráadásul az egyéni adókedvezmény mértéke továbbra is változatlan marad, így az önkéntes pénztári számlára történő egyéni befizetéssel is jelentős megtakarítás érhető el.

2010-től mind a pénztárak, mind a munkáltatók számára fontos változás, hogy a cafeteria rendszer adómentessége megszűnik, így például az önkéntes pénztári befizetések után a munkáltatónak 25 %-os adót kell fizetnie.

Miért előnyös a munkáltatónak még adóteherrel is önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást fizetni?

A kormány, a hosszú távú megtakarítási célokat támogatva a béren kívüli juttatások közül az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulást a kedvezményes adózási körbe sorolta. A kedvezményes 25 %-os adóteherrel a béren kívüli juttatások rendszere még mindig kiváló lehetőség a munkáltatók kezében, hogy természetbeni juttatással emeljenek a munkavállalók jövedelmén.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéssel a munkáltatók, az azonnali fogyasztást elősegítő béren kívüli juttatások helyett továbbra is kedvezményesen járulhatnak hozzá dolgozóik nyugdíjas éveinek anyagi biztonságához. Míg az öngondoskodás másik formájával, a munkáltatói egészségpénztári befizetésekkel a munkavállalók egészségügyi kiadásait finanszírozhatják, elősegítve ezzel a dolgozók egészségmegőrzési törekvéseit.

Jövőre az egyéni adókedvezmény mértéke változatlan marad, így az önkéntes pénztári számlára történő egyéni befizetéssel továbbra is jelentős megtakarítás érhető el. Az egészségpénztár vagy az önkéntes nyugdíjpénztár tagja, az általa fizetett tagdíj, eseti befizetés, valamint a részére jutatott támogatói adomány együttes összege után 30%-os adójóváírást érvényesíthet. Az említett - önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári - adókedvezmények együttes összege adóévenként legfeljebb 100.000 Ft, több, különböző típusú önkéntes pénztári tagság esetén 120.000 Ft lehet.

Jövedelemmel rendelkező nyugdíjas pénztártag, illetve olyan tag esetében, aki 2020. január 1-je előtt vonul nyugdíjba, a személyi jövedelemadóból visszaigényelhető összeg maximum - egy pénztári tagság esetén - 130.000 Ft, illetve - több különböző típusú pénztári tagság esetén - 150.000 Ft lehet. A kedvezmény még 2006-ban alakult át adójóváírássá, szorgalmazva az érintettek tudatos öngondoskodását. Az öngondoskodás különböző formáival élők - az önkéntes pénztári befizetések után járó - adókedvezményét a tavalyi évhez hasonlóan idén is az általuk megjelölt pénztári számlára utalta az adóhatóság.

"Reméljük, egyre többen tudják, hogy ha saját maguk is befizetnek az egészségpénztári vagy önkéntes nyugdíjpénztári számlájukra, azáltal nem csak a jövőjükről illetve egészségükről gondoskodnak, hanem jelentős mértékű adójóváírást vehetnek igénybe. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy jövőre továbbra is megmarad az egyéni befizetések után igényelhető 30 %-os adóvisszatérítés, melyet a pénztárnál vezetett egyéni számlán írnak jóvá." - nyilatkozta Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 13:37
Szó esett köztük a felhasználói fiókok szabályozásának átláthatóságáról és a tartalmak moderálásának...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30