18 °C Budapest

Cafetéria 2010: önkéntes nyugdíjpénztári befizetés

2009. október 6. 12:32

A kedvezményes 25 %-os adóteherrel a béren kívüli juttatások rendszere még mindig kiváló lehetőség a munkáltatók kezében, hogy emeljenek a munkavállalók jövedelmén. Ráadásul az egyéni adókedvezmény mértéke továbbra is változatlan marad, így az önkéntes pénztári számlára történő egyéni befizetéssel is jelentős megtakarítás érhető el.

2010-től mind a pénztárak, mind a munkáltatók számára fontos változás, hogy a cafeteria rendszer adómentessége megszűnik, így például az önkéntes pénztári befizetések után a munkáltatónak 25 %-os adót kell fizetnie.

Miért előnyös a munkáltatónak még adóteherrel is önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást fizetni?

A kormány, a hosszú távú megtakarítási célokat támogatva a béren kívüli juttatások közül az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulást a kedvezményes adózási körbe sorolta. A kedvezményes 25 %-os adóteherrel a béren kívüli juttatások rendszere még mindig kiváló lehetőség a munkáltatók kezében, hogy természetbeni juttatással emeljenek a munkavállalók jövedelmén.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéssel a munkáltatók, az azonnali fogyasztást elősegítő béren kívüli juttatások helyett továbbra is kedvezményesen járulhatnak hozzá dolgozóik nyugdíjas éveinek anyagi biztonságához. Míg az öngondoskodás másik formájával, a munkáltatói egészségpénztári befizetésekkel a munkavállalók egészségügyi kiadásait finanszírozhatják, elősegítve ezzel a dolgozók egészségmegőrzési törekvéseit.

Jövőre az egyéni adókedvezmény mértéke változatlan marad, így az önkéntes pénztári számlára történő egyéni befizetéssel továbbra is jelentős megtakarítás érhető el. Az egészségpénztár vagy az önkéntes nyugdíjpénztár tagja, az általa fizetett tagdíj, eseti befizetés, valamint a részére jutatott támogatói adomány együttes összege után 30%-os adójóváírást érvényesíthet. Az említett - önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári - adókedvezmények együttes összege adóévenként legfeljebb 100.000 Ft, több, különböző típusú önkéntes pénztári tagság esetén 120.000 Ft lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jövedelemmel rendelkező nyugdíjas pénztártag, illetve olyan tag esetében, aki 2020. január 1-je előtt vonul nyugdíjba, a személyi jövedelemadóból visszaigényelhető összeg maximum - egy pénztári tagság esetén - 130.000 Ft, illetve - több különböző típusú pénztári tagság esetén - 150.000 Ft lehet. A kedvezmény még 2006-ban alakult át adójóváírássá, szorgalmazva az érintettek tudatos öngondoskodását. Az öngondoskodás különböző formáival élők - az önkéntes pénztári befizetések után járó - adókedvezményét a tavalyi évhez hasonlóan idén is az általuk megjelölt pénztári számlára utalta az adóhatóság.

"Reméljük, egyre többen tudják, hogy ha saját maguk is befizetnek az egészségpénztári vagy önkéntes nyugdíjpénztári számlájukra, azáltal nem csak a jövőjükről illetve egészségükről gondoskodnak, hanem jelentős mértékű adójóváírást vehetnek igénybe. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy jövőre továbbra is megmarad az egyéni befizetések után igényelhető 30 %-os adóvisszatérítés, melyet a pénztárnál vezetett egyéni számlán írnak jóvá." - nyilatkozta Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 21. 20:57
A Tisza Párt alelnöke egy Facebook-bejegyzés alatt fejtette ki, mit gondol az MTVA által szervezendő...
Bankmonitor  |  2024. május 21. 15:27
Az MNB mai döntése alapján 2024.05.22-től az alapkamat értéke 7,25% lesz. Ez 50 bázispontos csökkené...
Kiszámoló  |  2024. május 21. 14:41
Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most "csak" 350...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 20. 21:36
Eladtam ma az összes részvényemet 22 és 22,2 dolláron, 33% felett egy kicsivel kerestem rajtuk. Soka...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem