28 °C Budapest

Visszalépés? Egy havi nyugdíjat bukhat, aki elhamarkodottan dönt!

2009. szeptember 29. 18:02

Az 52 évnél idősebb magánnyugdíjpénztári tagok 2009. végéig eldönthetik, visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe. A megnyitott mérlegelési lehetőség több mint százezer embert érinthet. Az Évgyűrűk és a Tárki nyugdíjszámító modellje kimutatta, hogy az életkor nem determinálja egyértelműen a helyes döntés irányát. A pénztártagoknak érdemes tájékozódniuk milyen kilátásaik vannak az egyik vagy a másik rendszer tagjaként, hiszen több tényező; a folyamatos munkaviszony, az eddigi felhalmozás nagysága, vagy a magas munkaerőpiaci státusz karakterisztikusan befolyásolja a számítások eredményét.

Az Országgyűlés június végén fogadta el azt a törvényt, mely szerint az 52 évnél idősebb magánnyugdíjpénztári tagok, illetve a pénztárak egykori - ma már nyugdíjas - tagjai 2009 végéig eldönthetik, visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe. A most felkínált mérlegelési lehetőség 120 ezer tagot érinthet.

"Az Évgyűrűk és a Tárki közös nyugdíjszámító modellje kimutatta, hogy a döntési helyzetben lévő pénztártagok esetében az életkor nem alkalmazható hüvelykujj-szabályként az átlépés szükségessége tekintetében, hiszen az nem determinálja egyértelműen a helyes döntés irányát." - összegezte Gál Róbert Iván, a Tárki vezető kutatója.

Az Évgyűrűk adatbázisán alapuló számítások alapján több tényezőnek is kiemelt szerepe van a várható eredmény tekintetében. A konkrét adatok azt mutatják, hogy a folyamatos munkaviszony, az eddigi felhalmozás nagysága, vagy a magas munkaerőpiaci-státusz döntően befolyásolja a számítások eredményét.

A pénztártagoknak érdemes tájékozódniuk milyen kilátásaik vannak az egyik vagy a másik rendszer tagjaként, hiszen az iskolai végzettség és a munkaerő piaci státus akár 2-3 évvel is odébb tolhatja azt az életkori határt, amely felett vagy alatt a visszalépés vagy a maradás mellett érdemes dönteni. A rossz döntés pedig akár 5-10 %-kal kisebb kezdő havi nyugdíjat eredményezhet, azaz akár évente közel egy havi nyugdíjat is veszíthet, aki elhamarkodottan dönt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A pénztárak kezében az információszolgáltatás a legjelentősebb eszköz, mellyel támogatni tudják tagjaikat a megalapozott döntés meghozásában. Ezt a célt szolgálja a 2010-től életbe lépő változásokat is figyelembe vevő nyugdíj-kalkulátorunk" - mutatott rá Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár elnöke. A döntéseket támogatandó az Évgyűrűk megnyitotta kalkulátorát az érdeklődők számára, a várható járadék kiszámolható a pénztár honlapján, így az érintettek átgondoltabban dönthetik el, érdemes-e élniük a váltás lehetőségével.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?