Visszalépés? Egy havi nyugdíjat bukhat, aki elhamarkodottan dönt!

2009. szeptember 29. 18:02

Az 52 évnél idősebb magánnyugdíjpénztári tagok 2009. végéig eldönthetik, visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe. A megnyitott mérlegelési lehetőség több mint százezer embert érinthet. Az Évgyűrűk és a Tárki nyugdíjszámító modellje kimutatta, hogy az életkor nem determinálja egyértelműen a helyes döntés irányát. A pénztártagoknak érdemes tájékozódniuk milyen kilátásaik vannak az egyik vagy a másik rendszer tagjaként, hiszen több tényező; a folyamatos munkaviszony, az eddigi felhalmozás nagysága, vagy a magas munkaerőpiaci státusz karakterisztikusan befolyásolja a számítások eredményét.

Az Országgyűlés június végén fogadta el azt a törvényt, mely szerint az 52 évnél idősebb magánnyugdíjpénztári tagok, illetve a pénztárak egykori - ma már nyugdíjas - tagjai 2009 végéig eldönthetik, visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe. A most felkínált mérlegelési lehetőség 120 ezer tagot érinthet.

"Az Évgyűrűk és a Tárki közös nyugdíjszámító modellje kimutatta, hogy a döntési helyzetben lévő pénztártagok esetében az életkor nem alkalmazható hüvelykujj-szabályként az átlépés szükségessége tekintetében, hiszen az nem determinálja egyértelműen a helyes döntés irányát." - összegezte Gál Róbert Iván, a Tárki vezető kutatója.

Az Évgyűrűk adatbázisán alapuló számítások alapján több tényezőnek is kiemelt szerepe van a várható eredmény tekintetében. A konkrét adatok azt mutatják, hogy a folyamatos munkaviszony, az eddigi felhalmozás nagysága, vagy a magas munkaerőpiaci-státusz döntően befolyásolja a számítások eredményét.

A pénztártagoknak érdemes tájékozódniuk milyen kilátásaik vannak az egyik vagy a másik rendszer tagjaként, hiszen az iskolai végzettség és a munkaerő piaci státus akár 2-3 évvel is odébb tolhatja azt az életkori határt, amely felett vagy alatt a visszalépés vagy a maradás mellett érdemes dönteni. A rossz döntés pedig akár 5-10 %-kal kisebb kezdő havi nyugdíjat eredményezhet, azaz akár évente közel egy havi nyugdíjat is veszíthet, aki elhamarkodottan dönt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A pénztárak kezében az információszolgáltatás a legjelentősebb eszköz, mellyel támogatni tudják tagjaikat a megalapozott döntés meghozásában. Ezt a célt szolgálja a 2010-től életbe lépő változásokat is figyelembe vevő nyugdíj-kalkulátorunk" - mutatott rá Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár elnöke. A döntéseket támogatandó az Évgyűrűk megnyitotta kalkulátorát az érdeklődők számára, a várható járadék kiszámolható a pénztár honlapján, így az érintettek átgondoltabban dönthetik el, érdemes-e élniük a váltás lehetőségével.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 29. 22:22
A Media1 podcastjának vendége volt Hivatal Péter, a Repropress, a magyar tartalomtulajdonosok közös...
Kiszámoló  |  2024. február 29. 18:17
Apósom nemrég meghalt, ezért csapott arcul a tény, mennyi pénzt lehúznak az emberekről temetés címsz...
Bankmonitor  |  2024. február 29. 17:28
A 2024-ben átalakuló Babaváró hitel és az idén induló CSOK Plusz közös szabálya, hogy szigorú előírá...
Holdblog  |  2024. február 29. 06:09
Az elmúlt három évben sokkal nagyobb sebességbe kapcsoltak a megújulóerőmű-beruházások Európa-szerte...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem