13 °C Budapest

Visszalépés? Egy havi nyugdíjat bukhat, aki elhamarkodottan dönt!

2009. szeptember 29. 18:02

Az 52 évnél idősebb magánnyugdíjpénztári tagok 2009. végéig eldönthetik, visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe. A megnyitott mérlegelési lehetőség több mint százezer embert érinthet. Az Évgyűrűk és a Tárki nyugdíjszámító modellje kimutatta, hogy az életkor nem determinálja egyértelműen a helyes döntés irányát. A pénztártagoknak érdemes tájékozódniuk milyen kilátásaik vannak az egyik vagy a másik rendszer tagjaként, hiszen több tényező; a folyamatos munkaviszony, az eddigi felhalmozás nagysága, vagy a magas munkaerőpiaci státusz karakterisztikusan befolyásolja a számítások eredményét.

Az Országgyűlés június végén fogadta el azt a törvényt, mely szerint az 52 évnél idősebb magánnyugdíjpénztári tagok, illetve a pénztárak egykori - ma már nyugdíjas - tagjai 2009 végéig eldönthetik, visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe. A most felkínált mérlegelési lehetőség 120 ezer tagot érinthet.

"Az Évgyűrűk és a Tárki közös nyugdíjszámító modellje kimutatta, hogy a döntési helyzetben lévő pénztártagok esetében az életkor nem alkalmazható hüvelykujj-szabályként az átlépés szükségessége tekintetében, hiszen az nem determinálja egyértelműen a helyes döntés irányát." - összegezte Gál Róbert Iván, a Tárki vezető kutatója.

Az Évgyűrűk adatbázisán alapuló számítások alapján több tényezőnek is kiemelt szerepe van a várható eredmény tekintetében. A konkrét adatok azt mutatják, hogy a folyamatos munkaviszony, az eddigi felhalmozás nagysága, vagy a magas munkaerőpiaci-státusz döntően befolyásolja a számítások eredményét.

A pénztártagoknak érdemes tájékozódniuk milyen kilátásaik vannak az egyik vagy a másik rendszer tagjaként, hiszen az iskolai végzettség és a munkaerő piaci státus akár 2-3 évvel is odébb tolhatja azt az életkori határt, amely felett vagy alatt a visszalépés vagy a maradás mellett érdemes dönteni. A rossz döntés pedig akár 5-10 %-kal kisebb kezdő havi nyugdíjat eredményezhet, azaz akár évente közel egy havi nyugdíjat is veszíthet, aki elhamarkodottan dönt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A pénztárak kezében az információszolgáltatás a legjelentősebb eszköz, mellyel támogatni tudják tagjaikat a megalapozott döntés meghozásában. Ezt a célt szolgálja a 2010-től életbe lépő változásokat is figyelembe vevő nyugdíj-kalkulátorunk" - mutatott rá Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár elnöke. A döntéseket támogatandó az Évgyűrűk megnyitotta kalkulátorát az érdeklődők számára, a várható járadék kiszámolható a pénztár honlapján, így az érintettek átgondoltabban dönthetik el, érdemes-e élniük a váltás lehetőségével.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07