Monokon beélesítik a szociális kártyát

2009. augusztus 14. 08:32

A nyilvánosság előtt is bemutatta a segélyek rendeltetésszerű felhasználásáért készített szociális kártyát Szepessy Zsolt, Monok polgármestere. A kártyát kibocsátó cég vezetői elmondták: a rendszer bevezetése nem igényel költséges beruházást.

Nem beszélt a levegőbe Szepessy Zsolt, amikor a nyáron újabb ötlettel, a szociális kártya bevezetésével állt elő. Monok polgármestere tegnap a nyilvánosság előtt is bemutatta a már elkészült kártyákat, amelyekre kapják majd a monoki segélyezettek a támogatást a jövőben. A kártyára utalt pénzt csak az ezt elfogadó üzletekben költhetik el a támogatottak, kizárólag olyan árucikkekre, amelyekre a segélyt az önkormányzat eredetileg szánja.

Szepessy bemutatta a szociális kártyát (Forrás: Magyar Hírlap)

Szepessy kijelentette: az jó, ha a támogatást élelemre vagy ruházkodásra fordítják a segélyezettek, ahhoz azonban nem járulnak hozzá, hogy az adófizetők pénzét alkoholra, cigarettára vagy éppen szerencsejátékokra szórják el. Emiatt már rengeteg család került kilátástalan helyzetbe. "A segély közpénz, így a társadalomnak joga van tudni, hogy mire költik el azok, akik kapják" - mondta. Ezzel a megoldással azonban elérik, hogy a pénzt ellenőrzött körülmények között használják fel. A polgármester egyáltalán nem tartja megalázónak az új rendszert, hiszen ez semmilyen hátránnyal nem jár.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szerint jogi és technikai akadályai vannak a szociális kártya bevezetésének. A tárca illetékesei úgy tartják, hogy hiányoznak az informatikai feltételek is, hiszen azt, hogy mit vásárolnak a kártyával, szinte lehetetlen nyomon követni. A polgármester viszont emlékeztetett: tavaly Monok volt az a település, amely először kötötte munkához a segélyek kifizetését. A kezdeményezést rengetegen bírálták, de a parlament végül módosította a törvényt. Szepessy a szociális kártyával kapcsolatban is hasonlóra számít.

Ahogy Dózsa Istvántól, a Cafeteria-Card Kft. ügyvezető igazgatójától a Magyar Hírlap megtudta, a kártya bevezetése semmilyen új, költséges rendszer kiépítést nem igényli, hiszen a cég már eddig is gyártott ilyen kártyákat, amelyekkel különböző béren kívüli juttatásokat lehetett elkölteni. A használat a bankkártyákhoz hasonlóan, kártyaolvasó berendezések segítségével zajlik. "Az országban már tizenkilencezer elfogadóhely létezik" - mondta az ügyvezető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A visszaéléseket a cég és az üzletek közötti szigorú szerződésekkel védik ki. Az ügyvezető kijelentette: csak kereskedelmi célokra használható a rendszer, de gondolkodnak rajta, hogy a szociális kártyát később például közüzemi számlák kiegyenlítésénél is lehessen használni. Az elképzelések között szerepel az is, hogy valamennyi támogatást erre a kártyára lehessen majd utalni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?