Monokon beélesítik a szociális kártyát

2009. augusztus 14. 08:32

A nyilvánosság előtt is bemutatta a segélyek rendeltetésszerű felhasználásáért készített szociális kártyát Szepessy Zsolt, Monok polgármestere. A kártyát kibocsátó cég vezetői elmondták: a rendszer bevezetése nem igényel költséges beruházást.

Nem beszélt a levegőbe Szepessy Zsolt, amikor a nyáron újabb ötlettel, a szociális kártya bevezetésével állt elő. Monok polgármestere tegnap a nyilvánosság előtt is bemutatta a már elkészült kártyákat, amelyekre kapják majd a monoki segélyezettek a támogatást a jövőben. A kártyára utalt pénzt csak az ezt elfogadó üzletekben költhetik el a támogatottak, kizárólag olyan árucikkekre, amelyekre a segélyt az önkormányzat eredetileg szánja.

Szepessy bemutatta a szociális kártyát (Forrás: Magyar Hírlap)

Szepessy kijelentette: az jó, ha a támogatást élelemre vagy ruházkodásra fordítják a segélyezettek, ahhoz azonban nem járulnak hozzá, hogy az adófizetők pénzét alkoholra, cigarettára vagy éppen szerencsejátékokra szórják el. Emiatt már rengeteg család került kilátástalan helyzetbe. "A segély közpénz, így a társadalomnak joga van tudni, hogy mire költik el azok, akik kapják" - mondta. Ezzel a megoldással azonban elérik, hogy a pénzt ellenőrzött körülmények között használják fel. A polgármester egyáltalán nem tartja megalázónak az új rendszert, hiszen ez semmilyen hátránnyal nem jár.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szerint jogi és technikai akadályai vannak a szociális kártya bevezetésének. A tárca illetékesei úgy tartják, hogy hiányoznak az informatikai feltételek is, hiszen azt, hogy mit vásárolnak a kártyával, szinte lehetetlen nyomon követni. A polgármester viszont emlékeztetett: tavaly Monok volt az a település, amely először kötötte munkához a segélyek kifizetését. A kezdeményezést rengetegen bírálták, de a parlament végül módosította a törvényt. Szepessy a szociális kártyával kapcsolatban is hasonlóra számít.

Ahogy Dózsa Istvántól, a Cafeteria-Card Kft. ügyvezető igazgatójától a Magyar Hírlap megtudta, a kártya bevezetése semmilyen új, költséges rendszer kiépítést nem igényli, hiszen a cég már eddig is gyártott ilyen kártyákat, amelyekkel különböző béren kívüli juttatásokat lehetett elkölteni. A használat a bankkártyákhoz hasonlóan, kártyaolvasó berendezések segítségével zajlik. "Az országban már tizenkilencezer elfogadóhely létezik" - mondta az ügyvezető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A visszaéléseket a cég és az üzletek közötti szigorú szerződésekkel védik ki. Az ügyvezető kijelentette: csak kereskedelmi célokra használható a rendszer, de gondolkodnak rajta, hogy a szociális kártyát később például közüzemi számlák kiegyenlítésénél is lehessen használni. Az elképzelések között szerepel az is, hogy valamennyi támogatást erre a kártyára lehessen majd utalni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?