12 °C Budapest

Kik kapják a legmagasabb nyugdíjat? Ezt kevesen gondolták volna!

Pénzcentrum
2009. június 23. 06:20

Kétszeres különbségek a fiatal nyugdíjasok ellátásában A Pénzcentrum ezúttal azt vizsgálta, hogy miként alakul a különböző korcsoportokba tartozó magyar nyugdíjasok ellátása. A számítások során külön vizsgáltuk a férfiakat és a nőket, akiket születési idő szerint 5 éves sávokba soroltunk. Korábbi nyugdíjas elemzéseink nem egy esetben megosztották a fórumozókat, ezúttal is tartsanak velünk, érdekes végeredmény született.

Elemzéseink során többek között megvizsgáltuk már, hogy hányan részesülnek a különböző ellátásfajtákban, górcső alá vettük a legalacsonyabb és a legmagasabb ellátásban részesülő nyugdíjasokat, elemeztük a nyugdíjasok kor szerinti megoszlását, ezúttal pedig azt nézzük meg, hogy miként alakul az egyes korcsoportokba tartozó nyugdíjasok ellátása.

Az 1974 után született nyugdíjellátásra jogosultak jórészt árvaellátásban részesülnek, a férfiak átlagos ellátása mindössze 370 Ft-tal magasabb, mint a hölgyeké. Az ebbe a sávba tartozó ellátottak 49,65 %-a férfi, míg 50,35 %-a nő. Az 1970-74 között születettek között hasonló megoszlás mellett már kezd tágulni a nyugdíjolló, a férfiak átlagos ellátása 32,1 %-kal magasabb, mint a nőké.

Korábban: Nyugdíjküszöbön a kritikus korosztály: meddig bírja a rendszer a terhelést?

A hatvanas évek második felében született nyugdíjasok (40-44 évesek) tekintetében a legmagasabb az eltérés a két nem képviselőinek ellátása között. Míg a férfiak átlagosan 85 683 forintban, addig a nők mindössze 44 638 forint ellátásban részesülnek.

A hatvanas években született férfi nyugdíjasok átlagát jelentősen felhúzza a megfelelő szolgálati jogviszonnyal a fegyveres erőktől nyugdíjba vonultak átlaga. Az 1960-64 között született férfi nyugdíjasok ellátásának átlaga eléri a 88 717 forintot, a nők nyugdíja pedig ennél a korosztálynál lépi át az ötvenezer forintot.

Az ötvenes években világra jött nyugdíjasok ellátásának vizsgálata során megállapítható, hogy az évtized második felében születettek körében még jelentős - 20 ezer forint feletti - eltérés figyelhető meg, ugyanakkor az évtized első felében születetteknél már tízezer forint alá szűkül a különbség.

Korábban: Elképesztő magyar csúcsnyugdíjak: akik nem imádkozva várják a postást!

A világháború után, de még a negyvenes években született férfi nyugdíjasok átlagos ellátása mutatja a második legmagasabb értéket 100 878 forinttal, az 1945-49 között született nők ellátása pedig a legmagasabb 83 936 forinttal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar nyugdíjak kocsoportok szerinti alakulása (Forrás: ONYF, Pénzcentrum gyűjtés)

Az ezt megelőzően született nyugdíjasok ellátását tekintve a grafikonon némi megtorpanás figyelhető meg, majd lassan emelkedni kezd az átlagos ellátások összege. A férfiaknál az 1935-39 között születettek átlagos ellátása 92 312 forintra csökken, de az ettől idősebbek átlagosan újra 100 ezer forint körüli nyugdíjat kapnak. A legmagasabb összeget, 102 740 forintot némileg meglepő módon az 1915-19 között a világra jöttek még 8 441 élő képviselője kapja.

Korábban: Évekkel elszámolták a nyugdíjat! Csak 2022-re valósul meg a korhatáremelés

Az 1915-1939 között született nők átlagos ellátása folyamatosan meghaladja a 80 ezer forintot, a húszas évek második és a harmincas évek első felében születettek (75-84 évesek) átlagos ellátása néhány száz forintra megközelíti korábban említett csúcsot.

Mindent egybevetve a férfiak átlagos ellátása 91 793 forint, a nőké pedig 78 341 forint az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság legfrissebb folyósítási statisztikái alapján.

Jubileumi nyugdíj: kinek jár a 100 ezer forint?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Holdblog  |  2024. április 15. 13:15
Mennyire leszek képes gazdagodni 2024-ben? nemekre és generációkra bontva végzett ön-bevalláson alap...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem