16 °C Budapest

Összeomolhat a kormány miatt a harmadik pillér

2009. május 28. 14:42

Elfogadhatatlan, sőt a kormány korábbi nyilatkozataival is teljesen ellentétes, hogy az öngondoskodás harmadik pillérébe tartozó önkéntes pénztári befizetések a normál jövedelemhez hasonlóan adózzanak - hangzott el a Stabilitás Pénztárszövetség mai sajtótájékoztatóján.

A hazai önkéntes pénztárrendszer 15 éves működése alatt 2,2 millió tagot gyűjtött. Az egészségpénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás éves szinten a 100 milliárd forintot is eléri. A jelenleg 800 milliárd forintos vagyon azonban lehet, hogy egy fillérrel sem növekszik tovább, ha a kormány új adótörvény-tervezetét elfogadja a parlament.

A korábban bizonyos szintig adómentes juttatások olyan mértékű adóterhet kapnának a nyakukba, hogy a munkáltatóknak nem éri majd meg egyáltalán támogatni dolgozóik öngondoskodó törekvéseit. Mint ismeretes, a kormányzat az ilyen befizetéseket 54 % adóval, valamint az adóval növelt érték után 27 %-os TB-járulékkal terhelné meg.

A munkáltatói hozzájárulást jelenleg nem terheli adó és TB járulék, a munkáltatót ugyanakkor a jelenlegi tervezet 95,6 %-os teherrel sújtaná. Ez azt jelenti, hogy például egy 10.000 Ft-os munkáltatói hozzájárulás után 9.558 Ft adó és TB járulékfizetési kötelezettsége keletkezne a munkáltatónak.

A munkáltató, ha jelenleg 10.000 Ft-ot szán munkáltatói tagdíjkiegészítésre, akkor ennek teljes egésze az egyén számlájára kerül. A tervezet szerint, a munkáltató költségszintjén, ha továbbra is 10.000 Ft-ot szán összességében munkavállalója önkéntes pénztári befizetésének támogatására, akkor 4.887 Ft adót és TB járulékot fizet és a tag egyéni számlájára csak 5.113 Ft jóváírás történik - mondta Juhász Istvánné, a szervezet főtitkára.

Dr. Bába Julianna a szövetség elnökségének tagja szerint a lépést semmilyen logikus számítás nem indokolhatja. Egyrészt a magyar pénztárakba befolyt összeg 90 százaléka magyar befektetésekben landol, ennek 60-70 százaléka pedig állampapírban. Amennyiben a tagoknak nem áll érdekükben, hogy fenntartsák számláikat, úgy elkezdik tömegesen kivonni a pénzüket. Emiatt a pénztárak kénytelenek lesznek likvidálni az eszközeiket, vagyis extrém esetben 450-500 milliárd forintnyi állampapír borulhat az állampapír-piacra.

Bár ez a felesleg könnyedén felvásárolható az IMF-hitelből, az idő előtt felvett önkéntes magánnyugdíjpénztári megtakarítás pedig magadóztatható, ez a rövid távú, rendkívül cinikus szemlélet nem összeegyeztethető az ország hosszútávú stratégiájával - tette hozzá az AXA igazgatóságának elnöke, Váradi Péter. Szerinte szintén az adómentes, vagy kedvezményes adózású rendszer megtartását indokolja, hogy magyar egészségügyben mindössze 30 százalék a lakossági finanszírozás aránya a többit az államkasszából kell elővarázsolni. Ehhez az utóbbi években csak az önkéntes megtakarítások tudtak hozzátenni, így hatalmas teher szakadna a költségvetésre hosszútávon, ha a pénztári befizetések elapadnának.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pellei József, a Villamosenergia-ipari Társaságok Nyugdíjpénztára ügyvezető igazgatója szerint tévhit, hogy a pénztári befizetéseket inkább bérben kapnák meg a dolgozók. Szerinte a béren felüli pénzeket a társadalmi felelősségvállalás miatt adják a munkáltatók, és elmaradásukat nem kompenzálnák a bérek emelésével.

A költségvetés helyzetét ismerve éppen ezért egy olyan kompromisszumos javaslatra hajlandó a Pénztárszövetség, ami egy átlag profitrátának megfelelő, 15-17 százalék körüli adómértékkel adóztatnák meg az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói támogatásokat, valamint az egészségügyi szolgáltatásokra fordítható egészségpénztári munkáltatói hozzájárulásokat. Lehoczky László a szövetség másik igazgatósági tagja egyszerű számítással bizonyította a tervezet életképességét. Szerinte a béreknek megfelelő adóztatás mellett senki nem fogja a pénztári befizetéseket választani, vagyis innen 0, azaz nulla forintja származna a költségvetésnek, míg az ő javaslatukkal egy - a mainál lanyhább - befizetési kedv mellett is szert tehetne a kormányzat olyan 10-15 milliárd forintra.

A szövetség véleménye szerint a tervezett változások felvetik a jogbiztonság, mint alkotmányos követelmény megsértésének lehetőségét, hiszen az önkéntes pénztárak esetében ezzel egy 15 éve létező rendszert lehetetlenítenének el, köztük az önkéntes nyugdíjpénztárakat, melyek hosszú távú megtakarítási formaként jöttek létre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17