11 °C Budapest

Összeomolhat a kormány miatt a harmadik pillér

2009. május 28. 14:42

Elfogadhatatlan, sőt a kormány korábbi nyilatkozataival is teljesen ellentétes, hogy az öngondoskodás harmadik pillérébe tartozó önkéntes pénztári befizetések a normál jövedelemhez hasonlóan adózzanak - hangzott el a Stabilitás Pénztárszövetség mai sajtótájékoztatóján.

A hazai önkéntes pénztárrendszer 15 éves működése alatt 2,2 millió tagot gyűjtött. Az egészségpénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás éves szinten a 100 milliárd forintot is eléri. A jelenleg 800 milliárd forintos vagyon azonban lehet, hogy egy fillérrel sem növekszik tovább, ha a kormány új adótörvény-tervezetét elfogadja a parlament.

A korábban bizonyos szintig adómentes juttatások olyan mértékű adóterhet kapnának a nyakukba, hogy a munkáltatóknak nem éri majd meg egyáltalán támogatni dolgozóik öngondoskodó törekvéseit. Mint ismeretes, a kormányzat az ilyen befizetéseket 54 % adóval, valamint az adóval növelt érték után 27 %-os TB-járulékkal terhelné meg.

A munkáltatói hozzájárulást jelenleg nem terheli adó és TB járulék, a munkáltatót ugyanakkor a jelenlegi tervezet 95,6 %-os teherrel sújtaná. Ez azt jelenti, hogy például egy 10.000 Ft-os munkáltatói hozzájárulás után 9.558 Ft adó és TB járulékfizetési kötelezettsége keletkezne a munkáltatónak.

A munkáltató, ha jelenleg 10.000 Ft-ot szán munkáltatói tagdíjkiegészítésre, akkor ennek teljes egésze az egyén számlájára kerül. A tervezet szerint, a munkáltató költségszintjén, ha továbbra is 10.000 Ft-ot szán összességében munkavállalója önkéntes pénztári befizetésének támogatására, akkor 4.887 Ft adót és TB járulékot fizet és a tag egyéni számlájára csak 5.113 Ft jóváírás történik - mondta Juhász Istvánné, a szervezet főtitkára.

Dr. Bába Julianna a szövetség elnökségének tagja szerint a lépést semmilyen logikus számítás nem indokolhatja. Egyrészt a magyar pénztárakba befolyt összeg 90 százaléka magyar befektetésekben landol, ennek 60-70 százaléka pedig állampapírban. Amennyiben a tagoknak nem áll érdekükben, hogy fenntartsák számláikat, úgy elkezdik tömegesen kivonni a pénzüket. Emiatt a pénztárak kénytelenek lesznek likvidálni az eszközeiket, vagyis extrém esetben 450-500 milliárd forintnyi állampapír borulhat az állampapír-piacra.

Bár ez a felesleg könnyedén felvásárolható az IMF-hitelből, az idő előtt felvett önkéntes magánnyugdíjpénztári megtakarítás pedig magadóztatható, ez a rövid távú, rendkívül cinikus szemlélet nem összeegyeztethető az ország hosszútávú stratégiájával - tette hozzá az AXA igazgatóságának elnöke, Váradi Péter. Szerinte szintén az adómentes, vagy kedvezményes adózású rendszer megtartását indokolja, hogy magyar egészségügyben mindössze 30 százalék a lakossági finanszírozás aránya a többit az államkasszából kell elővarázsolni. Ehhez az utóbbi években csak az önkéntes megtakarítások tudtak hozzátenni, így hatalmas teher szakadna a költségvetésre hosszútávon, ha a pénztári befizetések elapadnának.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Pellei József, a Villamosenergia-ipari Társaságok Nyugdíjpénztára ügyvezető igazgatója szerint tévhit, hogy a pénztári befizetéseket inkább bérben kapnák meg a dolgozók. Szerinte a béren felüli pénzeket a társadalmi felelősségvállalás miatt adják a munkáltatók, és elmaradásukat nem kompenzálnák a bérek emelésével.

A költségvetés helyzetét ismerve éppen ezért egy olyan kompromisszumos javaslatra hajlandó a Pénztárszövetség, ami egy átlag profitrátának megfelelő, 15-17 százalék körüli adómértékkel adóztatnák meg az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói támogatásokat, valamint az egészségügyi szolgáltatásokra fordítható egészségpénztári munkáltatói hozzájárulásokat. Lehoczky László a szövetség másik igazgatósági tagja egyszerű számítással bizonyította a tervezet életképességét. Szerinte a béreknek megfelelő adóztatás mellett senki nem fogja a pénztári befizetéseket választani, vagyis innen 0, azaz nulla forintja származna a költségvetésnek, míg az ő javaslatukkal egy - a mainál lanyhább - befizetési kedv mellett is szert tehetne a kormányzat olyan 10-15 milliárd forintra.

A szövetség véleménye szerint a tervezett változások felvetik a jogbiztonság, mint alkotmányos követelmény megsértésének lehetőségét, hiszen az önkéntes pénztárak esetében ezzel egy 15 éve létező rendszert lehetetlenítenének el, köztük az önkéntes nyugdíjpénztárakat, melyek hosszú távú megtakarítási formaként jöttek létre.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem