24 °C Budapest

Egészségpénztárak: egységes hozamszámítást!

2009. április 29. 09:32

Miközben a nyugdíjpénztárak egymás után hozzák nyilvánosságra az elmúlt évben elért hozamaikat, addig a közel 800 milliárd forintra rúgó önkéntes pénztári vagyon 6 százalékát, 47 milliárdnyi vagyont kezelő önkéntes egészségpénztáraknak jelenleg nincsen ilyen jellegű kötelezettségük. Ezért érdemes röviden áttekinteni, mi zajlott az elmúlt évben az egészségpénztári piacon, illetve miért volna fontos ebben a szektorban is megteremteni az összehasonlíthatóságot.


A pénz- és tőkepiaci válság hatásai az önkéntes egészségpénztárak hozamaiban nem okoztak jelentős visszaesést: e pénztárak vagyonuk túlnyomó részét ugyanis rövid lejáratú állampapírokban tartják. Az öngondoskodás területén egyre fontosabb szerephez jutó önkéntes egészségpénztárak sajátos befektetési módja feladataikból adódik. E pénztárakon keresztül a pénztártagok olyan gyógyító és megelőző célú egészségügyi szolgáltatásokat tudnak kifizetni, amelyeket a kötelező egészségbiztosítási rendszer nem finanszíroz. Az itt összegyűlt összegeket tehát a tagok - a nyugdíjcélú megtakarításokkal ellentétben - bármikor igényelhetik. Ez indokolja, hogy az itt elhelyezett megtakarítások szinte kizárólag kincstárjegyekben fekszenek, a likviditás mellett szolidabb, de válságos időkben is biztos, kamatadóval nem terhelt hozamot garantálva.

A Patika Egészségpénztár, amely a legnagyobb, pénzintézettől független önkéntes egészségpénztár, 2008-ban 6 százalékos hozamot tudott elérni. (A Patika-csoport Új Pillér prémiumpénztára ugyanebben az időszakban nettó 7 százalékos hozamot produkált). Ám nem csupán a tavalyi évben, hanem egy évtizedes működése során folyamatosan az inflációt követő, az esetek többségében azt lényegesen meghaladó hozamokat ért el ügyfelei befektetései után. Működésének objektív megítélése azonban megkívánná, hogy versenytársaihoz is pontosan mérni lehessen teljesítményét.

"Az önkéntes egészségpénztári szektornak régi adóssága egy egységes hozamszámítási képlet kidolgozása. - magyarázza dr. Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár vezérigazgatója. - Az egyes pénztárak a mai napig eltérő módon számítják ezt az értéket. Mivel a lakossági öngondoskodás erősödésével a tavalyi év végére 842 ezer tag már több mint 47 milliárd forintnyi vagyona gyűlt össze ebben a szektorban, igencsak időszerű volna, hogy az öngondoskodók egyértelműen össze tudják hasonlítani az egyes pénztárak gazdálkodásának hatékonyságát, múltbéli teljesítményét úgy, ahogyan azt az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében is megtehetik."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 13. 10:39
A kormánypárti Metropol egy 2023 augusztusi cikkében több valótlanságot állított a főváros gazdálkod...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem