Egészségpénztárak: egységes hozamszámítást!

2009. április 29. 09:32

Miközben a nyugdíjpénztárak egymás után hozzák nyilvánosságra az elmúlt évben elért hozamaikat, addig a közel 800 milliárd forintra rúgó önkéntes pénztári vagyon 6 százalékát, 47 milliárdnyi vagyont kezelő önkéntes egészségpénztáraknak jelenleg nincsen ilyen jellegű kötelezettségük. Ezért érdemes röviden áttekinteni, mi zajlott az elmúlt évben az egészségpénztári piacon, illetve miért volna fontos ebben a szektorban is megteremteni az összehasonlíthatóságot.


A pénz- és tőkepiaci válság hatásai az önkéntes egészségpénztárak hozamaiban nem okoztak jelentős visszaesést: e pénztárak vagyonuk túlnyomó részét ugyanis rövid lejáratú állampapírokban tartják. Az öngondoskodás területén egyre fontosabb szerephez jutó önkéntes egészségpénztárak sajátos befektetési módja feladataikból adódik. E pénztárakon keresztül a pénztártagok olyan gyógyító és megelőző célú egészségügyi szolgáltatásokat tudnak kifizetni, amelyeket a kötelező egészségbiztosítási rendszer nem finanszíroz. Az itt összegyűlt összegeket tehát a tagok - a nyugdíjcélú megtakarításokkal ellentétben - bármikor igényelhetik. Ez indokolja, hogy az itt elhelyezett megtakarítások szinte kizárólag kincstárjegyekben fekszenek, a likviditás mellett szolidabb, de válságos időkben is biztos, kamatadóval nem terhelt hozamot garantálva.

A Patika Egészségpénztár, amely a legnagyobb, pénzintézettől független önkéntes egészségpénztár, 2008-ban 6 százalékos hozamot tudott elérni. (A Patika-csoport Új Pillér prémiumpénztára ugyanebben az időszakban nettó 7 százalékos hozamot produkált). Ám nem csupán a tavalyi évben, hanem egy évtizedes működése során folyamatosan az inflációt követő, az esetek többségében azt lényegesen meghaladó hozamokat ért el ügyfelei befektetései után. Működésének objektív megítélése azonban megkívánná, hogy versenytársaihoz is pontosan mérni lehessen teljesítményét.

"Az önkéntes egészségpénztári szektornak régi adóssága egy egységes hozamszámítási képlet kidolgozása. - magyarázza dr. Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár vezérigazgatója. - Az egyes pénztárak a mai napig eltérő módon számítják ezt az értéket. Mivel a lakossági öngondoskodás erősödésével a tavalyi év végére 842 ezer tag már több mint 47 milliárd forintnyi vagyona gyűlt össze ebben a szektorban, igencsak időszerű volna, hogy az öngondoskodók egyértelműen össze tudják hasonlítani az egyes pénztárak gazdálkodásának hatékonyságát, múltbéli teljesítményét úgy, ahogyan azt az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében is megtehetik."

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
MEDIA1  |  2022. november 30. 15:30
Megnéztük, mi az igazság abban, amit a Telex írt Novák András, az ATV tudósítójának Oroszországban k...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?