5 °C Budapest

Mit mutat egy egészségpénztári hozam?

Pénzcentrum
2009. május 5. 10:02

Az egészségpénztár egészségügyi és egészségvédelmi kiadások finanszírozására jött létre, a nyugdíjpénztári megtakarításokkal ellentétben tehát nem egy elsősorban hosszú távú megtakarítási forma. Mindemellett az egészségpénztárak az egyéni számlákon felhalmozott összegeket befektetik ugyan, de jellegéből fakadóan elsősorban rövidtávú pénz- és tőkepiaci eszközök formájában. Az egészségpénztárak teljesítményét tehát szemben a nyugdíjpénztárakkal nem a hozamadataik mutatják meg. - hangsúlyozza a Stabilitás Pénztárszövetség.

Az önkéntes pénztáraknak három fajtája létezik ma Magyarországon: a nyugdíj, az önsegélyező és az egészségpénztár. A nyugdíjpénztár tartós megtakarításra, a nyugdíj kiegészítésére szolgáló forma, az önsegélyező szociális és egészségügyi finanszírozást nyújt, az egészségpénztár a társadalombiztosítás egészségügyi ellátásait támogatja, valamint betegség megelőző, egészségmegtartó lakossági kiadásokra nyújt fedezetet. Az önkéntes egészségpénztár tehát a rendszerváltozás egyik korai, igazi újdonságot hozó intézménye azáltal, hogy egészségügyi, egészségvédelmi célokra gyűjti a befizetéseket.

Az egészségpénztári tagok pénztári vagyona 47 milliárd forint, amely megközelítette az egy évi befizetés összegét, mely már nem elhanyagolható előtakarékosság is. Összevetve, hogy évről évre az egészségpénztári szolgáltatások igénybevétele hány százalékát tette ki az egészségpénztári befizetéseknek (tagdíj, munkáltatói hozzájárulás, támogatás), illetve a fedezeti alap állományának (az egyéni számlák egyenlegeinek összege) elmondható, hogy az évek során a szolgáltatások igénybevétele kisebb ingadozásokkal mind a befizetések, mind a fedezeti alap arányában emelkedő tendenciát mutatnak. Ennek magyarázata alapvetően a pénztárak működési jellegéből fakad. A cél tehát nem a hosszú távú megtakarítás, mint a nyugdíjpénztárak esetében, az egészségpénztárak vagyonukat elsősorban rövidtávú pénz- és tőkepiaci eszközökbe fektetik.

"Az egészségpénztárak alapvetően arra hivatottak, hogy a tagjai, vagy azok munkáltatói részéről az egészségük finanszírozása érdekében célirányosan befizetett összegeket, minél magasabb színvonalú egészségpénztári szolgáltatásokra fordítsák. Ezért, bár az egészségpénztári vagyon emelkedő tendenciát mutat, korántsem olyan mértékűt, mint a nyugdíjpénztárak esetében. Összehasonlítva, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a vagyon 7-szer, a magánnyugdíjpénztáraknál 6-szor nagyobb volt az éves befizetésnél. Az egészségpénztárak összehasonlításakor tehát elsősorban a működési levonások adják a tag számára is érzékelhető különbséget, nem pedig a néhány %-os hozamkülönbség.", hangsúlyozta Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség Egészségpénztári tagozatának elnöke. 

A szakember arra vonatkozóan, hogy javasolja-e hogy a nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan az egészségpénztárak évente kötelezően hozzák nyilvánosságra hozam adataikat, megjegyezte: "Az egészségpénztári hozam, közgazdasági tartalmában nem ugyanaz, mint a nyugdíjpénztári hozam. Az egészségpénztárak pénzforgalmi szemléletben vezetik könyveiket, s így az értékpapírok napi árfolyamváltozásait nem jelenítik meg hozamaikban. Kizárólag az eladott, lejárt papírok eredményét számolják be a hozamba. Az üzemgazdasági szemléletű nyugdíjpénztári hozamszámítás ugyanakkor a piac minden mozgását figyelembe veszi a hozam megállapítás során, ennek hol pozitív, hol negatív hatásával. Mindemellett egyetértek, azzal, hogy egy alapos szakmai előkészítést követően az egészségpénztárak hozamát is hozzuk nyilvánosságra, de mégis azt gondolom, hogy az egészségpénztári hozamok marketing célú összehasonlítása a nyugdíjpénztáriakéval szakmailag hibás és etikátlan."

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?