34 °C Budapest

Mit mutat egy egészségpénztári hozam?

Pénzcentrum
2009. május 5. 10:02

Az egészségpénztár egészségügyi és egészségvédelmi kiadások finanszírozására jött létre, a nyugdíjpénztári megtakarításokkal ellentétben tehát nem egy elsősorban hosszú távú megtakarítási forma. Mindemellett az egészségpénztárak az egyéni számlákon felhalmozott összegeket befektetik ugyan, de jellegéből fakadóan elsősorban rövidtávú pénz- és tőkepiaci eszközök formájában. Az egészségpénztárak teljesítményét tehát szemben a nyugdíjpénztárakkal nem a hozamadataik mutatják meg. - hangsúlyozza a Stabilitás Pénztárszövetség.

Az önkéntes pénztáraknak három fajtája létezik ma Magyarországon: a nyugdíj, az önsegélyező és az egészségpénztár. A nyugdíjpénztár tartós megtakarításra, a nyugdíj kiegészítésére szolgáló forma, az önsegélyező szociális és egészségügyi finanszírozást nyújt, az egészségpénztár a társadalombiztosítás egészségügyi ellátásait támogatja, valamint betegség megelőző, egészségmegtartó lakossági kiadásokra nyújt fedezetet. Az önkéntes egészségpénztár tehát a rendszerváltozás egyik korai, igazi újdonságot hozó intézménye azáltal, hogy egészségügyi, egészségvédelmi célokra gyűjti a befizetéseket.

Az egészségpénztári tagok pénztári vagyona 47 milliárd forint, amely megközelítette az egy évi befizetés összegét, mely már nem elhanyagolható előtakarékosság is. Összevetve, hogy évről évre az egészségpénztári szolgáltatások igénybevétele hány százalékát tette ki az egészségpénztári befizetéseknek (tagdíj, munkáltatói hozzájárulás, támogatás), illetve a fedezeti alap állományának (az egyéni számlák egyenlegeinek összege) elmondható, hogy az évek során a szolgáltatások igénybevétele kisebb ingadozásokkal mind a befizetések, mind a fedezeti alap arányában emelkedő tendenciát mutatnak. Ennek magyarázata alapvetően a pénztárak működési jellegéből fakad. A cél tehát nem a hosszú távú megtakarítás, mint a nyugdíjpénztárak esetében, az egészségpénztárak vagyonukat elsősorban rövidtávú pénz- és tőkepiaci eszközökbe fektetik.

"Az egészségpénztárak alapvetően arra hivatottak, hogy a tagjai, vagy azok munkáltatói részéről az egészségük finanszírozása érdekében célirányosan befizetett összegeket, minél magasabb színvonalú egészségpénztári szolgáltatásokra fordítsák. Ezért, bár az egészségpénztári vagyon emelkedő tendenciát mutat, korántsem olyan mértékűt, mint a nyugdíjpénztárak esetében. Összehasonlítva, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a vagyon 7-szer, a magánnyugdíjpénztáraknál 6-szor nagyobb volt az éves befizetésnél. Az egészségpénztárak összehasonlításakor tehát elsősorban a működési levonások adják a tag számára is érzékelhető különbséget, nem pedig a néhány %-os hozamkülönbség.", hangsúlyozta Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség Egészségpénztári tagozatának elnöke. 

A szakember arra vonatkozóan, hogy javasolja-e hogy a nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan az egészségpénztárak évente kötelezően hozzák nyilvánosságra hozam adataikat, megjegyezte: "Az egészségpénztári hozam, közgazdasági tartalmában nem ugyanaz, mint a nyugdíjpénztári hozam. Az egészségpénztárak pénzforgalmi szemléletben vezetik könyveiket, s így az értékpapírok napi árfolyamváltozásait nem jelenítik meg hozamaikban. Kizárólag az eladott, lejárt papírok eredményét számolják be a hozamba. Az üzemgazdasági szemléletű nyugdíjpénztári hozamszámítás ugyanakkor a piac minden mozgását figyelembe veszi a hozam megállapítás során, ennek hol pozitív, hol negatív hatásával. Mindemellett egyetértek, azzal, hogy egy alapos szakmai előkészítést követően az egészségpénztárak hozamát is hozzuk nyilvánosságra, de mégis azt gondolom, hogy az egészségpénztári hozamok marketing célú összehasonlítása a nyugdíjpénztáriakéval szakmailag hibás és etikátlan."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 10:25
Hűtlen kezelés gyanújával tesz rendőrségi feljelentést a Demokratikus Koalíció a Magyar Turisztikai...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm