14 °C Budapest

Gazdasági válság: "Ööööö... fogalmam sincs!"

Pénzcentrum
2009. május 25. 05:55

Rendhagyó "osztályfőnöki óra" keretében mutatták be a hazai középiskolák 10. és 11 évfolyamos tanulóinak, miről is szól valójában a válság. Hamar kiderült, akit érdekel, az úgyis foglalkozik vele, akit nem, az úgysem figyel oda.

Mi az a Centrum TISZK?
A Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. 2008 őszén alakult meg hat tagiskola szakképzési tevékenységének összehangolására. A projekt, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 177 millió forint támogatással valósul meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-2.2.3/07/1/KMR programjának keretében.

Komikus látvány fogadta péntek késő délelőtt az Arénába látogató gyér számú közönséget, a boltok közti "sétényokon" ugyanis narancssárga azonosító kártyás tinédzserek lézengtek 10-20 fős csoportokban, mindannyian hasonló színű frizbivel felszerelkezve. A Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ (Centrum TISZK) ugyanis csaknem 700, 10. és 11. osztályos diákot szervezett össze az Aréna Pláza egyik mozitermébe, hogy néhány előadás segítségével felvilágosítsa a nebulókat, hogyan is alakult ki a mostani válság, és mit is jelent ez valójában.

A 700 fő azonban egy kicsit soknak bizonyulhatott, vagy egyszerűen csak többen jöttek el, ám mindenesetre teremben a lépcsőkön is ültek a diákok, miközben legalább százan még kint lézengtek a mozin kívül a plázában, kezükben az érthetetlen ajándékként kapott frizbivel. (Hogy nem lógtak el péntek dél lévén, annak oka valószínűleg nem az osztályfőnöki intőtől való félelem, inkább az, hogy aki túlélte az előadásokat, az jutalmul megnézhette a Titanic 3D-t, amelyben a 11 Oscar-t nyert Titanic rendezője, James Cameron ezúttal 3D-s kamerákkal tér vissza a roncshoz.


Osztályfőnöki a válságról - galéria!

Az előadások bevezetéseképp egy ötperces kis montázst vetítettek le diákok válaszaiból arra a nem túl eredeti kérdésre, hogy mit is jelent nekik a válság, mit éreznek belőle, satöbbi, satöbbi. Ennek az egyszeri újságíró általában nagyon örül, mert nem kell neki végigkérdeznie az összes iruló-piruló diákot ugyanerről a témáról, hanem készen megkapja a válaszokat, tömören-okosan. Másrészt, mint minden tömören okosan megszerkesztett válasz, ez is jókora torzítást mutat a valósághoz képest ebben teljesen biztos vagyok.

Az egyik oldalon ugye volt a címben is idézett válasz, meg még vagy 15 hasonló, melyekből világosan látszik, hogy a diákok egy részét nem hogy nem érdekli a válság, arról sem értesültek, hogy van. Persze lehet, hogy náluk otthon nincs is. Egy kisebb részük hallott róla, de semmi változást nem észlelt a saját életében, és szintén néhányan homályosan észlelték is, hogy valami nem úgy megy, mint ahogy az egészen tavalyig megszokott volt. Viszont amikor egy 17 éves lány szájából elhangzik a "másodlagos jelzálogpiaci válság", és a "kiigazítás szükségessége, mely azonban társadalmi elégedetlenségekhez vezethet", ott azért már az embernek eszébe jut, vajon megírta-e előre az osztályfőnök a választ, vagy az odaállított tanuló tényleg ennyire stréber. Egyik esetben sem lehet túl sok barátnője, az biztos.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az "osztályfőnöki óra" keretében dr. Mohai György, a BÉT vezérigazgatója és dr. Bernek Ágnes, a Nemzeti Tankönyvkiadó szerzője is megosztotta a válságról alkotott gondolatait a népes hallgatósággal. A megszokottól eltérő óra mindenesetre sokkal jobban telt, mint egy hagyományos, legalábbis itt húsz perc elteltével is csak hébe-hóba hangzott fel egy-egy vihogás, horkolás sem hallatszott és átizzadt tornacipők sem repkedtek a levegőben - bár lehet, hogy ez máskor sem általános jelenség, csak az én osztályom volt kissé deviáns annak idején.

Az esemény apropója egyébként az volt, hogy a Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ olyan tananyagot állít össze, mely minden középiskola számára ingyen elérhető, és ami egy osztályfőnöki óra keretében bevezetheti a diákokat a válsággal kapcsolatos alapvető ismeretek világába. A tanári segédlettel is ellátott tananyagot minden középiskolába eljuttatják, és elérhetővé tették mindenki számára az interneten is. Persze kérdés, mekkora sikere lesz a tanulók körében. Ahogy ugyanis egyikük megjegyezte: "Akit érdekel, az úgyis utánaolvas, akit meg nem, az úgysem fog odafigyelni." A teljes magyar középiskolai oktatás keresztmetszetét kaptuk meg ebben az egyetlen egy mondatban...

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17