6 °C Budapest

Gazdasági válság: "Ööööö... fogalmam sincs!"

Pénzcentrum
2009. május 25. 05:55

Rendhagyó "osztályfőnöki óra" keretében mutatták be a hazai középiskolák 10. és 11 évfolyamos tanulóinak, miről is szól valójában a válság. Hamar kiderült, akit érdekel, az úgyis foglalkozik vele, akit nem, az úgysem figyel oda.

Mi az a Centrum TISZK?
A Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. 2008 őszén alakult meg hat tagiskola szakképzési tevékenységének összehangolására. A projekt, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 177 millió forint támogatással valósul meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-2.2.3/07/1/KMR programjának keretében.

Komikus látvány fogadta péntek késő délelőtt az Arénába látogató gyér számú közönséget, a boltok közti "sétényokon" ugyanis narancssárga azonosító kártyás tinédzserek lézengtek 10-20 fős csoportokban, mindannyian hasonló színű frizbivel felszerelkezve. A Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ (Centrum TISZK) ugyanis csaknem 700, 10. és 11. osztályos diákot szervezett össze az Aréna Pláza egyik mozitermébe, hogy néhány előadás segítségével felvilágosítsa a nebulókat, hogyan is alakult ki a mostani válság, és mit is jelent ez valójában.

A 700 fő azonban egy kicsit soknak bizonyulhatott, vagy egyszerűen csak többen jöttek el, ám mindenesetre teremben a lépcsőkön is ültek a diákok, miközben legalább százan még kint lézengtek a mozin kívül a plázában, kezükben az érthetetlen ajándékként kapott frizbivel. (Hogy nem lógtak el péntek dél lévén, annak oka valószínűleg nem az osztályfőnöki intőtől való félelem, inkább az, hogy aki túlélte az előadásokat, az jutalmul megnézhette a Titanic 3D-t, amelyben a 11 Oscar-t nyert Titanic rendezője, James Cameron ezúttal 3D-s kamerákkal tér vissza a roncshoz.


Osztályfőnöki a válságról - galéria!

Az előadások bevezetéseképp egy ötperces kis montázst vetítettek le diákok válaszaiból arra a nem túl eredeti kérdésre, hogy mit is jelent nekik a válság, mit éreznek belőle, satöbbi, satöbbi. Ennek az egyszeri újságíró általában nagyon örül, mert nem kell neki végigkérdeznie az összes iruló-piruló diákot ugyanerről a témáról, hanem készen megkapja a válaszokat, tömören-okosan. Másrészt, mint minden tömören okosan megszerkesztett válasz, ez is jókora torzítást mutat a valósághoz képest ebben teljesen biztos vagyok.

Az egyik oldalon ugye volt a címben is idézett válasz, meg még vagy 15 hasonló, melyekből világosan látszik, hogy a diákok egy részét nem hogy nem érdekli a válság, arról sem értesültek, hogy van. Persze lehet, hogy náluk otthon nincs is. Egy kisebb részük hallott róla, de semmi változást nem észlelt a saját életében, és szintén néhányan homályosan észlelték is, hogy valami nem úgy megy, mint ahogy az egészen tavalyig megszokott volt. Viszont amikor egy 17 éves lány szájából elhangzik a "másodlagos jelzálogpiaci válság", és a "kiigazítás szükségessége, mely azonban társadalmi elégedetlenségekhez vezethet", ott azért már az embernek eszébe jut, vajon megírta-e előre az osztályfőnök a választ, vagy az odaállított tanuló tényleg ennyire stréber. Egyik esetben sem lehet túl sok barátnője, az biztos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az "osztályfőnöki óra" keretében dr. Mohai György, a BÉT vezérigazgatója és dr. Bernek Ágnes, a Nemzeti Tankönyvkiadó szerzője is megosztotta a válságról alkotott gondolatait a népes hallgatósággal. A megszokottól eltérő óra mindenesetre sokkal jobban telt, mint egy hagyományos, legalábbis itt húsz perc elteltével is csak hébe-hóba hangzott fel egy-egy vihogás, horkolás sem hallatszott és átizzadt tornacipők sem repkedtek a levegőben - bár lehet, hogy ez máskor sem általános jelenség, csak az én osztályom volt kissé deviáns annak idején.

Az esemény apropója egyébként az volt, hogy a Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ olyan tananyagot állít össze, mely minden középiskola számára ingyen elérhető, és ami egy osztályfőnöki óra keretében bevezetheti a diákokat a válsággal kapcsolatos alapvető ismeretek világába. A tanári segédlettel is ellátott tananyagot minden középiskolába eljuttatják, és elérhetővé tették mindenki számára az interneten is. Persze kérdés, mekkora sikere lesz a tanulók körében. Ahogy ugyanis egyikük megjegyezte: "Akit érdekel, az úgyis utánaolvas, akit meg nem, az úgysem fog odafigyelni." A teljes magyar középiskolai oktatás keresztmetszetét kaptuk meg ebben az egyetlen egy mondatban...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm