-2 °C Budapest

Gazdasági válság: "Ööööö... fogalmam sincs!"

Pénzcentrum
2009. május 25. 05:55

Rendhagyó "osztályfőnöki óra" keretében mutatták be a hazai középiskolák 10. és 11 évfolyamos tanulóinak, miről is szól valójában a válság. Hamar kiderült, akit érdekel, az úgyis foglalkozik vele, akit nem, az úgysem figyel oda.

Mi az a Centrum TISZK?
A Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. 2008 őszén alakult meg hat tagiskola szakképzési tevékenységének összehangolására. A projekt, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 177 millió forint támogatással valósul meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-2.2.3/07/1/KMR programjának keretében.

Komikus látvány fogadta péntek késő délelőtt az Arénába látogató gyér számú közönséget, a boltok közti "sétényokon" ugyanis narancssárga azonosító kártyás tinédzserek lézengtek 10-20 fős csoportokban, mindannyian hasonló színű frizbivel felszerelkezve. A Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ (Centrum TISZK) ugyanis csaknem 700, 10. és 11. osztályos diákot szervezett össze az Aréna Pláza egyik mozitermébe, hogy néhány előadás segítségével felvilágosítsa a nebulókat, hogyan is alakult ki a mostani válság, és mit is jelent ez valójában.

A 700 fő azonban egy kicsit soknak bizonyulhatott, vagy egyszerűen csak többen jöttek el, ám mindenesetre teremben a lépcsőkön is ültek a diákok, miközben legalább százan még kint lézengtek a mozin kívül a plázában, kezükben az érthetetlen ajándékként kapott frizbivel. (Hogy nem lógtak el péntek dél lévén, annak oka valószínűleg nem az osztályfőnöki intőtől való félelem, inkább az, hogy aki túlélte az előadásokat, az jutalmul megnézhette a Titanic 3D-t, amelyben a 11 Oscar-t nyert Titanic rendezője, James Cameron ezúttal 3D-s kamerákkal tér vissza a roncshoz.


Osztályfőnöki a válságról - galéria!

Az előadások bevezetéseképp egy ötperces kis montázst vetítettek le diákok válaszaiból arra a nem túl eredeti kérdésre, hogy mit is jelent nekik a válság, mit éreznek belőle, satöbbi, satöbbi. Ennek az egyszeri újságíró általában nagyon örül, mert nem kell neki végigkérdeznie az összes iruló-piruló diákot ugyanerről a témáról, hanem készen megkapja a válaszokat, tömören-okosan. Másrészt, mint minden tömören okosan megszerkesztett válasz, ez is jókora torzítást mutat a valósághoz képest ebben teljesen biztos vagyok.

Az egyik oldalon ugye volt a címben is idézett válasz, meg még vagy 15 hasonló, melyekből világosan látszik, hogy a diákok egy részét nem hogy nem érdekli a válság, arról sem értesültek, hogy van. Persze lehet, hogy náluk otthon nincs is. Egy kisebb részük hallott róla, de semmi változást nem észlelt a saját életében, és szintén néhányan homályosan észlelték is, hogy valami nem úgy megy, mint ahogy az egészen tavalyig megszokott volt. Viszont amikor egy 17 éves lány szájából elhangzik a "másodlagos jelzálogpiaci válság", és a "kiigazítás szükségessége, mely azonban társadalmi elégedetlenségekhez vezethet", ott azért már az embernek eszébe jut, vajon megírta-e előre az osztályfőnök a választ, vagy az odaállított tanuló tényleg ennyire stréber. Egyik esetben sem lehet túl sok barátnője, az biztos.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az "osztályfőnöki óra" keretében dr. Mohai György, a BÉT vezérigazgatója és dr. Bernek Ágnes, a Nemzeti Tankönyvkiadó szerzője is megosztotta a válságról alkotott gondolatait a népes hallgatósággal. A megszokottól eltérő óra mindenesetre sokkal jobban telt, mint egy hagyományos, legalábbis itt húsz perc elteltével is csak hébe-hóba hangzott fel egy-egy vihogás, horkolás sem hallatszott és átizzadt tornacipők sem repkedtek a levegőben - bár lehet, hogy ez máskor sem általános jelenség, csak az én osztályom volt kissé deviáns annak idején.

Az esemény apropója egyébként az volt, hogy a Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ olyan tananyagot állít össze, mely minden középiskola számára ingyen elérhető, és ami egy osztályfőnöki óra keretében bevezetheti a diákokat a válsággal kapcsolatos alapvető ismeretek világába. A tanári segédlettel is ellátott tananyagot minden középiskolába eljuttatják, és elérhetővé tették mindenki számára az interneten is. Persze kérdés, mekkora sikere lesz a tanulók körében. Ahogy ugyanis egyikük megjegyezte: "Akit érdekel, az úgyis utánaolvas, akit meg nem, az úgysem fog odafigyelni." A teljes magyar középiskolai oktatás keresztmetszetét kaptuk meg ebben az egyetlen egy mondatban...

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Holdblog  |  2023. december 2. 07:01
A héten elstartolt az első olyan légi járat, ami használt sütőolajból és más biomasszából, szemétből...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm