10 °C Budapest

Vége a nagy akciózásnak: három bank viszi már csak a prímet!

Pénzcentrum
2009. január 7. 05:40

Fuss, amig nem lép a jegybank! Úgy fest, véget ért a nagy betéti hozamok időszaka, és a jegybanki alapkamat csökkentésével összhangban a kereskedelmi bankok is kezdik megnyirbálni akciós és nem akciós betéti kamataikat is. A szemfülesek, de főleg gyorsan döntők azonban még így is találhatnak igazán jó ajánlatot, amihez most mi is segítséget próbálunk nyújtani!

Szokásunkhoz híven, lekötött betét körképünk során a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett, vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ez alkalommal sem vettük azonban figyelembe a kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2009. január 6-án történt.)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötötték különösebb feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól), hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Ismét egyszámjegyűek a kamatok, persze nem mindegyik...

A jegybanki alapkamat december 23-i csökkentése óta nem készítettünk körképet, mostanra azonban szinte az összes bank - kivéve Allianz Bank, Budapest Bank, Citibank, FHB Bank - beépítette a változást kondíciós listáiba, vagyis csökkentett betéti kamatain. Ez leginkább az egy hónapos futamidejű lekötéseknél érzékelhető, ahol a legjobb három ajánlat egyike sem nyújt kétszámjegyű éves hozamot.


Irány a bank, ha még jót akarsz!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Már a nagy összeg sem garancia!

Általában a lekötött betéti kamatokra igaz, hogy minél nagyobb összeget helyezünk el a bankban, annál nagyobb kamatra számíthatunk. A mostani akcióknak köszönhetően azonban olyan ajánlatok kerültek a legjobb háromba - különösen 3, 6, illetve 12 hónapos időtávon, melyek nem különböznek összegsávonként, vagyis 800 ezer, 3 millió és 5 millió esetén is ugyanakkora kamatot eredményeznek.

Irány a bank, ha még jót akarsz!

A legjobban talán az akciós ajánlatokat összesítő táblázatból látszik, hogy mennyire megfogyatkozott a magas kamatokkal kecsegetető ajánlatok száma. A pirossal jelölt kamatok ugyanis az előző körképünk óta csökkenést szenvedtek, ami a táblázaton végignézve szinte mindegyik konstrukcióról elmondható, nem beszélve az időközben visszavonásra került ajánlatokról.

Fontos azonban megjegyezni, hogy egy ilyen körkép alkalmával mindössze pillanatképet tudunk szolgáltatni a bankok által nyújtott kondíciókról, különösen a mostani helyzetben, mikor egy hónapon belül akár többször is változtatnak kamatfeltételeiken a pénzintézetek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem