8 °C Budapest

Ha nem értenéd, mi folyik a gazdaságban - egy kis magyarázat a válsághoz

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 05:55

Mi történt másképp az USA-ban, mint a világ többi részén? A pénzügyi piacokat 2007 augusztusában elérő válságot elsősorban az USA jelzáloghiteleinek bedőlése, illetve várható bedőlése idézte elő. Ennek okait, vagyis a másodlagos jelzálogpiac diszfunkcióit rengeteg tanulmány megvitatta már, felhívva a figyelmet az észnélküli, illetve laza hitelezési gyakorlat káros következményeire. A válsághoz azonban az ingatlanpiac működési zavarai, számos intézményi sajátosság, adózási, jogi és egyéb szabályozói tényezők is hozzájárultak. Ezeket ismerteti a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) egyik legfrissebb tanulmánya.

A kérdés megválaszolásához a tanulmány készítői számos európai ország(Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország), valamint Kanada és Ausztrália építőiparát, és hitelezési gyakorlatát is összehasonlították, ami alapján kiderül, hogy mely tényezők együttese vezetett a mostani helyzethez.

Az építési boom nem csak az Egyesült Államokat jellemezte az elmúlt években, hiszen számos európai országban is a GDP jelentős hányadát az építőipar szolgáltatta. 2006-ban nagyjából az összes említett ország elérte a csúcsot, ami az építések volumenét illeti, ami mégis megkülönbözteti az USA-t a többi országtól, az az ekkorra felhalmozódott túlkínálat. Az alábbi ábrán ezt az üresen álló lakások aránya mutatja, ami 2006-ra jelentősen megugrott, különösen a 2000-ben épült házak esetén. Bár hasonló adatok a többi országra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre, a szerzők korábbi tanulmányok alapján azt állítják, hogy ilyen jelenség máshol nem volt megfigyelhető, magyarul nem alakult ki túlkínálat 2006-ra sem.

Miért alakulhatott ki túlkínálat, illetve mitől volt az USA-ban alacsonyabb a kereslet?

Nem kell hozzá közgazdásznak lenni, hogy valaki kitalálja, mi határozza meg a szükséges lakásépítések számát egy országban. Az egyik ilyen tényező, a lakosság növekedési üteme, hiszen az újakat el kell látni lakással, a másik a jövedelem növekedési üteme, hiszen az életszínvonal emelkedésével az elvárások is nőnek, így egyre többen fognak felújításba, vagy lakáscserébe.

Ennek megfelelően több új lakásra van szükség olyan országokban, ahol a lakosság gyorsan nő, és az életszínvonal is emelkedik. A tanulmány készítői ezért megvizsgálták, hogy az említett paraméterek hogyan alakultak 2001-2006 között, és arra a megállapításra jutottak (regressziós modelleket alkalmazva), hogy az USA-ban bőven meghaladta a szükséges ütemet a lakásépítések száma, Kanadában, Spanyolországban, és Nagy-Britanniában ezzel szemben a szükségesnek megfelelő számú ingatlan épült.

A lakások átlagos alapterülete a vizsgált időszakban szintén évi 1,6 százalékkal emelkedett, ami közel duplája a '90-es években mértnek, amikor a háztartások jövedelme még jóval gyorsabban emelkedett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A túlkínálatos piac tehát magyarázatot ad arra, hogy miért kezdtek el drasztikusan zuhanni az árak, ami később több jelzáloghitellel rendelkező fizetésképtelenségéhez, és ellehetetlenüléséhez vezetett.

A szándék megvolt, csak a józan paraszti ész hiányzott!

Szintén sokszor és sokhelyütt hangzott már el, hogy az USA-ban túl egyszerűen lehetett hitelhez jutni, és így könnyebben eladósodni, mint más országokban. Ezt több tényező is megmagyarázza, hiszen az USA-ban olyan törvényi és szabályozói környezetet alakítottak ki, ami kedvezett az alacsonyabb rendű hitelezői gyakorlatnak, ráadásul az olyan államilag szponzorált intézmények (GSE), mint a Fannie Mae és Freddie Mac, akik tőkepiaci pénzeket ingatlanhitelekbe irányítottak, még inkább teret engedtek a sorozatos, és helytelenül kockázatértékelt refinanszírozásnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem