26 °C Budapest

Ha nem értenéd, mi folyik a gazdaságban - egy kis magyarázat a válsághoz

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 05:55

Mi történt másképp az USA-ban, mint a világ többi részén? A pénzügyi piacokat 2007 augusztusában elérő válságot elsősorban az USA jelzáloghiteleinek bedőlése, illetve várható bedőlése idézte elő. Ennek okait, vagyis a másodlagos jelzálogpiac diszfunkcióit rengeteg tanulmány megvitatta már, felhívva a figyelmet az észnélküli, illetve laza hitelezési gyakorlat káros következményeire. A válsághoz azonban az ingatlanpiac működési zavarai, számos intézményi sajátosság, adózási, jogi és egyéb szabályozói tényezők is hozzájárultak. Ezeket ismerteti a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) egyik legfrissebb tanulmánya.

A kérdés megválaszolásához a tanulmány készítői számos európai ország(Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország), valamint Kanada és Ausztrália építőiparát, és hitelezési gyakorlatát is összehasonlították, ami alapján kiderül, hogy mely tényezők együttese vezetett a mostani helyzethez.

Az építési boom nem csak az Egyesült Államokat jellemezte az elmúlt években, hiszen számos európai országban is a GDP jelentős hányadát az építőipar szolgáltatta. 2006-ban nagyjából az összes említett ország elérte a csúcsot, ami az építések volumenét illeti, ami mégis megkülönbözteti az USA-t a többi országtól, az az ekkorra felhalmozódott túlkínálat. Az alábbi ábrán ezt az üresen álló lakások aránya mutatja, ami 2006-ra jelentősen megugrott, különösen a 2000-ben épült házak esetén. Bár hasonló adatok a többi országra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre, a szerzők korábbi tanulmányok alapján azt állítják, hogy ilyen jelenség máshol nem volt megfigyelhető, magyarul nem alakult ki túlkínálat 2006-ra sem.

Miért alakulhatott ki túlkínálat, illetve mitől volt az USA-ban alacsonyabb a kereslet?

Nem kell hozzá közgazdásznak lenni, hogy valaki kitalálja, mi határozza meg a szükséges lakásépítések számát egy országban. Az egyik ilyen tényező, a lakosság növekedési üteme, hiszen az újakat el kell látni lakással, a másik a jövedelem növekedési üteme, hiszen az életszínvonal emelkedésével az elvárások is nőnek, így egyre többen fognak felújításba, vagy lakáscserébe.

Ennek megfelelően több új lakásra van szükség olyan országokban, ahol a lakosság gyorsan nő, és az életszínvonal is emelkedik. A tanulmány készítői ezért megvizsgálták, hogy az említett paraméterek hogyan alakultak 2001-2006 között, és arra a megállapításra jutottak (regressziós modelleket alkalmazva), hogy az USA-ban bőven meghaladta a szükséges ütemet a lakásépítések száma, Kanadában, Spanyolországban, és Nagy-Britanniában ezzel szemben a szükségesnek megfelelő számú ingatlan épült.

A lakások átlagos alapterülete a vizsgált időszakban szintén évi 1,6 százalékkal emelkedett, ami közel duplája a '90-es években mértnek, amikor a háztartások jövedelme még jóval gyorsabban emelkedett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A túlkínálatos piac tehát magyarázatot ad arra, hogy miért kezdtek el drasztikusan zuhanni az árak, ami később több jelzáloghitellel rendelkező fizetésképtelenségéhez, és ellehetetlenüléséhez vezetett.

A szándék megvolt, csak a józan paraszti ész hiányzott!

Szintén sokszor és sokhelyütt hangzott már el, hogy az USA-ban túl egyszerűen lehetett hitelhez jutni, és így könnyebben eladósodni, mint más országokban. Ezt több tényező is megmagyarázza, hiszen az USA-ban olyan törvényi és szabályozói környezetet alakítottak ki, ami kedvezett az alacsonyabb rendű hitelezői gyakorlatnak, ráadásul az olyan államilag szponzorált intézmények (GSE), mint a Fannie Mae és Freddie Mac, akik tőkepiaci pénzeket ingatlanhitelekbe irányítottak, még inkább teret engedtek a sorozatos, és helytelenül kockázatértékelt refinanszírozásnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 14:34
Vakmajom szerint nem túlzás azt állítani, hogy a Better Call Saul cím amerikai tévésorozat átformált...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05