3 °C Budapest

Ha nem értenéd, mi folyik a gazdaságban - egy kis magyarázat a válsághoz

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 05:55

Mi történt másképp az USA-ban, mint a világ többi részén? A pénzügyi piacokat 2007 augusztusában elérő válságot elsősorban az USA jelzáloghiteleinek bedőlése, illetve várható bedőlése idézte elő. Ennek okait, vagyis a másodlagos jelzálogpiac diszfunkcióit rengeteg tanulmány megvitatta már, felhívva a figyelmet az észnélküli, illetve laza hitelezési gyakorlat káros következményeire. A válsághoz azonban az ingatlanpiac működési zavarai, számos intézményi sajátosság, adózási, jogi és egyéb szabályozói tényezők is hozzájárultak. Ezeket ismerteti a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) egyik legfrissebb tanulmánya.

A kérdés megválaszolásához a tanulmány készítői számos európai ország(Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország), valamint Kanada és Ausztrália építőiparát, és hitelezési gyakorlatát is összehasonlították, ami alapján kiderül, hogy mely tényezők együttese vezetett a mostani helyzethez.

Az építési boom nem csak az Egyesült Államokat jellemezte az elmúlt években, hiszen számos európai országban is a GDP jelentős hányadát az építőipar szolgáltatta. 2006-ban nagyjából az összes említett ország elérte a csúcsot, ami az építések volumenét illeti, ami mégis megkülönbözteti az USA-t a többi országtól, az az ekkorra felhalmozódott túlkínálat. Az alábbi ábrán ezt az üresen álló lakások aránya mutatja, ami 2006-ra jelentősen megugrott, különösen a 2000-ben épült házak esetén. Bár hasonló adatok a többi országra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre, a szerzők korábbi tanulmányok alapján azt állítják, hogy ilyen jelenség máshol nem volt megfigyelhető, magyarul nem alakult ki túlkínálat 2006-ra sem.

Miért alakulhatott ki túlkínálat, illetve mitől volt az USA-ban alacsonyabb a kereslet?

Nem kell hozzá közgazdásznak lenni, hogy valaki kitalálja, mi határozza meg a szükséges lakásépítések számát egy országban. Az egyik ilyen tényező, a lakosság növekedési üteme, hiszen az újakat el kell látni lakással, a másik a jövedelem növekedési üteme, hiszen az életszínvonal emelkedésével az elvárások is nőnek, így egyre többen fognak felújításba, vagy lakáscserébe.

Ennek megfelelően több új lakásra van szükség olyan országokban, ahol a lakosság gyorsan nő, és az életszínvonal is emelkedik. A tanulmány készítői ezért megvizsgálták, hogy az említett paraméterek hogyan alakultak 2001-2006 között, és arra a megállapításra jutottak (regressziós modelleket alkalmazva), hogy az USA-ban bőven meghaladta a szükséges ütemet a lakásépítések száma, Kanadában, Spanyolországban, és Nagy-Britanniában ezzel szemben a szükségesnek megfelelő számú ingatlan épült.

A lakások átlagos alapterülete a vizsgált időszakban szintén évi 1,6 százalékkal emelkedett, ami közel duplája a '90-es években mértnek, amikor a háztartások jövedelme még jóval gyorsabban emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A túlkínálatos piac tehát magyarázatot ad arra, hogy miért kezdtek el drasztikusan zuhanni az árak, ami később több jelzáloghitellel rendelkező fizetésképtelenségéhez, és ellehetetlenüléséhez vezetett.

A szándék megvolt, csak a józan paraszti ész hiányzott!

Szintén sokszor és sokhelyütt hangzott már el, hogy az USA-ban túl egyszerűen lehetett hitelhez jutni, és így könnyebben eladósodni, mint más országokban. Ezt több tényező is megmagyarázza, hiszen az USA-ban olyan törvényi és szabályozói környezetet alakítottak ki, ami kedvezett az alacsonyabb rendű hitelezői gyakorlatnak, ráadásul az olyan államilag szponzorált intézmények (GSE), mint a Fannie Mae és Freddie Mac, akik tőkepiaci pénzeket ingatlanhitelekbe irányítottak, még inkább teret engedtek a sorozatos, és helytelenül kockázatértékelt refinanszírozásnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 20:45
Borsot törnek a Fidesz-közeli médiaholding, a KESMA-hoz tartozó Mediaworks orra alá a 7 évvel ezelőt...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm