Nyugdíj irányítószám alapján? Lázadnak a britek...

Pénzcentrum
2008. szeptember 29. 14:00

Korábban is voltak már hasonló elképzelések Nagy-Britanniában, miszerint az irányítószám alapján kellene meghatározni a nyugdíjkifizetések összegét. Az alapötletet az a tény adta, hogy egy ország vagy város különböző részein, részben a környezetszennyezés miatt más az ott lakók várható élettartama...

A középosztályt érintheti a leginkább a tervezet, amit múlt héten mutattak be Nagy-Britanniában. Azok, akik zöldövezetben laknak, alacsonyabb évi nyugdíjszolgáltatásra számíthatnak, mivel a becslések szerint tovább fognak élni, mint a belvárosi társaik. Ezzel szemben a rosszabb kilátásokkal rendelkező területeken lakók jobb nyugdíjat kapnak, mivel az ő várható élettartamuk alacsonyabb.

Elméletben azonban a nyugdíjkorhatár eléréséig félretett összeg minden esetben ugyanakkora kell, hogy legyen, attól függetlenül, hogy az illető milyen környéken lakik. A kritikusok szerint azonban a Norwich Union által bevezetett struktúra a középosztály tagjait hátrányosan különbözteti meg, mivel ők nem olyan környéken laknak, ahol a halálesetek számát jelentősen növelik a betegségek gyakorisága a szennyezett környezet vagy balesetek miatt.

A vállalat bejelentette, hogy ezentúl az irányítószámot is figyelembe veszik az évjáradékok összegének kiszámításával, viszont ez nem jelent olyan negatív hatást, mint a kritikusok állítják, sőt, a becslések alapján az ügyfelek 75 százaléka ugyanúgy, vagy jobban fog járni az új rendszerrel, mint a korábbival. A maradék 25 százalék, akik alacsonyabb összeget fognak kapni, az átlagnál jobb környéken élnek.

Az irányítószám mellett viszont figyelembe veszik a családi állapotot és az életvitelt is, mint például a dohányzás. Az előzetes kalkulációk szerint egy 65 éves ember, 100 ezer dollárnyi (16,5 millió forint) nyugdíjra félretett összeggel évente 7668 dollárt (1,265 millió forint) kapna évjáradékkal. Az új rendszer szerint azonban ez az összeg 7590 dollár (1,252 millió forint) lenne abban az esetben, ha magas pontszámot kapó irányítószám alatt lakik és 7818 dollár (1,290 millió forint), ha az irányítószám, vagyis a környék megítélése rosszabb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Norwich Union által most bevezetésre kerülő számítási rendszert tavaly már több intézmény is bevezette, mint a Legal & General vagy a Prudential. A szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy az irányítószámos rendszert kihasználva sokan a nagyobb éves járadék érdekében áttérhetnek a hagyományos nyugdíj megtakarítási rendszerről. Ez azért is jelent problémát, mert nem minden nyugdíjszolgáltatót ellenőriznek az illetékes hatóságok, így a félretett összegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 20:21
Hatvannyolc éves korában meghalt Várhelyi András magyar újságíró, költ, író, országgylési képvisel.
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?