0 °C Budapest

Nyugdíj irányítószám alapján? Lázadnak a britek...

Pénzcentrum
2008. szeptember 29. 14:00

Korábban is voltak már hasonló elképzelések Nagy-Britanniában, miszerint az irányítószám alapján kellene meghatározni a nyugdíjkifizetések összegét. Az alapötletet az a tény adta, hogy egy ország vagy város különböző részein, részben a környezetszennyezés miatt más az ott lakók várható élettartama...

A középosztályt érintheti a leginkább a tervezet, amit múlt héten mutattak be Nagy-Britanniában. Azok, akik zöldövezetben laknak, alacsonyabb évi nyugdíjszolgáltatásra számíthatnak, mivel a becslések szerint tovább fognak élni, mint a belvárosi társaik. Ezzel szemben a rosszabb kilátásokkal rendelkező területeken lakók jobb nyugdíjat kapnak, mivel az ő várható élettartamuk alacsonyabb.

Elméletben azonban a nyugdíjkorhatár eléréséig félretett összeg minden esetben ugyanakkora kell, hogy legyen, attól függetlenül, hogy az illető milyen környéken lakik. A kritikusok szerint azonban a Norwich Union által bevezetett struktúra a középosztály tagjait hátrányosan különbözteti meg, mivel ők nem olyan környéken laknak, ahol a halálesetek számát jelentősen növelik a betegségek gyakorisága a szennyezett környezet vagy balesetek miatt.

A vállalat bejelentette, hogy ezentúl az irányítószámot is figyelembe veszik az évjáradékok összegének kiszámításával, viszont ez nem jelent olyan negatív hatást, mint a kritikusok állítják, sőt, a becslések alapján az ügyfelek 75 százaléka ugyanúgy, vagy jobban fog járni az új rendszerrel, mint a korábbival. A maradék 25 százalék, akik alacsonyabb összeget fognak kapni, az átlagnál jobb környéken élnek.

Az irányítószám mellett viszont figyelembe veszik a családi állapotot és az életvitelt is, mint például a dohányzás. Az előzetes kalkulációk szerint egy 65 éves ember, 100 ezer dollárnyi (16,5 millió forint) nyugdíjra félretett összeggel évente 7668 dollárt (1,265 millió forint) kapna évjáradékkal. Az új rendszer szerint azonban ez az összeg 7590 dollár (1,252 millió forint) lenne abban az esetben, ha magas pontszámot kapó irányítószám alatt lakik és 7818 dollár (1,290 millió forint), ha az irányítószám, vagyis a környék megítélése rosszabb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Norwich Union által most bevezetésre kerülő számítási rendszert tavaly már több intézmény is bevezette, mint a Legal & General vagy a Prudential. A szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy az irányítószámos rendszert kihasználva sokan a nagyobb éves járadék érdekében áttérhetnek a hagyományos nyugdíj megtakarítási rendszerről. Ez azért is jelent problémát, mert nem minden nyugdíjszolgáltatót ellenőriznek az illetékes hatóságok, így a félretett összegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 5. 15:22
Sitcom csatornává alakul az RTL KETTŐ. Olyan sorozatok érkeznek majd a csatornára mint a Kockafejek,...
Bankmonitor  |  2023. december 5. 12:53
Bizonyára te is szeretnéd, hogy a gyermekednek jó szakmája legyen, ahol sokat keres és a környezete...
Holdblog  |  2023. december 5. 12:18
Egy nagy beruházási és egy szabad szemmel nagy, de az előbbin belüli lakóingatlan-fejlesztés buborék...
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem