10 °C Budapest

Ki örökölheti a nyugdíjszámládat? Jobb, ha végrendeletet írsz!

Pénzcentrum
2008. szeptember 29. 10:07

Amikor havonta adott összeget tesz valaki félre, akár egy egyénileg választott nyugdíjpénztári számlán keresztül, felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor ha nem éri meg a nyugdíjszolgáltatás időpontját? Ebben az esetben vajon kit illet meg a hosszú évek alatt összekuporgatott összeg?

Egy váratlan haláleset sok olyan rokont vagy más szerettet hagyhat egy fillér nélkül, aki adott esetben az illetőhöz sokkal közelebb állt, mint a vér szerinti család, és akár anyagilag is többet tett érte. Az ilyen dolgokra való odafigyeléssel sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg a hátramaradott rokonságot.

Még az sem lehet akadály, hogy időközben nem lehet akár nyilatkozatot tenni, akár kedvezményezettet váltani, ugyanis mind a nyugdíjcélú megtakarítások, mind az életbiztosítások esetén ezt bármikor megtehetjük. Fontos erre gondolni, mert sokszor nagyon nagy összegekről is szó lehet. Az Egyesült Államokban például a nyugdíjszámlákon levő megtakarítások összege eléri a 4,75 ezer milliárd dollárt (783,75 ezer milliárd forint), és csak 2007-ben 12,5 százalékos volt a növekedés.

A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóknál félretett összeg pedig 3,5 ezer milliárd dollár (577,5 ezer milliárd forint) volt 2007-ben. A helyzet itthon sem más, itthon is hihetetlen összegeket tettek már eddig félre nyugdíjcélú megtakarításként. De vajon ki örökli ezeket, ha a jogosult nem rendelkezik megfelelően?

Itthon a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató keretein belül félretett összegek esetén a feltételes jogszerzési időtartam az a munkaviszonyban töltött legrövidebb időtartam, amelynek elteltével az addig jóváírt hozzájárulások és azok hozamai, valamint az addig keletkezett jogosultságok a tag tulajdonává válnak. Ez az időtartam öt évnél hosszabb nem lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tag a halála esetére közokiratban vagy bizonyító erejű magánokiratban kedvezményezettet jelölhet meg egyoldalú nyilatkozatával. A nyilatkozatban fel kell tüntetni a saját adatai mellett a kedvezményezett nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, valamint lakcímét is. Lehetőség van több kedvezményezett megjelölésére is, ebben az esetben ha más rendelkezés nincs a tagok egyenlő arányban válnak jogosulttá.

Ha a tag nem jelölt kedvezményezettet, akkor a szolgáltató automatikusan az örökösét tekinti jogosultnak a nyilvántartott összegre. Amennyiben a tagnak nincsen természetes személy örököse, akkor a számláján lévő összeg a halála esetén a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményre száll, amit aztán az intézmény szétoszt a tagjai között, egyenlő arányban. Így a számla korábbi tulajdonosának halálával a nyugdíjpénztár tagjai gyarapodnak, és nem a nyugdíjszolgáltató...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem