12 °C Budapest

Kis ország, jó nyugdíj: ezt így is lehet?

Pénzcentrum
2008. február 1. 05:55

A rendszer, amihez mindenki csatlakozik... Sok dolgot lehet hallani Hollandiáról. A földrajzi elhelyezkedése elég különlegesnek mondható, ugyanis folyamatosan hódítanak el területeket a tengertől. 2007-ben részben ennek, részben a pedig a változó gazdasági környezetnek köszönhetően az ingatlanárak több mint 5 százalékkal emelkedtek, és a szakértők szerint ez a tendencia várhatóan továbbra is folytatódni fog, így ingatlanbefektetésnek nem is olyan rossz hely. De mi a helyzet a nyugdíjrendszerével? Megéri nyugdíjasnak lenni?

Egy korábbi cikkünkben már szó volt róla, hogy a magyar nyugdíjrendszertől szinte minden környező ország rendszere különbözik, ugyanis miközben nálunk csak egyféleképpen lehet számítani a nyugdíj mértékét, addig külföldön erre több lehetőség is van.

Magyarországon egy számítási módszert lehet csak alkalmazni, mégpedig úgy, hogy a járulék mértéke van meghatározva, és ehhez képest állapítják meg a nyugdíjakat (DC - defined contribution). Ez a számítási mód még Csehországban, Lengyelországban, és Szlovákiában divat, viszont számos más országban emellett van más lehetőség is.

A számos országban többek között Hollandiában olyan lehetőség is van, hogy a később megítélt nyugdíj összegét határozzák meg, ami alapján kiszámítják a fizetendő járulékok mértékét (DB - defined benefit). Így lehetőség van magasabb nyugdíj elérésére is, ha a dolgozó magasabb nyugdíjat szeretne, összességében magasabb járulékösszeg kerül befizetésre. Hollandiában ezek a lehetőségek fejlett szinten vannak, az állami nyugdíjrendszer mellett közel 6,3 millióan tagjai a kiegészítő nyugdíjrendszernek is.


A fenti ábra azt mutatja meg, hogy a multinacionális és más vezető vállalakozások milyen arányban nyújtanak az állami nyugdíjrendszer mellett egyéb kiegészítést a dolgozóknak. Hollandiában ez nem éri el a 100 százalékot, vagyis a holland cégek közel 14 százalékánál dolgozóknak meg kell elégedniük az állami kötelező nyugdíjrendszerrel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ábra azt mutatja, hogy 2007-ben már a DB rendszer tagjai voltak többen, több mint 50 százalék, de ez nem volt mindig így. 1999-ben még a DC rendszer volt népszerűbb, a kiegészítő nyugdíjrendszer tagjainak közel 60 százaléka tartozott ehhez a típushoz. 2006-ra viszont ez a szám 10 százalékra csökkent, miközben a másik típus 31-ről 76 százalékra növelte a tagok arányát.

Amikor már csak a pihenés számít...

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
MEDIA1  |  2022. szeptember 30. 17:59
Elkészült a promóvideó is, amellyel a leend szereplket ösztönzik a tévéshow-ba való jelentkezésre.
Bankmonitor  |  2022. szeptember 30. 14:21
Szinte már közhely, hogy pénzügyi tartalék nélkül kötéltánc az élet, mégpedig biztosítókötél vagy vé...
MNB Intézet  |  2022. szeptember 30. 13:22
Másnak érezzük ezt a válságot, mint amilyenek az eddigiek voltak, és részben igazunk is van. Mert ez...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?