14 °C Budapest

Súlyosat buktak a befektetési alapok novemberben

Pénzcentrum
2007. december 11. 14:15

Soha nem látott mértékű, mintegy 31 milliárd forintos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a hazai befektetési alapok novemberben, így hiába vásárolták a befektetők az alapok jegyeit, a teljes kezelt vagyon lényegében változatlan maradt az előző hónapban. A veszteségek legnagyobb része természetes módon a részvényalapoktól származott, de a negatív környezet a garantált alapokat sem kímélte. Ezzel együtt utóbbi kategória tovább növelte részesedését a piacon, így a tőkevédett alapok már a teljes kezelt vagyon 14.3 százalékát adják.

A BAMOSZ tagok által kezelt 314 befektetési alap összvagyona novemberben stagnált,a hónap végén 3.172 milliárd forintot tett ki. Ezzel az augusztusi megtorpanás után ismét megtörni látszik az év elején meglóduló növekedés a hazai alapokban kezelt vagyon terén. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy novemberben elsősorban a piaci teljesítmények vetették vissza a bővülést, igaz az értékesítések sem tekinthetők kiemelkedőnek.


Az elmúlt hónapban az alapokba összesen 31 milliárd forint friss tőke érkezett, míg az alapok havi teljesítménye 31,5 milliárd forinttal csökkentette az alapok vagyonát. A hazai befektetési alapok utoljára a globális piacokat megrázó hitelválság kitörésekor, augusztusban voltak kénytelen ágazati szinten veszteségeket elkönyvelni, de a novemberi negatív hozamok még ezen a szinten is túltettek.


Az ingatlanalapok vagyona a hónap végén 567 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 17,9 %-a. A nyilvános alapokból 4,6 milliárd forintot vontak ki, az alapok teljesítménye pedig 3,2 milliárd forint volt, míg az új BAMOSZ tag alapja 1,8 milliárd forinttal járult hozzá az ingatlanalapok vagyonához. A hazai ingatlan alapok alapjainak vagyona közel 106 milliárd forint volt a hónap végén.

A hónapban 5 új garantált alap indult, 4 viszont a futamidő végével megszűnt, a 107 nyilvános garantált alap összvagyona közel 453 milliárd forint volt, így részarányuk a hó végén elérte az összvagyon 14,3 %-át. A több mint 12 milliárd forint friss tőke mellett a piaci teljesítmények 6,6 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. A származtatott alapok vagyona közel 29 milliárd forintot tett ki. A hónap során 1,4 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, a piaci teljesítmények viszont 600 millió forinttal csökkentették a vagyont.

A nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alapok vagyona november végén meghaladta az 1,000 milliárd forintot. A pénzpiaci alapokba 18,5 milliárd forint új befektetés történt, a hozamok pedig 4,9 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 62 %-át jelentő likviditási alapokba novemberben 17 milliárd forint új tőke érkezett, a hozamok pedig 3,9 milliárd forintot tettek ki. A "klasszikus" pénzpiaci alapok vagyonát másfél milliárd forintnyi új tőke mellett közel 1 milliárd forintos hozamok növelték. A leggyorsabban ismét a dollár alapok vagyona nőtt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kötvényalapok összvagyona a hónap végén 338 milliárd forintot tett ki. A hónap során ismét 5,9 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a piaci teljesítmények összességében 1 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. A kötvényalapok vagyonának 55 %-át jelentő rövid kötvényalapok vagyona 3 milliárd forint tőkekivonás és 50 millió forint negatív hozam eredményeként csökkent, míg a hosszú kötvényalapoknál közel 3 milliárd forint tőkekivonás és 1 milliárd forintos negatív teljesítmény alakította a vagyont.

A részvényalapok vagyona a hónap végén 382 milliárd forintot tett ki. A hónapban több mint 9 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, a piaci teljesítmények viszont 23 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A hónap során a tiszta részvény alapok vagyona közel 900 millió forint friss tőke ellenére csökkent, a részvényalapok túlnyomó többségét jelentő részvénytúlsúlyos alapok vagyona pedig 8,3 milliárd forint friss tőke ellenére is csökkent. Az ázsiai alapok ugyanakkor jelentősen nőttek, és kisebb mértékben az észak-amerikai tiszta részvény alap is.


A vegyes alapok vagyona november végén 252 milliárd forint volt. A hónap során 1,8 milliárd forintot vontak ki az alapokból, míg a piaci teljesítmények hatására további 3,8 milliárd forinttal csökkent a vagyon. A hónap végén az egyéb alapok vagyona meghaladta az 54 milliárd forintot. Az alapokba 1,8 milliárd forintnyi új befektetés történt, míg a piaci teljesítmények 900 millió forinttal csökkentették a vagyont.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem