3 °C Budapest

Súlyosat buktak a befektetési alapok novemberben

Pénzcentrum
2007. december 11. 14:15

Soha nem látott mértékű, mintegy 31 milliárd forintos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a hazai befektetési alapok novemberben, így hiába vásárolták a befektetők az alapok jegyeit, a teljes kezelt vagyon lényegében változatlan maradt az előző hónapban. A veszteségek legnagyobb része természetes módon a részvényalapoktól származott, de a negatív környezet a garantált alapokat sem kímélte. Ezzel együtt utóbbi kategória tovább növelte részesedését a piacon, így a tőkevédett alapok már a teljes kezelt vagyon 14.3 százalékát adják.

A BAMOSZ tagok által kezelt 314 befektetési alap összvagyona novemberben stagnált,a hónap végén 3.172 milliárd forintot tett ki. Ezzel az augusztusi megtorpanás után ismét megtörni látszik az év elején meglóduló növekedés a hazai alapokban kezelt vagyon terén. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy novemberben elsősorban a piaci teljesítmények vetették vissza a bővülést, igaz az értékesítések sem tekinthetők kiemelkedőnek.


Az elmúlt hónapban az alapokba összesen 31 milliárd forint friss tőke érkezett, míg az alapok havi teljesítménye 31,5 milliárd forinttal csökkentette az alapok vagyonát. A hazai befektetési alapok utoljára a globális piacokat megrázó hitelválság kitörésekor, augusztusban voltak kénytelen ágazati szinten veszteségeket elkönyvelni, de a novemberi negatív hozamok még ezen a szinten is túltettek.


Az ingatlanalapok vagyona a hónap végén 567 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 17,9 %-a. A nyilvános alapokból 4,6 milliárd forintot vontak ki, az alapok teljesítménye pedig 3,2 milliárd forint volt, míg az új BAMOSZ tag alapja 1,8 milliárd forinttal járult hozzá az ingatlanalapok vagyonához. A hazai ingatlan alapok alapjainak vagyona közel 106 milliárd forint volt a hónap végén.

A hónapban 5 új garantált alap indult, 4 viszont a futamidő végével megszűnt, a 107 nyilvános garantált alap összvagyona közel 453 milliárd forint volt, így részarányuk a hó végén elérte az összvagyon 14,3 %-át. A több mint 12 milliárd forint friss tőke mellett a piaci teljesítmények 6,6 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. A származtatott alapok vagyona közel 29 milliárd forintot tett ki. A hónap során 1,4 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, a piaci teljesítmények viszont 600 millió forinttal csökkentették a vagyont.

A nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alapok vagyona november végén meghaladta az 1,000 milliárd forintot. A pénzpiaci alapokba 18,5 milliárd forint új befektetés történt, a hozamok pedig 4,9 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 62 %-át jelentő likviditási alapokba novemberben 17 milliárd forint új tőke érkezett, a hozamok pedig 3,9 milliárd forintot tettek ki. A "klasszikus" pénzpiaci alapok vagyonát másfél milliárd forintnyi új tőke mellett közel 1 milliárd forintos hozamok növelték. A leggyorsabban ismét a dollár alapok vagyona nőtt.

A kötvényalapok összvagyona a hónap végén 338 milliárd forintot tett ki. A hónap során ismét 5,9 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a piaci teljesítmények összességében 1 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. A kötvényalapok vagyonának 55 %-át jelentő rövid kötvényalapok vagyona 3 milliárd forint tőkekivonás és 50 millió forint negatív hozam eredményeként csökkent, míg a hosszú kötvényalapoknál közel 3 milliárd forint tőkekivonás és 1 milliárd forintos negatív teljesítmény alakította a vagyont.

A részvényalapok vagyona a hónap végén 382 milliárd forintot tett ki. A hónapban több mint 9 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, a piaci teljesítmények viszont 23 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A hónap során a tiszta részvény alapok vagyona közel 900 millió forint friss tőke ellenére csökkent, a részvényalapok túlnyomó többségét jelentő részvénytúlsúlyos alapok vagyona pedig 8,3 milliárd forint friss tőke ellenére is csökkent. Az ázsiai alapok ugyanakkor jelentősen nőttek, és kisebb mértékben az észak-amerikai tiszta részvény alap is.


A vegyes alapok vagyona november végén 252 milliárd forint volt. A hónap során 1,8 milliárd forintot vontak ki az alapokból, míg a piaci teljesítmények hatására további 3,8 milliárd forinttal csökkent a vagyon. A hónap végén az egyéb alapok vagyona meghaladta az 54 milliárd forintot. Az alapokba 1,8 milliárd forintnyi új befektetés történt, míg a piaci teljesítmények 900 millió forinttal csökkentették a vagyont.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 19:41
Gajdics Ottó az ATV Csatt című műsorában kijelentette, hogy bár tisztában van az ország gondjaival,...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?