5 °C Budapest

Hová tegyük a nyaralásból megmaradt pénzt?

Pénzcentrum
2007. augusztus 17. 05:55

Kéthavonta jelentkező lekötött betéti körképünk újabb állomásához érkeztünk, megnéztük, mit kínálnak a bankok lekötött euró-, illetve dollárbetétek terén, illetve milyen változások történtek utolsó írásunk óta. Nagy meglepetés nem történt, az euró-hozamok kedvezőbbek, dollárfronton enyhe csökkenést tapasztalhattunk.

A tájékozódás során belebújtunk egy elképzelt befektető bőrébe, 5 millió forintot szeretnénk euró (19 365 euró), vagy dollárbetétben (26 135 dollár) lekötni, nézzük hol, mennyiért tehetjük ezt, s mennyit kaphatunk cserébe. A lekötési futamidők közül az 1, 3, 6 illetve 12 hónapos futamidőket vettük figyelembe. Az éves kamatok minden esetben az EBKM-et jelölik, az adatok forrását pedig a 2007. augusztus 16-án érvényes banki honlapok, kondíciós listák képezik.

Összeállításunkban kiemelt figyelmet fordítottunk az akciós ajánlatokra is, emellett felkerestük a nem akciós lehetőségeket is. Összesen 11 banki honlapot kerestünk fel: Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Bank, IEB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Volksbank. Vizsgálatunk alapját minden esetben az eseti lekötött devizabetétek képezték.

A betétek kamatait összegyűjtő táblázatunkban kékkel jelöltük az akciós kamatozású betéteket, míg pirossal az adott futamidőt tekintve legkedvezőbb, de nem akciós ajánlatot.


Aktuális körképünkben a Raiffeisen Bank 6 hónapos lekötött betéti akciójával ezen az időtávon elvitte a pálmát, 12 hónapos lekötésben pedig az UniCredit Bank akciója bizonyult nyertes stratégiának kamatok szintjén. Az 1 és 3 hónapos futamidőn az OTP Bank került az első helyre (az előző kör euró- és dollárbetét nyertese a K&H Bank és az Erste Bank volt).

A lekötött euróbetétek hozamára alapvetően az emelkedés volt a jellemző, míg néhány kivételtől eltekintve a dollárbetétek kamatainak alakulásában csökkenést véltünk felfedezni két hónappal ezelőtthöz képest.


Előző körképünkben a dollárbetétek melletti érvek között felsorakoztattuk azt is, hogy a FED a várakozások szerint az év végéig már nem emel kamatot. Azóta változott a helyzet, egyrészt a hazai lekötött dollárbetétek hozamában bekövetkezett csökkenés, másrészt a másodlagos (subprime) jelzálogpiac összeomlása borzolhatja a kedélyeket.

Pontosabban a tengerentúlon inkább a hitelpiaci válság következtében bekövetkező lakossági fogyasztás visszafogása miatt lassuló növekedés bizonyulhat aggasztónak. Emiatt várhatóan előre kell hozni a kamatcsökkentést, így akár már októberben is bekövetkezhet egy 25 bázispontos csökkentés.

Az eurózónában szintén problémát okozhat a hitelezési piac összeomlásának növekedésre gyakorolt hatása, illetve az is, hogy a második negyedéves GDP adatok a várakozásoknál lassabbak, s az inflációs adatok is erősítik azt a vélekedést, hogy hamarabb véget érhet a kamatemelési ciklus. Elemzők szerint egyelőre még magasabb az esélye a kamatemelésnek, de könnyen előfordulhat, hogy 4 százalékon marad az irányadó kamat.


A kamatszint mellett az is nagyon fontos tényező a döntésünkben, hogy hogyan alakul a forint, illetve a dollár árfolyama. Mindenki tudja, mit jelent az a befektetésünk hozamára nézve, ha lejáratkor kisebb áron tudom eladni a devizát, mint mikor azt befektettem.

Előző körképünk idején a forint mindkét devizával szemben igen erős szinten járt, azonban azóta mindkét deviza erősödött a forinthoz képest. A cikk írásának idején (augusztus 16.) 260.4 forintot kellett egy euróért, s 194 forintot egy dollárért adni. Nagyon fontos azonban tudni, hogy a forint gyengülése alapvetően külső okok miatt következett be, így a további sorsa is attól függ, hogy külföldön mi történik majd. Középtávon elemzők szerint várhatóan visszaerősödik majd a forint.

Mindemellett továbbra is kérdéses, hogy a magas hazai betéti kamatszint (7-8 százalék) nem bizonyul-e vonzóbbnak. Továbbra is a mi kezünkben a döntés: vajon a forint gyengül-e majd annyit, hogy nagyobbat nyerhetünk a devizabetéteken, mint a forintbetéteken.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
MEDIA1  |  2022. december 5. 01:59
Tragikus hirtelenséggel érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?