Kamatadó 2.0 - Nyertes leszel vagy áldozat?

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 05:40

Tavaly augusztusban a kamatadótól volt hangos az ország. A bankok, biztosítók és alapkezelők látványos kampányokkal és furfangos termékekkel nyújtottak segítő jobbot az adó elől menekülő állampolgároknak. Azóta eltelt egy év, és ismét lázban ég az ország. Ugyanis az egy évvel ezelőtt még kamatadó mentesen lekötött bankbetétek, most járnak le és ezekért megindult a verseny. Ismét mi emelhetjük meg a kamatokat és elfelejthetjük az adót, ha az egyik vagy másik pénzintézet kamatát választjuk, legalábbis a reklámok szerint. Mielőtt felvesszük a versenyt az adó ellen, előtte nem árt túllépni a reklámokon és a valós igényeinknek megfelelően terméket választani.

2007 július 17-e jeles dátum volt nem csak a befektetők, de a szolgáltatók életében is. Ugyanis Sólyom László ekkor írta alá a tőkejövedelmeket terhelő 20%-os kamat- és árfolyamnyereség adóról szóló törvényt. Ez volt az a pillanat, ami jelentős tőkemozgásokat indított el az egyes konstrukciók között, és ami elindította az ügyfelek megszerzésért folytatott harcot.

Meglepő módon azonban ennek a csatának nem lett vesztese. Nyertek a pénzintézetek, mivel becsléseink szerint közel 700 milliárd forint vándorolt különböző termékekbe a kamatadó hatására. És nyertek az ügyfelek is mivel tényleg elkerülték az adót, hosszabb-rövidebb időre.

Azonban most, egy évvel a hajrá után, változott a helyzet. Egyrészt az újabb megtakarítások keresik az "adóbiztos" helyüket, másrészt a, kamatadó hatására hosszú távra lekötött betétek is lejárnak, ez becsléseink szerint közel 260 milliárd forintot tesznek ki, amelyekért megindult a harc.

Ez a megváltozott, mégis néhol ismerősnek tűnő helyzet, új termékek fejlesztésére és bevezetésére késztette a bankokat és biztosítókat. Míg tavaly a bankok esetében a hosszú távú lekötött betétek voltak a favoritok, addig az idén már a befektetési alapokkal, illetve az életbiztosításokkal kombinált betétek a slágertermékek. Ez utóbbit vesszük most górcső alá, mivel ezek esetében valóban hosszú távú elkötelezettséget vállalunk ügyfélként. Valamint az életbiztosítások azok, amelyekkel a biztosítók ismét felveszik a versenyt, a "néhány" milliárd újraelosztásáért.

Mit nyújt egy életbiztosítás?

A 2006. szeptember 1-jén vagy azt követően megkötött életbiztosításokban elhelyezett befektetések hozamai után bizonyos esetekben 20%-os kamatadót kell fizetni. Azonban számtalan lehetőséget kínálnak a társaságok, hogy ne apadjon a pénztárcánk mérete.

Pontosan a következő esetekben kerül sor adófizetésre: ha egy 10 évnél rövidebb lejáratú életbiztosítás, vagy egy három évnél rövidebb lejáratú nyugdíjbiztosítás kerül kifizetésre, illetve abban az esetben is adózhatunk, ha 2006 szeptember 1.-je után kötöttünk egy életbiztosítást és a futamidő alatt bármikor részlegesen visszavásároljuk a szerződéses összeg egy részét függetlenül a biztosítás tartamától.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A haláleseti szolgáltatás után, továbbra sem kell kamatadót fizetni és nem érinti a kamatadó a tíz évre vagy annál hosszabb tartamra megkötött életbiztosításokat sem.

Adott tehát a kérdés: az új helyzetben mely életbiztosításokat érdemes választani? A válasz nem meglepő: érdemes hosszú távon gondolkodni. Ugyanis a 2006 szeptember 1-jét követően tíz évre, vagy annál hosszabb tartamra kötött életbiztosításokra nem vonatkozik a kamatadó.

Valamint, ha az elmúlt egy év alatt ismét felhalmoztunk némi pénzt, akkor azt is befizethetjük a már futó konstrukcióba, megkímélve magunkat az adófizetés fáradtságaitól. Ugyanis további kedvező lehetőség, hogy a 2006. augusztus 31-ig megkötött életbiztosításokhoz tett rendkívüli befizetések után - függetlenül a befizetés időpontjától - nem keletkezik kamatadó kötelezettség visszavásárlási és lejárati kifizetés esetén sem. Amennyiben eseti vagy rendkívüli díjat fizet életbiztosítási szerződésre, ahhoz bármikor, kedvező hozamok jóváírása mellett - a jelenleg hatályos jogszabályok szerint - kamatadó mentesen férhet hozzá.

Azért is fontos ezt tudnunk, mert nem mondható el ugyanez minden hosszú távra szóló megtakarításról: a szeptember 1-jét követően például 10 évre befektetési jegyben, vagy bankbetétben elhelyezett befektetéseket már érinti a kamatadó. Ráadásul, ha pénzemet az egyik befektetési alapból áthelyezem egy másik alapba (akár egy pénzintézet különböző termékei között is), akkor is adófizetési kötelezettségem keletkezik.

A döntés tehát nem egyszerű, még akkor sem, ha elvonatkoztatunk a termékek paramétereitől. Amennyiben azokat is figyelembe vesszük, már tényleg elég komplikált lehet a helyes út megtalálása, ezért mielőtt belevágunk egy több évet meghatározó befektetési döntésbe, konzultáljunk szakemberrel. Főleg azért, hogy a kiélezett versenyben a sok nyertes között ne mi legyünk az áldozat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?