17 °C Budapest

Milliárdosok az ország élén - Gyöngyszemek a vagyonnyilatkozatokból

Pénzcentrum
2007. február 2. 13:00

Az országgyűlési képviselők a képviselői jogállási törvény rendelkezése alapján minden év január 1-étől számított 30 napon belül vagyonnyilatkozatot tesznek. Ehhez csatolni kötelesek a velük közös háztartásban élő hozzátartozóik vagyonnyilatkozatát. Az Országgyűlés valamennyi képviselője (386 fő) leadta saját és hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatát határidőre. Pillantsunk bele, ki miből gazdálkodik!

Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök birtokában van még az 50 nm-es pápai lakás. Más ingatlannal és gépjárművel viszont nem rendelkezik. Vagyonnyilatkozat szerint havi adóköteles jövedelme 1.435.200 forint és az ALTUS Zrt.-ből felvett több mint 84 millió forintot. Az érdekesség a dologban, hogy a miniszterelnök nem rendelkezik semmilyen megtakarítási és befektetési konstrukcióval.

Orbán Viktor ingatlanportfoliója már jóval kiterjedtebb, mint Gyurcsány Ferencé. Rendelkezik egy XII. kerületi ház felével és 5000 nm földterülettel, amit azonban készségesen átengedett 50 év ingyenes használatra egy alapítványnak. Egy fél gépjárművel is rendelkezik a politikus, azonban befektetési konstrukciókkal már kevésbé. Azonban van banki tartozása, amelyet 2002 óta törleszt.

Kóka János rendelkezik egy V. Kerülteti 81 nm-es és 64 nm-es lakással, a XI. kerületben egy 200 nm-es családi ház 1/4-ével és Verőcén egy 71 nm-es üdülő felével. A portfolióba tartozik még egy 13 nm-es garázs a XII. kerületben és egy 3,29 nm-es bérelt folyasórészlet a V. kerületben. Gépjárművel és egyéb vízi- vagy légi járművel nem rendelkezik. Van azonban 172 millió forintja óvadéki betétben, 49960 dollárja értékpapírszámlán, 10 millió forintja lekötött betétben, 3 millió forint folyószámlán és 2 millió forint számlakövetelése is. Azonban itt még nincs vége a követeléseinek, mivel más szerződés lapján igényt tart még 122 millió forintra. Mindezek ellenére fennáll közel fél millió forint hitelkártya tartozása. Miniszterként havonta keres 1,2 millió forintot, ebből is látszik takarékos ember.

Manapság a figyelem központjában leginkább Molnár Lajos áll, reformelképzelései egy országot hoznak lázba. A Doktor Úr rendelkezik egy II. kerületi 130 nm-es lakóingatlan felével, amely saját szavaival élve: "művelés alól kivett". Szintén a II. kerületben van egy fél 48 nm-es lakása és VII. kerületben is rendelkezik egy lakással. Itt még közel sem értünk a lista végére, ugyanis Szentendrén is rendelkezik egy fél nyaralóval és a II. kerületben egy 40 nm-es garázzsal. A miniszter valószínűleg szereti a természetet mivel rendelkezik több mint 100 ezer nm. erdővel és 8000 nm. szántóval. A műalkotásokat is kedveli a politikus, erről tanúskodik a 25 festmény, némi ékszer és bútor is.

A fent említett politikus társaitól eltérően Molnár Lajos már otthon van a részvények, befektetési alapok és kötvények világában is. A megtakarítások és befektetések mellett rendelkezik mintegy 15 millió forint lakáshitellel is, igaz ez közös a házastársával. Miniszterként a szokásos 1,2 millió forintot keresi, de van némi érdekeltsége vállalkozásokban is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Utolsóként Kapolyi László nyilatkozatába tekintünk bele. A politikus feleségével együtt bérel a XII. kerületben egy 272 nm-es ingatlant. Persze mielőtt megrettennénk, hogy csak bérelt ingatlanra futja, érdemes tovább olvasni a nyilatkozatot. A mezőgazdaság iránti vonzalma kétségtelen, rendelkezik mintegy 54 ha szántóval, 25 ha erdővel és 23 ha egyéb mezőgazdasági területtel. Saját gépjárműve, vagy műkincsei nincsenek. Van azonban valamilye, ami csak kevés politikus vagyonnyilatkozatában szerepel: életbiztosítás.

Gondolva a jövőre, kötött egy több mint 35 milliós életbiztosítást a GRAWE biztosítónál. Vásárolt némi állampapírt is 43 millió forint értékben. Kötvényekbe is fektetett több mint 42 millió forintot. Ami szintén meglepő, hogy a politikus nem idegenkedik a befektetési alapoktól sem, sőt. Ingatlan alapokban tart majd 35 millió forintot, egyéb alapokban elhelyezett még 33 millió forintot és 93820 dollárt. A konzervatívabb befektetési konstrukciókban azonban jobban bízik Kapolyi Úr, ugyanis takarékbetétben 97 millió forintot "parkoltat". Természetesen van némi 3,5 millió forint számlakövetelése és nincs pénzintézeti tartozása.

Tanácsadóként havi bruttó jövedelme nem éri el az 500 ezer forintot, akadémiai tiszteletdíja 455 ezer forint. A System Consulting Zrt. Elnök-vezérigazgatójaként havi 50 ezer forint jövedelmet kap, azonban osztalékként már 241 millió forint ütötte a markát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem