33 °C Budapest

Amire nincs hitel és mégis van - Mission Impossible 2

Pénzcentrum
2006. november 27. 08:00

Évekkel ezelőtt a Portfolio.hu hasábjain megjelent cikkben feltérképeztük, mire számíthatunk, ha telket szeretnénk vásárolni és ehhez bankhitelre szorulunk. Nem volt egyszerű eset, hiszen gyakorlatilag egyetlen hitelintézet kivételével senki nem kínált kifejezetten erre a problémára szolgáló terméket. Jelen összeállításunkban hasonló eredménnyel voltunk kénytelenek szembesülni, amikor azt vizsgáltuk, miként vásárolhatunk műtárgyaukciókon bankhitelből. Lássuk a korábbról már ismerősen csengő eredményeket!

A felvetett probléma

A vizsgált helyzet alapvetően egyszerű: az aukciós szezon beindultával szemet vetettünk egy értékes műtárgyra, melynek megvétele azonban szétfeszítené a családi költségvetés kereteit...mondjuk ki: lehetetlen hitel nélkül.

Tekintettel arra, hogy az általunk megvenni kívánt műalkotás igen értékes, szeretnénk ennek fedezete mellett hitelhez jutni és nem a családi házat elzálogosítani. Mint látni fogjuk, ez gyakorlatilag a lehetetlen küldetés kategóriájába tartozik...

Mindenki a jól bevált módszert ajánlja: Itt a Jolly Joker!

Nem lepődtünk meg túlságosan, amikor a megkérdezett bankoktól sorra a következő választ kaptuk: "erre a problémára nincs konkrét termékünk, de..." És itt jönnek a jolly joker termékek, a szabad felhasználású hitelek, melyeknél éppen csak a lényeg nem stimmel, de ne szaladjunk ennyire előre...

Mivel a válaszadó bankok egyike sem rendelkezik műtárgy fedezete mellett nyújtott hitellel, mindenki a személyi kölcsönöket és a szabad felhasználású jelzáloghiteleket ajánlotta figyelmünkbe. Ezekkel a fenti szempontok alapján több probléma is van: a személyi kölcsön fedezetlen, ami a magasabb kockázat miatt drágább, mint szerettük volna, az ingatlanfedezetes kölcsönök esetében pedig az a probléma, hogy nem azt zálogosítjuk el, amit terveztünk. (Az összeghatár általában nem jelentene akadályt, ugyanis többmilliós mértékben is eladósíthatjuk magunkat a felajánlott konstrukciók keretein belül.)

A HVB-nél értékpapír/betét fedezete mellett kínálnak szabad felhasználású kölcsönt a problémánkra, de a fenti okok miatt ez sem teljesen megfelelő megoldás.

Megvan természetesen az oka, hogy miért nem fogadják el a bankok a műtárgyakat fedezetként, ezt az Erste Bank azzal indokolta, hogy nincs olyan szakértőjük, aki a tárgy értékét fel tudja becsülni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Persze mivel a műtárgy a fentiek fényében nem minősül tárgyi fedezetnek, azt bármikor eladhatjuk, ha megszorulunk és nem tudjuk fizetni a törlesztő részleteket, arra azonban nincs garancia, hogy egykori kiszemeltünktől gyorsan és kedvező áron tudunk megszabadulni.

Beletrafáltunk? - Lehet, hogy lesz megoldás...

Ügyfélszempontból a legérdekesebb választ az OTP Banktól kaptuk, ahol elmondták, hogy szakembereik a piaci szegmens becsült nagysága, a fedezet, az elvárt szerződéses összegek és futamidők, valamint az egyéb feltételek és lehetséges kondíciók alapján vizsgálják, hogy üzletileg indokolt-e egy ilyen hitelkonstrukció bevezetése. A bank az elemzés eredményeinek ismeretében hoz döntést a piaci bevezetésről, illetve a hitel végleges feltételeiről.

Ezek alapján még akár speciális konstrukció is születhet, ezt persze csak akkor vehetjük biztosra, amikor már hivatalos formában is leleplezik a terméket.

Az összeállítás elkészítésében az OTP Bank, a K&H Bank, az Erste Bank, a Budapest Bank, a HVB Bank és a Citibank volt segítségünkre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 21. 12:08
Ha több gyermek után használnánk ki a CSOK Pluszt, akkor nagyobb összegű kedvezményes hitelre lehetü...
MEDIA1  |  2024. június 21. 11:21
A Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia tagja lett Málnay B. Levente, az AMC Networ...
ChikansPlanet  |  2024. június 21. 10:17
A kutatók évtizedek óta vizsgálják, hogy a klímaváltozás hogyan alakítja át az óceánok ökoszisztémáj...
Holdblog  |  2024. június 21. 08:58
Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem