2 °C Budapest

Amire nincs hitel és mégis van - Mission Impossible 2

Pénzcentrum
2006. november 27. 08:00

Évekkel ezelőtt a Portfolio.hu hasábjain megjelent cikkben feltérképeztük, mire számíthatunk, ha telket szeretnénk vásárolni és ehhez bankhitelre szorulunk. Nem volt egyszerű eset, hiszen gyakorlatilag egyetlen hitelintézet kivételével senki nem kínált kifejezetten erre a problémára szolgáló terméket. Jelen összeállításunkban hasonló eredménnyel voltunk kénytelenek szembesülni, amikor azt vizsgáltuk, miként vásárolhatunk műtárgyaukciókon bankhitelből. Lássuk a korábbról már ismerősen csengő eredményeket!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A felvetett probléma

A vizsgált helyzet alapvetően egyszerű: az aukciós szezon beindultával szemet vetettünk egy értékes műtárgyra, melynek megvétele azonban szétfeszítené a családi költségvetés kereteit...mondjuk ki: lehetetlen hitel nélkül.

Tekintettel arra, hogy az általunk megvenni kívánt műalkotás igen értékes, szeretnénk ennek fedezete mellett hitelhez jutni és nem a családi házat elzálogosítani. Mint látni fogjuk, ez gyakorlatilag a lehetetlen küldetés kategóriájába tartozik...

Mindenki a jól bevált módszert ajánlja: Itt a Jolly Joker!

Nem lepődtünk meg túlságosan, amikor a megkérdezett bankoktól sorra a következő választ kaptuk: "erre a problémára nincs konkrét termékünk, de..." És itt jönnek a jolly joker termékek, a szabad felhasználású hitelek, melyeknél éppen csak a lényeg nem stimmel, de ne szaladjunk ennyire előre...

Mivel a válaszadó bankok egyike sem rendelkezik műtárgy fedezete mellett nyújtott hitellel, mindenki a személyi kölcsönöket és a szabad felhasználású jelzáloghiteleket ajánlotta figyelmünkbe. Ezekkel a fenti szempontok alapján több probléma is van: a személyi kölcsön fedezetlen, ami a magasabb kockázat miatt drágább, mint szerettük volna, az ingatlanfedezetes kölcsönök esetében pedig az a probléma, hogy nem azt zálogosítjuk el, amit terveztünk. (Az összeghatár általában nem jelentene akadályt, ugyanis többmilliós mértékben is eladósíthatjuk magunkat a felajánlott konstrukciók keretein belül.)

A HVB-nél értékpapír/betét fedezete mellett kínálnak szabad felhasználású kölcsönt a problémánkra, de a fenti okok miatt ez sem teljesen megfelelő megoldás.

Megvan természetesen az oka, hogy miért nem fogadják el a bankok a műtárgyakat fedezetként, ezt az Erste Bank azzal indokolta, hogy nincs olyan szakértőjük, aki a tárgy értékét fel tudja becsülni.

Persze mivel a műtárgy a fentiek fényében nem minősül tárgyi fedezetnek, azt bármikor eladhatjuk, ha megszorulunk és nem tudjuk fizetni a törlesztő részleteket, arra azonban nincs garancia, hogy egykori kiszemeltünktől gyorsan és kedvező áron tudunk megszabadulni.

Beletrafáltunk? - Lehet, hogy lesz megoldás...

Ügyfélszempontból a legérdekesebb választ az OTP Banktól kaptuk, ahol elmondták, hogy szakembereik a piaci szegmens becsült nagysága, a fedezet, az elvárt szerződéses összegek és futamidők, valamint az egyéb feltételek és lehetséges kondíciók alapján vizsgálják, hogy üzletileg indokolt-e egy ilyen hitelkonstrukció bevezetése. A bank az elemzés eredményeinek ismeretében hoz döntést a piaci bevezetésről, illetve a hitel végleges feltételeiről.

Ezek alapján még akár speciális konstrukció is születhet, ezt persze csak akkor vehetjük biztosra, amikor már hivatalos formában is leleplezik a terméket.

Az összeállítás elkészítésében az OTP Bank, a K&H Bank, az Erste Bank, a Budapest Bank, a HVB Bank és a Citibank volt segítségünkre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18