Amire nincs hitel és mégis van - Mission Impossible 2

Pénzcentrum
2006. november 27. 08:00

Évekkel ezelőtt a Portfolio.hu hasábjain megjelent cikkben feltérképeztük, mire számíthatunk, ha telket szeretnénk vásárolni és ehhez bankhitelre szorulunk. Nem volt egyszerű eset, hiszen gyakorlatilag egyetlen hitelintézet kivételével senki nem kínált kifejezetten erre a problémára szolgáló terméket. Jelen összeállításunkban hasonló eredménnyel voltunk kénytelenek szembesülni, amikor azt vizsgáltuk, miként vásárolhatunk műtárgyaukciókon bankhitelből. Lássuk a korábbról már ismerősen csengő eredményeket!

A felvetett probléma

A vizsgált helyzet alapvetően egyszerű: az aukciós szezon beindultával szemet vetettünk egy értékes műtárgyra, melynek megvétele azonban szétfeszítené a családi költségvetés kereteit...mondjuk ki: lehetetlen hitel nélkül.

Tekintettel arra, hogy az általunk megvenni kívánt műalkotás igen értékes, szeretnénk ennek fedezete mellett hitelhez jutni és nem a családi házat elzálogosítani. Mint látni fogjuk, ez gyakorlatilag a lehetetlen küldetés kategóriájába tartozik...

Mindenki a jól bevált módszert ajánlja: Itt a Jolly Joker!

Nem lepődtünk meg túlságosan, amikor a megkérdezett bankoktól sorra a következő választ kaptuk: "erre a problémára nincs konkrét termékünk, de..." És itt jönnek a jolly joker termékek, a szabad felhasználású hitelek, melyeknél éppen csak a lényeg nem stimmel, de ne szaladjunk ennyire előre...

Mivel a válaszadó bankok egyike sem rendelkezik műtárgy fedezete mellett nyújtott hitellel, mindenki a személyi kölcsönöket és a szabad felhasználású jelzáloghiteleket ajánlotta figyelmünkbe. Ezekkel a fenti szempontok alapján több probléma is van: a személyi kölcsön fedezetlen, ami a magasabb kockázat miatt drágább, mint szerettük volna, az ingatlanfedezetes kölcsönök esetében pedig az a probléma, hogy nem azt zálogosítjuk el, amit terveztünk. (Az összeghatár általában nem jelentene akadályt, ugyanis többmilliós mértékben is eladósíthatjuk magunkat a felajánlott konstrukciók keretein belül.)

A HVB-nél értékpapír/betét fedezete mellett kínálnak szabad felhasználású kölcsönt a problémánkra, de a fenti okok miatt ez sem teljesen megfelelő megoldás.

Megvan természetesen az oka, hogy miért nem fogadják el a bankok a műtárgyakat fedezetként, ezt az Erste Bank azzal indokolta, hogy nincs olyan szakértőjük, aki a tárgy értékét fel tudja becsülni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Persze mivel a műtárgy a fentiek fényében nem minősül tárgyi fedezetnek, azt bármikor eladhatjuk, ha megszorulunk és nem tudjuk fizetni a törlesztő részleteket, arra azonban nincs garancia, hogy egykori kiszemeltünktől gyorsan és kedvező áron tudunk megszabadulni.

Beletrafáltunk? - Lehet, hogy lesz megoldás...

Ügyfélszempontból a legérdekesebb választ az OTP Banktól kaptuk, ahol elmondták, hogy szakembereik a piaci szegmens becsült nagysága, a fedezet, az elvárt szerződéses összegek és futamidők, valamint az egyéb feltételek és lehetséges kondíciók alapján vizsgálják, hogy üzletileg indokolt-e egy ilyen hitelkonstrukció bevezetése. A bank az elemzés eredményeinek ismeretében hoz döntést a piaci bevezetésről, illetve a hitel végleges feltételeiről.

Ezek alapján még akár speciális konstrukció is születhet, ezt persze csak akkor vehetjük biztosra, amikor már hivatalos formában is leleplezik a terméket.

Az összeállítás elkészítésében az OTP Bank, a K&H Bank, az Erste Bank, a Budapest Bank, a HVB Bank és a Citibank volt segítségünkre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?