11 °C Budapest

Út a gazdagságig - Mi a helyzet Kínában?(12)

Pénzcentrum
2007. január 12. 12:00

A szabályok Új év új lehetőségek - szokták volt mondani. Ezért az idei évben is folytatjuk a két bank (HVB,OTP) és egy brókercég (Concorde) segítségével életre hívott portfolióink követését. Nézzük tehát mit ajánlanak a profik az első hónapban!

A szabályok

A szabályok most sem változnak: mind a három cég összeállít három portfoliót, egy kockázatmentest, egy közepes- és egy magas kockázatút, portfoliónként hárommillió forint értékben. (Nyilvánvaló, hogy egy adott eszközbe való befektetés hajlandóságát legnagyobb mértékben a befektető kockázattűrő képessége határozza meg.) A kialakított portfoliókat havonta egyszer lehet átrendezni, így hónapról hónapra megvizsgáljuk, hogy a befektetési eszközöknek mennyi volt a hozama, mennyit kerestünk (vagy veszítettünk) az adott portfolióval és természetesen minden esetben figyelembe vesszük a tranzakciós díjakat is.

Szerkesztőségünk nem szabott korlátokat egyetlen portfolió esetében sem. Tehát mindhárom szakembergárda az általuk kezelt portfoliókba bármilyen befektetési terméket, az általuk kiválasztott súlyban beválogathat. Azt, hogy ők mit ítélnek kevésbé-, közepesen- és nagyon kockázatosnak tapasztalataikra, szakértelmükre, elemzéseikre bíztuk.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sem a termékek, sem a portfoliók, sem pedig a cégek nem versenyeznek egymással (nem akartuk, és nem is lehet minden esetben összehasonlítani az egyes termékeket és portfoliókat egymással). Nem az a célunk ennek a sorozatnak az elindításával, hogy az év végén győztest hirdessünk; hanem, hogy minél több döntési alternatívát mutassunk be, megismertessünk minél több befektetési terméket és eszközt. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy számtalan lehetőség van arra, hogy pénzünket ne csak a párnába tartsuk, hanem használjuk ki a bankok, a brókercégek és tőzsdék által nyújtott lehetőségeket itthon és külföldön egyaránt.

A Concorde tippjei

A Concorde tippjei

Móró Tamás, a Concorde munkatársa ebben a hónapban lényegében nem módosított a befektetéseken. Azonban Tamás a kínai piac igen heves emelkedése miatt az itt lévő befektetésünket értékesítette, korrekció esetén visszavételt tervez.


A konzervatív befektetés havi hozama 0,68 százalék volt, a közepes kockázatú befektetés értéke 0,4 százalékkal csökkent, és a magas kockázatú termékekből összeállított portfolió 1,70 százalékkal gyarapított a befektetők vagyonát.

Mit mond a HVB?

Mit mond a HVB?

Az elmúlt hónapban a piacokon egy pozitív hangulat volt tapasztalható, melynek köszönhetően emelkedtek az árfolyamok. A környező régiókban, országokban az elmúlt időszakban jellemzően kamatemelési periódust láthattunk.

Az USA-ban jelenleg 5,25%-os az alapkamat, további emelésnek kicsi, csökkentésnek annál nagyobb tere lehet a következő 1 évben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az EU alapkamat jelenleg 3,50%, ami rövid távon 50-75bp-tal még emelkedhet. Szűkebb hazánkban az alapkamat jelenleg 8,00%-on van, ami várakozások szerint emelkedhet 25, max 50bp-tal, ám 2007. év közepére elkezdődhet a kamatcsökkentési periódus.

A hazai fizetőeszköz az elmúlt időszak viharai után az utóbbi hetekben látványosan megerősödött (282 körüli szintről 252 körüli szintre, ~10-12% erősödés), jelenleg 9 havi csúcsán tartózkodik. Jónéhány piaci elemző szerint a jelenlegi árfolyamszint nem feltétlenül indokolható a fundamentumokkal, ám kétség kívül nem szabad elfelejteni, hogy a térség legmagasabb alapkamata akár tartósan is fenntarthatja a HUF iránti külföldi keresletet. EURHUF viszonylatban például éves szinten ~5%-ot kell gyengülnie a hazai fizetőeszköznek (jelenlegi 252-es árfolyamot feltételezve ~264) ahhoz, hogy egy EUR és HUF befektetés ugyanazt a teljesítményt mutassa. Ettől kisebb gyengülés, ill. erősödés a HUF befektetés (további) előnyét hozhatja - mondta Mozol Péter.

Az OTP befektetései

Az OTP befektetései

2006-ban 5%-os meghaladó gazdasági növekedés jellemezte a világgazdaságot. A főbb nyugat-európai és amerikai részvénypiacok is igen jó évet tudhatnak maguk mögött a kétszámjegyű hozam miatt. Azonban ebben az évben az amerikai lassulás miatt a világgazdasági növekedés is lassulni fog. További veszélyt jelent az amerikai megtakarítások alacsony szintje, a magas amerikai folyó mérleg hiány és az esetleges komolyabb ingatlanpiaci korrekció. A fejlődő piacokat negatívan érintheti a nyersanyagárak (elsősorban az olaj) csökkenése. Rövid távon a hazai infláció megugrása okozhat váratlan meglepetést - mondta Szűcs Gábor az OTP szakembere.


Egy hónap múlva megvizsgáljuk ezen befektetések addig elért hozamát, és lehetőséget adunk a szakembereknek a portfoliók átrendezésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem