6 °C Budapest

Sajátos befektetési filozófia Angliából

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 16:12

Az Advance Focus Fund Ltd. a piaci átlagtól meglehetősen eltérő, agresszív stratégiát folytató alap, ahol a kifejezetten gyengén szereplő részvényeket sajátos felfogás alapján válogatja portfoliójába az alap kezelője. A stratégia az idei első félévben nem hozott sikert, de többéves távlatban elfogadhatóan működik. Az alapkezelők egy része jellemzően olyan részvények után kutat a piac

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Advance Focus Fund Ltd. a piaci átlagtól meglehetősen eltérő, agresszív stratégiát folytató alap, ahol a kifejezetten gyengén szereplő részvényeket sajátos felfogás alapján válogatja portfoliójába az alap kezelője. A stratégia az idei első félévben nem hozott sikert, de többéves távlatban elfogadhatóan működik.

Az alapkezelők egy része jellemzően olyan részvények után kutat a piac forgatagában, amelyek árfolyama valamilyen okból nem mutatja a vállalat valós értékét, és ezért a relatív alacsony szintről idővel jelentősen felértékelődhetnek (az alapkezelők másik csoportja a stabil növekedésű vállalatok sokszor felértékelt részvényeibe fektet, a folyamatos növekedés biztosította hozam reményében).

James Carthew, az alap menedzsere is az érték-orientált filozófiát követi, ugyanakkor a végletekig lesarkítva: kifejezetten a legrosszabbul teljesítő részvényekből vállogat az alap portfoliójába.

A technika hátterében az a feltételezés áll, hogy a befektetők általában javíthatatlanul pesszimisták ezeket a vállalatokat illetően, és így az alacsony kereslet valójában nem tükrözi híven a vállalat értékét, pusztán a befektetők kockázatkerülését mutatja. Ugyanakkor az alacsony áron forgó papírok lehetséges felvásárlások célpontjaivá válhatnak, felértékelve ezáltal az alap részesedését.

James Carthew, és csapata éppen ezért türelemes befektetők: befektetéseik célpontjait legalább három évre előretekintve igyekeznek vizsgálni, és csak akkor vetik el a részvényt, ha ilyen távlatban sem látnak számottevő kitörési lehetőséget.

A másik fontos eltérés más alapokhoz képest a portfolió koncentráltsága: az Advance Focus Fund portfoliója csupán 20 részvényből áll. Az alap legjelentősebb befektetései: Filtronic Plc. (7 százalékos tulajdoni hányad), Photo-Me (6,4 %), Compass (5,85 %), Liontrust Asset management (5,7 %), UK Coal PLC (5,7 %).

A UK Coal PLC-ben lévő részesedés jól példázza az alap befektetési politikáját, hiszen az angliai szénipar súlyos veszteségeket szenvedett el az elmúlt években, ideértve a UK Coal PLC-t is, az Advance Focus Fund mégis növekedési lehetőséget sejt a papírban.

Az elmúlt hat hónapban az alap teljesítménye nem mondható fényesnek: hozama 0,52 százalékos volt, ugyanakkor három éves távlatban évi 19,8 száalékos hozamot nyújtott befektetőinek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?